4 / 5

Tort Marzipanmom

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort Marzipanmom:

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina, o cescuta cafea, esente de care dorim (pentri insiropare)

Spuma mousse de ciocolata:

  • 2 albusuri
  • 2 galbenusuri
  • 60 gr zahar
  • 200 gr ciocolata(de lapte sau amara daca va place)
  • 50 gr cafea tare
  • 200 gr frisca
  • esenta de care dorim: rom, amaretto, o lingura de cognac etc.

Crema ganache:

  • 1 tableta (100 gr.) de ciocolata amaruie sau de lapte – de care dorim numai sa fie de calitate (eu am folosit ciocolata Poiana de lapte)
  • 200 ml frisca lichida (eu folosesc de obicei marca Meegle)

Mod de preparare tort Marzipanmom:

Ar fi fost bine daca foloseam cantitate dubla, asa mi-ar fi ramas si pentru niste....extravagante ornamentale. Pentru umplutura de tort, chiar trebuie marita de patru ori cantitatea.

Si acum sa purcedem la treaba.
Pandispan este cel obisnuit pe care-l fac, reteta in amanunt o gasiti aici, este pe principiul 8-8-8 adica 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina: separam ouale; batem bat albusurile, in alt bol batem galbenusurile cu zaharul pana capata o consintenta mai spumoasa si o culoare galbuie, adaugam si faina, omogenizam amestecul.
La sfarsit intergram cu grija albusurile cu crema de galbenusuri (cu grija ca sa nu distrugem bulele de aer din spuma de galbenusuri).
O punem in tava si o dam la cuptor. E facuta atunci cand testand-o cu o scobitoare, aceasta va iesi din aluat curata.
Il punem deoparte sa se raceasca dupa care il feliem pe orizontala in doua sau trei blaturi cum vrem (eu am feliat in trei dar blatul din mijloc a fost asa subtire ca s-a “ratacit” pe undeva prin spuma de ciocolata si-l insiropam cu nitica esenta de rom sau vanilie dizolvata intr-o cafeluta tare.

Spuma mousse de ciocolata

Topim ciocolata pe baie de abur sau, ca in cazul meu, o putem topi la cuptorul cu microunde. Se lasa sa se raceasca.
Se bat bine albusurile cu 30 grame de zahar pana devine bat.
Se mixeaza galbenusurile cu alte 30 grame de zahar pana capata o consistenta spumoasa si de o culoarea galbuie. Intre timp, ciocolata s-a racit (speram:))))), amestecam in ea cele 50 grame de cafea tare ca sa devina manevrabila – eu una am pus mai putina cafea, nu de alta dar ciocolata mi s-a parut suficient de manevrabila. Amestecam ciocolata cu crema de galbenusuri si mixam bine. Cu grija (ca sa nu se lase spuma), adaugam si albusurile batute bat, mestecam pana la omogenizare.
Frisca o batem de asemenea bine bine dupa care o amestecam cu compozitia de galbenusuri si ciocolata.
Punem la frigider pana suntem gata s-o folosim (adica dupa ce insiropam blatul).
Asamblam tortul, intinzand spuma de ciocolata intre feliile de blat.
Crema ganache
Rupem ciocolata bucatele in frisca, punem pe foc si amestecam constiincios cu o lingura de lemn pana se topeste ciocolata in frisca uniform, fara sa ramana bucatele de cicolata netopite.

Se da apoi la rece,la frigider pana a doua zi. Mixam cu nadejde pana obtinem o crema finuta, usoara si (trebuie s-o adaugam) foarte gustoasa. Cu aceasta crema am acoperit blatul, trebuie sa recunosc ca n-ar fi stricat sa fac mai multa, asa - abia mi-a ajuns ca sa acopar tot tortuletul.
Recunosc ca n-am cine stie ce dexteritate la ornat si nici timp sa bibilesc prea mult. Pe margine am presarat ciocolata rasa, am presarat bilute de argint si boabe de struguri negri pe care dupa ce i-am spalat, i-am inmuiat in niste albus de ou si i-am tavalit prin zahar maruntit in mojar - sa nu fie prea fin, are un aspect de promoroaca (idee preluata din Secretele Bucatariei).

Mai multe retete deosebite pe blogul casutalaurei.blogspot.com/

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri