Traditii romanesti de primavara: 5 retete de mucenici

 Mucenici moldovenesti de post

Mucenici moldovenesti de post

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici moldovenesti de post:

Aluat

  • 500 gr faina
  • 20 gr drojdie
  • 250 ml apa
  • 1 lingurita cu zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1/2 fiola esenta rom
  • 1 lingura ulei
  • 100 gr nuci macinate
  • un praf de sare

Sirop:

  • 1 cescuta zahar (125 gr)
  • 4 cescute apa(500 ml)
  • 4 linguri miere

Mod de preparare mucenici moldovenesti de post:

Daca nu tineti post, folositi 600 gr faina + 2 oua, inlocuiti apa cu laptele si framantati aluatul cu 3-4 linguri unt topit si veti obtine cei mai deliciosi si mai pufosi mucenici posibili.
Pune intr-un vas un pumn cu faina. Inmoaie drojdia cu zaharul si putina apa calda, apoi toarna-le in mijlocul fainii, amesteca si adauga putin apa, sa fie ca o smantana.
Acopera aceasta plamadeala si lasa-o sa creasca 10-15 min. Adauga apoi restul fainii, uleiul, zaharul, mirodeniile si apa calduta.
Framanta bine, pana cand aluatul incepe sa faca basici si se dezlipeste usor de pe maini.

Presara putina faina si lasa la crescut o ora. Ia acum bucati din el, formeaza suluri, apoi opturi.Pune mucenicii intr-o tava unsa cu ulei si lasa-i sa mai creasca putin.Unge-i cu putina miere topita si da-i la copt

Intre timp, prepara siropul, punand ingredientele la fiert. Da in cateva clocote sa capete putina consistenta.
Cand mucenicii s-au copt si s-au mai racorit putin, inmoaie-i repede in siropul fierbinte si aseaza-i intr-un castron. La sfarsit toarna restul siropului peste ei si presara nuca macinata.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul poetagurmanda.blogspot.ro

 Mucenici muntenesti cu zeama

Mucenici muntenesti cu zeama

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici muntenesti cu zeama:

Mucenicii:

  • 1 punga mucenici
  • sau puteti face d-voastra un aluat din: 500 gr faina, 250 ml apa, o lingura ulei+ un praf de sare, il framantati, il taiati cu forma si il uscati.

Supa:

  • 2 litri apa
  • 1 ceasca nuca macinata
  • zahar dupa gust
  • 2 lingurite cu varf de scortisoara
  • 1 plic zahar vanilat
  • o esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala


Mod de preparare muncenici muntenesti cu zeama:

Pune apa la fiert cu zahar, zahar vanilat si coaja de lamaie. Cand a clocotit pune mucenicii si lasa-i sa fiarba timp de 30 min.
Fix in momentul cand ai stins focul, toarna si romul, astfel vei fi sigura ca esenta nu se va evapora in momentul fierberii, iar lichidul va pastra aroma deosebit de placuta.
Se servesc cu nuca macinata si scortisoara.

Mucenicii cu zeama se servesc de preferinta reci, sunt mai gustosi, cel putin asa mi se par mie!
In nici un caz nu se pune esenta de rom si scortisoara in timpul fierberii, pentru ca mucenicii si lichidul vor avea o culoare cenusie, destul de neplacuta.

Blogul poetagurmanda.blogspot.ro va ofera si alte retete delicioase.

 Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici moldovenesti:

Aluat:

  • 500 gr faina
  • 120 ml lapte caldut
  • 1 cubulet de drojdie
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 1/2 pachet de unt
  • putina sare

Pentru uns mucenicii:

  • 1 galbenus
  • o cescuta de lapte

Sirop:

  • 1 pahar cu apa
  • 6 linguri de zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • (coaja de lamaie)

La final:

  • putina miere
  • nuca macinata

Mod de preparare mucenici moldovenesti:


1. Aluatul se framanta ca cel de paine. Desfaceti drojdia in putin lapte caldut si zahar
cerneti faina si faceti in mijloc o gropita. Puneti in gropita laptele cu drojdie si incepeti sa incorporati faina cu miscari circulare. Adaugati untul cat mai moale si oul. Framantati pana aluatul este elastic si nu se mai lipeste de peretii vasului, iar daca mai e nevoie mai puteti adauga putina apa calduta

2. Lasati aluatul la crescut o ora.

3. Pregatiti intre timp siropul - puneti la incalzit apa si dizolvati in el zaharul. La final adaugati vanilia, romul si coaja de lamaie. Lasati sa se raceasca.

4. Cand aluatul a crescut, se rastoarna pe o suprafata de lucru pudrata cu faina si se framanta usor. Apoi se taie bucati de aproximativ 40-50 gr.

5. Aluatul se intinde sub forma de snur. Se pune pe jumatate si tinand cu degetul de capat il impletiti; lipiti capetele pentru a forma un cerc; rasuciti pentru a obtine opturi

6. Puneti mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii acoperiti cu un servet usor de bucatarie si ii mai lasati la crescut aproximativ o ora.

7. Inainte de a baga mucenicii la copt ii ungeti cu galbenusul amestecat cu lapte. Iata ce lapte gras am eu - are banuti aurii de grasime parca a fiert si o gaina in el :))

8. Mucenicii se lasa la cuptor pana se rumenesc - undeva in jur de o ora.

9. Cand ii scoateti turnati peste ei usor siropul pregatit mai sus. Ii lasati sa-si absoarba bine zeama. Puteti sa folositi si pensula sa va asigurati ca ii insiropati bine.

10. Optional puteti sa ii mai ungeti si cu miere si la final presarati peste ei nuca.

O reteta propusa de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

 Mucenici cu nuca

Mucenici cu nuca

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru mucenici cu nuca:

  • 1 kg faina
  • 1/2 lamaie
  • 1 portocala
  • 50 gr drojdie
  • 1lg bicarbonat
  • 200 gr zahar
  • sare, vanilie
  • 70 gr margarina
  • 70 ml ulei
  • nuca,miere,es rom,zahar,ptr. sirop, es vanilie
  • nuca cocos
  • 500 ml apa
  • 50 gr margarina

Mod de preparare mucenici cu nuca:

Puneti faina cernuta de doua ori intr-un vas de plastic. Adaugati drojdia sfaramata, sare, si bicarbonatul stins cu zeama de la lamaie si zeama de la portocala.
Apa se pune la incalzit se pune zaharul si razatura de la lamaie, portocala si vanilia.
Uleiul, de asemenea se pune la incalzit cu margarina taiata cuburi, si se lasa pane se topeste margarina.
In vasul cu faina se pune apa calduta cu zaharul si celelalte.
Se amesteca. Turnati apoi in fir uleiul cald cu margarina topita, in fir, si framantati bine, intr-o incapere calda, cam 20 min.
Acoperiti cu un servet de bumbac, si lasati la crescut. Intre timp, macinati nuca si amestecati-o cu zahar si vanilie.
Dupa ce a crescut aluatul de 3 ori fata de initial se imparte in doua jumatati. Voi face prin doua metode, sfintii, care cred ca o sa va placa!


I metoda(colaci polonezi)

-se imparte I jumatate, la randul ei in doua.
-se intind 2 foi, mai mult lungi decat late.
-fiecare foaie se unge cu 25 gr de margarina, apoi se impatureste in forma de plic, apoi se da la rece 10 min.
-dupa aceea se repeta iar operatiunea de mai sus, numai ca foaia se impatureste in 4.
-dupa inca 10 min, foaia se intinde  in grosime de 1 cm, se taie fasii lungi de 30 cm, late de 2 cm, care la randul lor se taie in doua pe lungime, se rasuceste usor, apoi se impleteste sub forma de opt.
-se aseaza in tava si se dau la copt.
-apoi se lasa la racit
-se face in sirop din zahar, vanilie, rom, apa, razatura, miere si se baga fiecare colocel in siropul fierbinte, apoi se aseaza pe platou si se presara cu nuca si cocos.

 

II metoda:(de la Laura)
-se imparte aluatul ramas in mingiute mici
-din fiecare mingiuta, se face un sul, care se intinde pe lungime se presara nuca cu zahar si apoi se ruleaza, formand un opt
-asezam in tava si lasam la crescut, apoi introducem in cuptor, si coacem pana incep sa se faca rumeni usor.
- cand vedem ca aproape s-au copt,turnam siropul peste ei, si lasam pana se absoarbe si se rumenesc frumos
-scoatem din cuptor, ungem un pic cu miere , presaram nuca peste ei, si asezam pe platou!

Aceasta reteta a fost oferita de blogul culinarecufeteistete.blogspot.ro

Macinici fierti-ca la Buzau

Macinici fierti-ca la Buzau

1 / 5

Ingrediente necesare pentru macinici fierti:

  • 250 g faina
  • 120 g apa
  • un praf de sare
  • 200-250 g zahar
  • esenta de rom
  • scortisoara
  • coaja rasa de lamaie
  • nuci macinata

Mod de preparare macinici fierti:

Din faina, apa si sare se framanta un aluat elastic din care se modeleaza forme mici de opt. Se pune un vas cu 2 l apa la fiert; cand aceasta da in clocot se introduc macinicii si se fierb pana cand se ridica la suprafata.
Spre sfarsitul fierberii se adauga zahar, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si nuci macinate – toate dupa gust.
Pentru o aroma deosebita, inainte de a fi adaugate, nucile se taie in bucati mai mici si se coc in cuptor.
Macinicii se pot fierbe imediat dupa ce se modeleaza sau se pot lasa la uscat de pe o zi pe alta.

O reteta oferita de blogul truedelights.ro

 Mucenici moldovenesti de post
 Mucenici muntenesti cu zeama
 Mucenici moldovenesti
 Mucenici cu nuca
Macinici fierti-ca la Buzau

Rezumat

In fiecare primavara, pe 9 martie, se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici. Cu aceasta ocazie, gospodinele romance pregatesc bucate traditionale delicioase. Retetele de mucenici se pregatesc diferit, in functie de zonele tarii. In unele zone se pregatesc din aluat in forma cifrei 8 si se coc la cuptor, iar in alte zone se fierb intr-o zeama cu miere, nuca si scortisoara. Va prezentam cele mai delicioase retete de mucenici.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri