Va mai amintiti dulce de lechele pe care l-am pregatit pentru cheesecake bars cu dulce de leche? Ei bine, ne ramasese prin frigider un borcan, pe care l-am transformat in aceasta inghetata super cremoasa. Cum nu aveam timo sa tot amestecam ca sa prevenim formarea cristalelor de gheata, am folosit doar frisca, desi nu e tocmai light. Daca aveti masina de inghetata sau timp puteti folosi 1 parte lapte, 2 parti frisca :) Combinatia dintre alunele putin sarate si inghetata dulce da inghetatei o textura crocanta, asa merita incercata.
Pentru o portie de inghetata, avem nevoie de:
- 250 g dulce de leche ( mod de preparare aici)
- 600 g frisca lichida, fara zahar
- 50 g alune prajite si sarate (optional)
- 1 pliculet intaritor pentru frisca (optional)
- cateva picaturi esenta de vanilie
Prepararea fara aparat de facut inghetata suna cam asa:
Batem frisca cu mixerul1 minut, adaugam intaritorul de frisca si mixam pana frisca se intareste. Daca folositi lapte, amestecati-l cu dulce de leche, esenta de vanilie si apoi cu frisca. Daca folositi doar frisca, amestecati 2 linguri de frisca cu dulce de leche si vanilie, ca sa se dizolve putin, iar apoi incorporati restul de frisca. Adaugam alunele intregi, mai amestecam putin si turnam intr-un vas pe care il dam la congelator pana se congeleaza bine :) Daca ati folosit lapte, la 2-3 ore scoateti inghetata si amestecati bine, fie cu lingura, fie cu piciorul vertical al mixeruluipentru a sparge cristalele de gheata care se formeaza.
Varianta cu frisca are cam multe calorii, cum era de asteptat, adica aproximativ 320 la 100 de grame, dar merita, cred ca este una din cele mai bune inghetate ever!
Mai multe retete interesante gasiti pe blogul furnicuti.blogspot.com