Craciun fara porc si sarmale. Meniu vegetarian de Craciun

Budinca de ciocolata cu chia

Budinca de ciocolata cu chia

5 / 5

Dificultate: redusa 

Ingrediente necesare pentru budinca de ciocolata cu chia:

  • 200 ml lapte de migdale
  • 3 linguri de seminte de chia 
  • 3 linguri pudra de cacao raw 
  • un praf de sare
  • 2-3 lingurite de miere
  • (optional putina ciocolata de decor)

Mod de preparare budinca de ciocolata cu chia:

Amestecati bine toate ingredientele (mai putin ciocolata) si lasati-le peste noapte sa creasca chia si sa inchege budinca. A doua zi dimineata puteti incepe ziua cu un mic dejun dulce si delicios sau sa pastrati budinca pentru desert, la pranz!

O reteta propusa de blogul amainbucatarie.blogspot.ro/

Pachetele de primavara

Pachetele de primavara

1 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru pachetele de primavara:

  • 1 pachet de foi subtiri de placinta (phyllo dough)-sau foi de orez
  • 1 albus de ou
  • 2 foi varza chinezeasca
  • 1 morcov
  • 100 g taitei de orez
  • 5 ciuperci negre shiitake
  • 50 g miez de bambus
  • 50 g muguri de fasole mungo
  • 1 fir ceapa verde
  • 2 lingurite sos de soia
  • 2 lingurite ulei de susan
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare pachetele de primavara:

Am inlocuit cu buna stiinta foile de orez cu cele de placinta, pentru ca in mod normal am fi avut nevoie de spring roll wrappers, foite speciale de orez, proaspete, insa nu am gasit in Romania asa ceva. In poza pentru ingrediente ati vazut probabil foile acelea rotunde pentru impachetat pe care le-am gasit intr-un magazin din Bucuresti, dar va sfatuiesc sa folositi foi de placinta caci sunt muuult mai bune si mai gustoase. De foitele de orez uscate care se inmoaie in apa am fost foarte dezamagita, in primul rand ca la prajit sunt foarte lipicioase, fac niste basicute tare urate, iar dupa ce se racesc se inmoaie, iar pachetelele nu mai sunt deloc crocante. Imi pare rau, nu vreau sa fac antireclama, dar nu mi-au placut deloc! Despre foile acestea de orez vorbeam:

 

Sa va mai spun despre ingrediente: miezul de bambus se gaseste la conserva, in bucati mai mari (a se vedea reteta Ciuperci cu bambus, sau deja tocat, sau facut lamele subtiri. Pentru cei care folosesc prima data bambus din conserva, nu uitati ca are un miros ciudat, dar dupa gatit este delicios! Pentru pachetele eu am folosit lamele subtiri

 

Mugurii de fasole mungo i-am gasit tot la cutie, n-am mai gasit din cei proaspeti. Ciupercile negre le pumem la inmuiat in apa calda (dureaza cam 30 de minute pana se inmoaie complet, piciorusul lor se arunca dupa aceea, este lemnos si dupa ce se inmoaie ciupercile, el nu se pune la mancaruri). Taiteii de orez ii punem intr-o oala cu apa clocotita si ii fierbem un pic, morcovii ii taiem bastonase, varza o taiem fideluta, ceapa verde o taiem rondele, ciupercile inmuiate si stoarse din apa le taiem fideluta

 

Intr-o tigaie punem la calit ceapa verde, apoi morcovii, varza si apoi ciupercile, bambusul si mugurii de fasole mungo. La sfarsit adaugam taiteii, amestecam bine, condimentam cu sare, piper, sosul de soia si uleiul de susan. Este foarte important ca umplutura sa fie relativ "uscata", deci sa nu aiba sos sau apa de la legume. Daca umplutura este prea umeda, foietajul de placinta se va rupe la rulat, in plus, la prajit vom avea foarte mari probleme! Amestecam totul bine si lasam umplutura la racit

 

Intre timp pregatim foile de placinta: le vom taia in patrate de 15x15 cm, sau mai mici daca doriti ca pachetelele sa fie mai mici, folosim cate 2 foi odata ca sa nu riscam sa se rupa foaia de placinta atunci cand o rulam!

Cu ajutorul unei pensule de bucatarie ungem cu albus cele patru laturi ale patratului. Intr-un colt al patratului punem o lingura din umplutura de legume, rulam foaia impreuna cu umplutura strans pana la jumatatea patratului, indoim marginile din stanga si din dreapta, intocmai ca pe un plic, apoi rulam strans inainte pana formam pachetelul. Il asezam pe masa de lucru cu inchizatura in jos ca sa se lipeasca bine, daca e nevoie, mai ungem cu albus inchizatura ca sa nu se desfaca pachetelul la prajit. Dupa ce terminam pachetelele de format, le punem la prajit. Le scoatem de servetele de hartie si le servim calde cu sos picant sau dulce.

O reteta recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/

 

Salata de sparanghel pane in parmezan

Salata de sparanghel pane in parmezan

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru salata de sparanghel pana in parmezan:

  • 14 buc sparanghel;
  • 2 oua;
  • 20 grame unt;
  • 100 grame parmezan razuit;
  • 100-120 grame faina integrala;
  • 1/2 lingurite frunze de lime uscate;
  • 1/2 lingurite amestec italian;
  • sare de mare rosie;
  • piper macinat;
  • avocado razuit;
  • fistic crud razuit;
  • ulei (sau grasime) de cocos pentru prajit;
  • pancetta (optional).

Pentru sos: 2 linguri feta, 2 linguri iaurt grecesc, amestec italian, avocado pisat.

Mod de pregatire salata de sparanghel pane in parmezan:

1. Sparanghelul l-am tras in tigaie cu putin unt pentru 2-3 minute.
2. Se pregatesc in farfurii separate: faina, ouale si parmezanul razuit.
3. Ouale se bat impreuna cu frunzele de lime, amestecul de condimente italian, sare si piper.
4. Sparanghelul se tavaleste pe rand prin faina, oua si parmezan.
5. Se pune in uleiul incins si se lasa 3-4 minute pe fiecare parte, sa nu devina parmezanul maroniu.
6. Se scot pe rand pe un servet si se servesc cu fistic maruntit, avocado razuit, sos si optional cu pancetta.
Sosul se prepara astfel: se amesteca bine feta cu iaurtul si cu avocado pana se omogenizeaza si se obtine o pasta. Presarati cu amestec italian peste sos.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul bucatariacumirodenii.ro/

 

Ciuperci umplute cu amestec de quinoa, cartof dulce copt si seminte de rodie

Ciuperci umplute cu amestec de quinoa, cartof dulce copt si seminte de rodie

3 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru ciuperci umplute cu amestec de quinoa:

  • 4 ciuperci champignon mari
  • 100 g quinoa
  • 1 cartof dulce, mediu ca marime
  • semintele de la o rodie mica
  • 1 lingura de stafide aurii
  • 1 lingurita condiment curry
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 lingurita de turmeric
  • 2 catei de usturoi
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 lingura de ulei de masline extravirgin
  • sare si piper proaspat macinat

Mod de preparare ciuperci umplute cu quinoa:

Se incinge cuptorul la 170 grade. Se pune quinoa la fiert pentru 15 minute. Cartoful dulce se taie cubulete, care se ung cu ulei de masline, se presara cu sare, piper si curry si se lasa in cuptor pana cand se inmoaie (20 minute). Ciupercile se spala bine, li se scoate piciorusul, se ung cu ulei de masline, se presara cu sare si piper si se pun intr-o tigaie de fonta bine incinsa. Se lasa cateva minute si se intorc pe cealalta parte, pana cand se inmoaie si se rumenesc, dupa care se scot in tigaie. Se incinge o lingura de ulei de masline in tigaie, se adauga cateii de usturoi zdrobiti, chimenul, turmericul si stafidele, se lasa 30 secunde, pana se degaja aromele, si se adauga quinoa. Se amesteca bine, se adauga zeama de lamaie semintele de rodie, si in final cubuletele de cartof dulce, sare si piper, si se amesteca usor, pentru a nu se zdrobi cartoful copt. Se umplu ciupercile cu amestecul de quinoa, si se dau la cuptorul incins la 170 grade pentru 10 minute. Se servesc calde, presarate cu seminte de rodie.

Aceasta reteta a fost oferita de blogul www.blogculegume.ro/

Falafel in pita

Falafel in pita

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pentru falafel in pita:

  • 1 conserva naut
  • o mana de coriandru proaspat (daca nu gasim, punem coriandru macinat -o lingurita )
  • o mana patrunjel verde tocat
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri faina
  • 1/3 ardei iute (sau dupa preferinta)
  • zeama de la o jumatate de lime
  • un praf de chimen macinat
  • 1/3 lingurita praf de copt
  • sare
  • piper

Mod de preparare falafel in pita:

Scurgem apa de pe naut, se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie si se mixeaza pana rezulta o pasta.Din pasta rezultata se formeaza niste chiftele si se preseaza usor sa stea inchegate.Se prajesc in baie de ulei pana se rumenesc bine.Le scoatem si le punem pe un prosop de bucatarie din hartie si lasam sa se scurga excesul de ulei.

Pentru asamblare avem nevoie de o pita (sau o chifla), salata verde , rosii,castraveti murati, branza tofu sau ceva place!

Aceasta reteta a fost oferita de blogul luckycake.ro/

 

Budinca de ciocolata cu chia
Pachetele de primavara
Salata de sparanghel pane in parmezan
Ciuperci umplute cu amestec de quinoa, cartof dulce copt si seminte de rodie
Falafel in pita

Rezumat

Pasionatii de hrana vegetariana au de suferit in preajma sarbatorilor. Nu toate restaurantele si nici gazdele la care sunt invitati nu gatesc neaparat mancare vegetariana pentru masa de Craciun. In aceast sens, va prezentam 5 variante de retete vegetariene pentru masa de Craciun.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri