Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi:
- un pui
- 2 legaturi verdeata
- 50 gr unt inmuiat la temperatura camerei – eu am folosit unsoare; de porc.
- 40 catei de usturoi necuratati de coaja
- 100 ml vin alb
- 2 linguri ulei de masline
- 3 linguri verdeata de sezon; am folosit cimbru uscat si cam atat
Mod de preparare pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi:
Aprindem cuptorul si-l incingem la 180 grade C.
Puiul il spalam iar una din legaturile de cimbru o punem inauntrul carcasei. Ungem puiul cu unsoare pe toata suprafata, interior si exterior, saram, piperam. Il punem in tava, de jur imprejur adaugam cei 40 de catei de usturoi numarati scrupulos Zâmbet plus a doua legatura de verdeata. Bagam la cuptorul incins si in timp ce se coace (pentru a aproxima cat dureaza vezi aici), din cand in cand, deschidem usa si ungem cu zeama din tava.
Cand e gata, scoatem puiul si-l lasam nitel sa se aseze aromele si gusturile.
In timpul acesta preparam sosul: zeama de la pui o punem pe foc, adaugam 100 ml apa, vin si dam in fiert, zdrobim usturoi, fierbem cinci minute. Scurgem intr-o sosiera, adaugam ulei de masline, verdeata, potrivim cu sare si piper. Taiem puiul si servim cu sosul tocmai preparat si cu cateii de usturoi ramasi. Care, by the way, sunt dementiali asa copti. Super, mi-a placut, i-am mancat si pe paine prajita.
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro