Mancare chinezeascsa: 5 retete aromate

Piept de pui cu susan si taitei de orez

Piept de pui cu susan si taitei de orez

4 / 5

Ingrediente necesare pentru piept de pui cu susan si taitei de orez:

  • 1 piept mare de pui
  • sare
  • 1 praf de pudra de chilli
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 lingura sos Worcester
  • ulei de nuci(sau susan)
  • ghimbir ras
  • 200 g taitei de orez
  • 75 g seminte de susan
  • 2 cepe rosii
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei portocaliu


Mod de preparare piept de pu cu susan si taitei de orez:

1. Pieptul de pui spalat si zvantat se taie fasii subtiri apoi se marineaza cateva ore la rece, cu cele doua linguri de sos de soia, sosul Worcester, sare, un praf de chilli, ghimbirul ras.

2. Se taie ardeiul gras feliute subtiri, ceapa rosie se taie si ea solzisori. Se calesc la foc iute, intr-o tigaie wok, in care am pus cca.50 ml ulei de susan sau masline(eu am pus ulei de nuci), miscand tigaia cu mana, incontinuu, pe flacara mare a aragazului. Se adauga fasiile de piept marinat amestecat bine cu semintele de susan. Cu aceleasi miscari ale mainii se caleste si pieptul impreuna cu legumele. La sfarsit il aromatizam cu cateva frunzulite tinere de busuioc verde.

3. In apa clocotita cu sare se fierb taiteii cca 5 minute, apoi se scurg si se clatesc bine cu apa rece.
Pieptul cu susan si legume se serveste alaturi de taiteii de orez, decorat cu frunze tinere, proaspete de busuioc.
Pofta buna!

Pui Gongbao (Pui cu alune)

Pui Gongbao (Pui cu alune)

5 / 5

Ingrediente necesare pentru pui Gongbao:

  • 200 g piept de pui
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras galben
  • 2 fire de ceapa verde
  • un pumn de alune neprajite
  • o bucata mica de ghimbir proaspat
  • 3 catei de usturoi
  • 4-5 ardei iuti uscati (reteta spune ca 9-10 ardei mici, insa eu nu ma incumet niciodata sa pun atatia; pentru inceput va sfatuiesc sa puneti mai putini, caci riscati sa nu va puteti atinge de mancare in final! Daca doriti ca mancarea sa fie mai iute, folositi ardeii cu seminte cu tot, daca nu doriti asa de picant, atunci nu adaugati si semintele)

Pentru marinada:

  • 1 lingurita vin de orez
  • 2 lingurite sos de soia
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1 lingurita apa rece

Pentru sos:

  • 1 lingurita vin de orez
  • 2 lingurite sos de soia
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 2 lingurite apa rece
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • piper

De asemena, tin sa va spun ca niciodata nu se inlocuiesc ingredientele tipic, magazinele cu specific chinezesc sunt pline de asa ceva, ingredientele nu sunt asa de scumpe, si merita sa le cumparati daca va pasioneaza mancarea chinezeasca. Apoi este foarte important sa respectam ordinea in care adaugam ingredientele. In felul acesta, garantat veti obtine gustul mancarii pe care o serviti si la restaurantele chinezesti!

Mod de preparare:

Carnea de pui se taie cubulete, se pune intr-un castron, iar peste ea se adauga sosul pentru marinada format din ingredientele mai sus mentionate. Lasam totul la marinat in frigider pentru 30 de minute. Intre timp, taiem celelalte legume si pregatim condimentele si sosul in felul urmator:
Morcovul si ardeii grasi se taie cubulete, ghimbirul si usturoiul se toaca marunt, iar de la ceapa deocamdata vom folosi NUMAI partea alba. Partea verde o vom presara la sfarsit cand va fi totul gata.

Dupa cele 30 de minute, pieptul de pui marinat va arata asa:

Intr-un bol adaugam toate ingredientele pentru sos, inclusiv amidonul de porumb, punem totul deoparte, si incepem sa gatim carnea: in 3 linguri de ulei vegetal prajim carnea pe o parte si pe cealalta timp de 3 minute la foc mare, apoi o asezam deoparte. Prajit e mult spus, deoarece ea mai mult se caleste, amidonul pe care noi l-am pus in marinada va fragezi carnea si ii va da un gust si o consistenta aparte.

 

 

Intr-o tigaie mica adaugam o lingurita de ulei de susan si prajim alunele cateva secunde pana capata un miros placut si le asezam si pe ele deoparte.
In wok incingem 2 lingurite de ulei de susan, uleiul trebuie sa fie foarte incins, aproape sa fumege! Adaugam ardeiul iute si il calim cateva secunde. El va capata foarte repede o culoare maronie. Aici trebuie sa va spun ca s-ar putea sa va lacrimeze un pic ochii deoarece iuteala ardeiului va trece foarte repede in uleiul incins.Insa va asigur ca acesta va fi doar "un mic disconfort" comparabil cu rezultatul final al mancarii.

Adaugam apoi ghimbirul, usturoiul si ceapa (numai partea alba, dupa cum spuneam) si calim 30 de secunde, veti obtine o intensitate de mirosuri invaluitoare, absolut minunate!
Adaugam si legumele taiate cubulete, apoi cubuletele de pui, alunele prajite si intr-un final, sosul pe care l-am preparat inainte.

 

 

Amestecam totul si mai lasam pe foc foarte putin, cateva secunde, pana cand sosul se ingroasa. Garnisim totul cu frunzele de ceapa verde si gata!
Noi l-am servit cu orez simplu si a fost delicios! Pofta buna!

O reteta propusa de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro

Furnici in Copac

Furnici in Copac

1 / 5

Ingrediente necesare pentru furnici in copac:

  • 200 g taitei de orez
  • 350 g pulpa de porc (sau puteti pune carne gata tocata)
  • 5 ciuperci de lemn uscate
  • 1 bucata de ghimbir cat o nuca
  • 2 catei de usturoi
  • 2 cepe verzi
  • 1 ardei iute (puteti suplimenta daca rezistati)
  • 1 lingurita amidon
  • 2 linguri sos de soia light
  • 1 lingurita sos de soia dark
  • 1 lingurita vin alb (trebuia de orez, dar nu am avut)
  • 2 lingurite ulei de susan
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • putin piper si sare, daca nu e suficient sosul de soia

Mod de preparare furnici in copac:

Punem la inmuiat ciupercile uscate, conform instructiunilor de pe ambalaj. Cele pe care le-am avut trebuiau tinute in apa calda vreo 10 minute, ceea ce am si facut .
Tocam carnea si o amestecam cu amidonul, vinul, sosul de soia dark, 1 lingurita ulei de susan. Lasam carnea la frigider cam 20 de minute, timp suficient cat sa pregatim restul ingredientelor.

Pregatim taiteii asa cum scrie pe ambalaj, dupa care ii clatim cu apa rece si ii scurgem. Tocam ghimbirul cubulete mici, la fel si partea alba a cepei si usturoiul. Tocam ardeiul iute, iar partea verde a cepei o taiem rondele. Cand urechile de lemn sunt gata, le clatim si le taiem fasii sau bucati.

Incingem in wok 1 lingura de ulei de floarea soarelui impreuna cu restul de ulei de susan si calim cateva secunde ardeiul iute. Adaugam ghimbirul, partea alba de la ceapa, usturoiul si le calim vreo 2 minute. Adaugam carnea si o calim pana se patrunde, amestecand des.

Adaugam ciupercile peste carne, apoi taiteii, sosul de soia light si restul de ulei de floarea soarelui. Amestecam totul, oprim focul si presaram partea verde de la ceapa.
Servim cand mancarea este calda, pentru ca iute este tot timpul.

Pe blogul Bucataria Furnicutilor veti gasi si alte retete delicioase.

Cartofi picanti chinezesti

Cartofi picanti chinezesti

2 / 5

Ingrediente necesare pentru cartofi picanti chinezesti:

  • 1 cartof mare (de preferat unul mare ca sa iasa feliile cat mai egale)
  • sau 2 cartofi mijlocii
  • 1 ardei verde gras
  • 2 catei de usturoi
  • 3 ardei uscati iuti
  • 1 lingurita boabe piper Sichuan
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 lingurite ulei
  • 2 lingurite vin de orez alb (alcool de gatit, dar alb sa fie!)


Mod de preparare cartofi picanti chinezesti:

Mai intai taiem cartoful in felii rotunde. Dupa care taiem feliile in bastonase subtiri, mai subtiri decat cele pentru prajit, le trecem printr-un jet de apa rece si le stergem cu un prosop de bucatarie. Ardeiul gras il taiem fasiute. In wok punem la incins uleiul si adaugam boabele de piper Sichuan, le lasam cateva secunde sa aromatizeze uleiul, timp in care isi vor schimba culoarea. Le scoatem din tigaie si adaugam tecile de ardei iuti. Le lasam cateva secunde (deschideti geamul si luati o gura mare de aer caci va veni un miros puternic si iute din wok! :))) ), apoi adaugati usturoiul tocat. Adaugati si cartofii pai si ii caliti pana vor capata o culoare aurie placuta. Adaugati apoi fasiile de ardei verde, mai caliti 1 minut dupa care potriviti de sare. Adaugati si vinul de orez (el va inmuia cartoful, dar nu foarte mult). Transferati pe un platou si serviti imediat. Garnisiti eventual cu cateva fire de ceapa verde

Cartoful reloaded in stil chinzesc are o textura tare interesanta si un gust aparte. Sper sa va placa!

Pentru alte idei de retete chinezesti accesati blogul andreeachinesefood.blogspot.ro

Porc prajit cu miere si ghimbir

Porc prajit cu miere si ghimbir

3 / 5

Ingrediente necesare pentru porc prajit cu miere si ghimbir:

  • 250 gr. muschi de porc – de preferinta fara grasime
  • taietei de oua – un pumn. Asa scria in reteta originala, eu as fi inlocui daca aveam prin casa cu taitei de orez, se preteaza mai bine la genul asta de mancare.
  • o bucata de ghimbir de marimea unei nuci
  • 100 gr. fasole – de la borcan. Daca nu e de la borcan, se spala si se fierbe putin inainte de a fi pusa in wok.
  • un ardei gras sau o lingura de pasta de ardei
  • 2 lingurite amidon de porumb
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingura de miere
  • optional: o lingura de sos de stridii si o lingurita de otet sau mai mult daca va place mai acrisor nitel
  • ulei de floarea soarelui
  • o lingurita seminte de susan

Mod de preparare porc prajit cu miere si ghimbir:

Este o mancarica ce se prepara usor doar ca necesita oaresce pregatiri inainte, intrucat odata ce pui carnea in wokul incins, trebuie sa avem la indemana toate celelalte ingrediente. Intai am curatat ghimbirul si l-am ras fin, tot asa am facut si cu cateii de usturoi. Curatam ardeiul de seminte si-l feliem subtire. Intr-un blidisel, amestec amidonul cu o lingura de apa, adaug si sosul de soia si mierea. Punem pe foc o oala cu apa cu sare iar cand aceasta incepe sa fiarba, adaugam taiteii si-i lasam sa fiarba.
Punem wokul pe foc, adaugam si uleiul si-l lasam sa se incinga inainte de a adauga carnea de porc taiata bucati de marime medie. O lasam cateva minute pe foc sa se rumeneasca dupa care….supralicitam in rafale, adaugand ghimbirul, usturoiul, ardeiul, fasolea, optionalele: sosul de stridii si otetul, mai lasam cateva minute sa se prajeasca laolalta, mestecand mereu – musai caci fiind pe foc mare si wokul incins, se arde repede. Dam focul mai incet si e momentul sa turnam si sosul de soia, mestecam apoi mereu. pentru ca mi s-a parut ca nu s-a facut destul carnea, am mai adaugat nitica supa de carne – cam contravine regulilor genului asta de mancare stir-fry adica prajire rapida, oricum de obicei carnea se face foarte bine desi sta putin pe foc, carnea de pui se preteaza totusi mai bine genului asta de mancare si iese mai frageda – e drept, in primul rand e meritul amidonului de porumb care face ca sucurile de carne sa se pastreze in interior. Mestecam cu rabdare pana cand sosul se ingroasa si ….e gata. Impartim taiteii in farfurii si deasupra punem porcul cu sosul aferent. Si cireasa de pe tort e susanul! Presaram, presaram peste bunaciune din belsug ca n-avem de ce sa ne zgarcim taman acu`.

Cititi mai multe retete pe blogul: casutalaurei.blogspot.com

Piept de pui cu susan si taitei de orez
Pui Gongbao (Pui cu alune)
Furnici in Copac
Cartofi picanti chinezesti
Porc prajit cu miere si ghimbir

Rezumat

Bucataria chinezeasca a cucerit pe toata lumea cu aromele, culorile si ingredientele specifice. Va propunem 5 retete de mancare chinezeasca, foarte aromate si colorate, desigur.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri