Este un preparat festiv si rafinat!

Ingrediente:

  • 1 rata de 2,5kg.,
  • sare,
  • piper,
  • 2 cepe,
  • 1 mar(mare),
  • 1 lingurita de maghiran,
  • 2 linguri de patrunjel tocat,
  • 100g.franzela,
  • 125ml. lapte caldut,
  • 300g.faina,
  • 20g.drojdie,
  • 1 ou,
  • 1 galbenus,
  • 20g.unt,
  • 250ml.supa de pasare(poate fi si din cubulet),
  • 4 mere mici;

Mod de preparare:

1.Se transeaza aripile, se sareaza si pipereaza rata in interior si exterior.Se curata ceapa si marul, se taie in bucati mai mari, se adauga maghiran si patrunjel si se umple rata cu ele.Se aseaza rata (fara aripi) intr-o tava,se adauga 500ml.apa si se coace 2 ore.
2.Se prepara galustele:se taie painea in cubulete si se rumeneste intr-o tigaie fara grasime.Se desface drojdia in putin lapte.Se amesteca faina, oul, galbenusul,laptele si drojdia ,se incorporeaza cubuletele de paine prajita si aluatul rezultat se lasa la dospit 45 de minute.Intr-o oala se pune apa la fiert cu sare.Se imparte aluatul de galuste in 4 cercuri de 4 cm.,se invelesc in folie de aluminiu si se introduc in apa clocotita,lasandu-le sa fiarba 40 de minute, la foc mic.
3.Se scoate rata din tava, se taie in doua de-a lungul,se scoate umplutura ,se mai taie o data in doua fiecare parte si se tine la cald.
4.Intr-o cratita se prajesc aripile in putin unt , se stinge cu zeama de la friptura,se adauga umplutura si supa de pasare si se lasa la fiert 15 minute.Sosul se paseaza prin sita,se sareaza , pipereaza si se tine la cald.Se taie felii merele mici(spalate si nu caratate)si se prajesc in restul de unt incins.
5.Se serveste friptura de rata cu galuste, sos, mere prajite si un vin rosu.

O reteta propusa de: Vekas Maria (Tracy)


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Rata cu mere.