Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru lasagna dukan:
Pentru foile de lasagna, adica in fapt o alta reteta de clatite a la Dukan, ne trebuie:
- 6 linguri de lapte praf degresat
- 6 linguri apa
- 2 linguri amidon
- 2 oua
- sare
Pentru umplutura, pregatim:
- 400g carne tocata de pui sau curcan – eu am preferat sa inlocuiesc jumatate din cantitate cu legume: ciuperci, ardei gras, ardei kapia, putintel morcov, toate maruntite la blender laolalta cu carnea.
- 2 cepe tocate marunt
- 4 catei de usturoi
- 1 lingura ierburi uscate amestecate dupa preferinte: cimbru, busuioc, oregano, la fiecare cum ii place. Cand am pun si proaspete dar trebuie sa fiu atenta la dozaj nu-mi place sa copleseasca intreaga mancare.
- 1 frunza de dafin
- 1 rosie
- 1 sticla de bulion rosii
- 1 lingurita de îndulcitor (optional – depinde de gust)
- cascaval 18% grasime (pfffff – am pus cascaval indiferent de faza in care eram, nu m-a afectat prea mult)
- alte condimente dupa gust: nucsoara, scortisoara, nitica boia – numai putin si numai cate unul
- sare, piper
- 1 lingura ulei
Mod de preparare lasagna Dukan:
Clatitele se fac foarte usor: amestecam intr-un bol ouale, laptele praf, amidonul, apoi cate putin turnam apa, mestecand ca sa evitam cocoloasele. La sfarsit am pus sare dupa gust. Am folosit o tigaie neaderenta, mai micuta ca dimensiune si n-am pus deloc ulei, am asteptat sa se inchege inainte sa le intorc, se fac cam sase bucati, cinci le-am folosit la reteta si una am papalit-o cu niste telemea. Buuuuuuuna!
Pana se fac clatitele, ne facem timp si pentru umplutura: intr-o cratita incingem o lingura de ulei, adaugam ceapa si usturoiul curatate si taiate foarte marunt, ierburile, dafinul, turnam imediat apa (o canuta), adaugam si carnea (cu legume in cazul meu), am lasat cinci minute pe foc, am mai mestecat intre timp, am taiat si rosia marunt, am adaugat apa, l-am lasat la fiert pe foc mic vreo zece minute, am condimentat, am potrivit la gust sare, piper, eventual indulcitor. Adaugam si sosul de rosii (de fapt, pasta de rosii) si am mai lasat la fiert pana a mai scazut din sos si s-a ingrosat nitel.
Mantocaria finala: Am copt lasagna dukan intr-un vas termorezistent rotund, asta este si unul din motivele pentru care am preferat varianta lasagna si nu cannelloni – la aceasta din urma, trebuia sa rulam clatite, e vorba de forma nu de fond. Pe fundul vasului, punem sos de rosii, eu am pus pasta de rosii – nu recomand din motive estetice mai ales; punem prima clatita, punem o treime din cantitatea de umplutura, nitel cascaval, a doua clatita, iar umplutura, iar cascaval, a treia clatita si tot asa pana terminam umplutura si clatitele. Peste ultima clatita am pus pasta de rosii (ma repet, mai bine folosim sos de rosii) si presaram cascaval – n-am avut am pus niste telemea. Bagam la cuptor, eu aprind focul doar dupa pentru ca nu vreau sa-mi stric vasul termorezistent, puteti preincazi daca folositi alt tip de vas. Nu mai dureaza mult pana e gata – vreo jumatate de ora, va orientati dupa aspectul cascavalului si al sosului.
Mmmmm, papa bun!
Toate aceste retete Dukan au fost oferite de blogul casutalaurei.blogspot.ro