4 / 6

Chec cu lamaie si mac

Ingrediente necesare pentru chec cu lamaie si mac:

  • 225 g unt la temperatura camerei
  • 225 g zahar
  • 4 oua
  • 225 g faina cernuta
  • o jumatate de plic de praf de copt
  • coaja rasa de la o lamaie galbena
  • 2 – 3 linguri seminte de mac
  • esenta de lamaie (optional daca nu vreti sa mai adaugati la sfarsit siropul de zahar cu lamaie)

Mod de preparare chec cu lamaie si mac:

Incingem cuptorul la 200 grade C. Intr-un bol mixam voios untul cu zaharul, cand s-au mestecat bine, adaugam unul cate unul ouale, intai spargem primul ou si mixam dar nu-l adaugam pe urmatorul pana ce primul nu s-a incorporat si tot asa pana am pus toate ouale.
Adaugam faina cernuta laolalta cu praful de copt, mixam din nou pana ce omogenizam aluatul.
Deja suntem la fineturi: este randul cojii de lamaie rasa, a semintelor de mac si, eventual, al esentei de lamaie (aceasta din urma doar daca nu aveti de gand sa adaugati la sfarsit siropul de zahar) sa aromeze bunaciunea de chec.
Cand toate ingredientele s-au omogenizat intr-un tot unitar, este momentul sa pregatim forma de chec pe care o tapetam cu hartie de copt inainte sa turnam cu grija compozitia.
Coacem la cuptor cam 40 de minute – zice in reteta – la mine dupa patruzeci de minute nu era inca gata, asa ca am marit focul si am mai tinut-o acolo vreun sfert de ora- depinde mult de aragaz; verificati-o si voi dupa 40 de minute si faceti-i testul cu scobitoare – adica luati o scobitoare de lemn si infigeti-o in mijlocul checului: daca scobitoarea iese curata, e gata, daca iese cu urme de aluat pe ea, mai are nevoie de coacere, asa ca o mai bagam nitel la cuptor si o verificam iar dupa 10 minute.
Daca va doriti sa insiropati checul ca in reteta originala, nu puneti esenta de lamaie in aluat si, in timp ce checul se coace in cuptor, cu zece minutte inainte de timpul in care estimati ca e gata, puneti la fiert laolalta intr-un ibric 100 ml apa, 200 grame de zahar si sucul stors de la doua lamai, le lasam sa fiarba 10 minute. Cand scoatem checul de la cuptor (normal ca ne-am asigurat inainte ca e gata), il intepam cu furculita si turnam siropul deasupra cu grija, asteptand cateva clipe sa fie absorbit. Cica e musai ca atat checul cat si siropul sa fie foarte fierbinti pentru ca “fuziunea” dintre ele sa fie – miam miam – optima.
Ne facem niste ceiuc, taiem checul felii si ne mandrim cu asa bunatate inaintea prietenelor cazute in admiratie

Cititi mai multe retete pe blogul: casutalaurei.blogspot.com

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri