De 1 decembrie, gateste romaneste!

Cozonac cu nuca si mac

Cozonac cu nuca si mac

1 / 4

Dificultate: ridicata

Ingrediente necesare pentru cozonac cu nuca si mac:

Aluat:

  • 650 grame faina
  • 15 grame drojdie uscata
  • 150 grame zahar
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 100 grame margarina
  • 80 ml ulei
  • extract vanilie
  • coaja razuita de la o lamaie si o portocala
  • 150 ml lapte

Umplutura:

  • 300 grame samburi nuca macinati
  • 100 grame mac
  • 100 grame stafide
  • 150 ml lapte
  • esenta rom
  • 200 grame zahar
  • 1 ou

Mod de preparare cozonac cu nuca si mac:

Intru-un vas incapator incalzim laptele (sa fie doar cald nu fierbinte) punem drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina, amestecam si lasam sa creasca cam 20 – 30 minute. Intr-un alt vas incapator punem faina, maiaua din drojdie, zaharul, margarina topita amestecata cu uleiul, sarea, ouale, extractul de vanilie si coaja razuita de citrice. Acum urmeaza framantatul, daca aveti un robot de bucatarie atunci puteti sa il folositi, eu il pun la framantat cam 10 minute, daca nu atunci trebuie sa il framantati cu mana cam 15-20 minute. Dupa ce e framanatat bine se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit intre 1 -2 ore, pana si-a dublat volumul.

Intre timp, noi punem stafidele la inmuiat in 50 ml lapte si esenta de rom, nucile le macinam, macul in punem la fiert in laptele ramas la care mai adaugam 100 gr zahar. Il lasam la fiert cam 10 minute sau pana ce scade laptele. Nucile le amestecam cu stafidele inmuiate si scurse si cu albusul de ou batut cu telul.

Cand aluatul este gata, ungem masa de lucru cu ulei si impartim aluatul in 6 bucati egale si umplutura o impartim in 6. Fiecare bucata trebuie sa o modelam cu ajutorul unui sucitor intr-o forma dreptunghiulara si subtire (cam 50 cm/35cm) apoi o presaram cu amestecul de nuca si mac. Rulam partea mai lunga si o punem deoparte. Cand avem 3 bucati rulate, e momentul sa impletim cazonacul si il punem intr-0 forma de chec tapetata cu hartie de copt si il ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de apa. Repetam operatiunile si pt al 2-lea cozonac. Daca avem 2 forme de chec ii coacem deodata daca nu, cel ramas il acoperim pe masa de lucru cu o folie de plastic pana il bagam la cuptor. Il bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 – 20 minute, avem grija sa nu se arda, apoi il acoperim cu folie de aluminiu si il mai lasam 40 minute. Cozonacul este gata! Pofta buna!

O reteta recomandata de blogul luckycake.ro/

 

Tochitura Moldoveneasca

Tochitura Moldoveneasca

2 / 4

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru tochitura moldoveaneasca:

  • carne de porc
  • carnati afumati
  • 3-4 catei de usturoi
  • branza telemea
  • sos de rosii
  • oua
  • mamaliga

Mod de preparare tochitura moldoveneasca:

Puneti la fiert mamaliga. Intre timp pregatiti si carnea:

- taiati carnea proaspata de porc in bucatele mici si caliti-le intr-o tigaie

- langa ele adauga si carnatii si lasati-le pe amandoua sa lase grasime

- pentru a evita o prajire prea intensa si nesanatoasa, adaugati putin sos de rosii indoit cu apa si lasati sa fiarba carnea si carnatii pana se evapora apa.

Intr-o tigaie separata faceti ouale ochiuri.

Serviti presarat din abundenta cu telemea.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro/

 

Varza dulce la cuptor

Varza dulce la cuptor

3 / 4

Dificultate: scazuta

Ingrediente necesare pentru varza dulce la cuptor:

  • 1 varza proaspata mica
  • 1 ceapa mica
  • sare
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 2-3 linguri apa plata
  • rosii cherry

Mod de preparare varza la cuptor:

1. Se curata varza de frunzele ofilite.

2. Se taie varza in jumatate, apoi pe sfert, iar fiecare bucata se taie in fasiute fine de tot, ca pentru salata (eu am folosit robotul de bucatarie in acest scop, sa mearga mai repede).

3. Intr-un vas de sticla termorezistent uns cu putin ulei se aseaza intai ceapa curatata si tocata, peste care se adauga varza maruntita ca mai sus.

4. Se amesteca usor cu o spatula, se se omogenizeze, se adauga restul de ulei si se mai amesteca inca o data usor, pentru repartizarea uleiului.Se adauga apa.

5. Se introduce vasul in cuptorul preincalzit, cu capacul pus. Astfel varza se va inabusi.

6. Din cand in cand se mai verifica varza si se intoarce in vas, sa se inmoaie uniform.

7. In ultimele 5-10 minute de stat la cuptor se adauga sare si se aseaza un ciorchine de rosii cherry.

8. Se serveste calda, cu rosiile coapte. Pofta buna!

Aceasta reteta a fost oferita de blogul www.retetelemeledragi.com

Ciorba de legume cu bors

Ciorba de legume cu bors

4 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru ciorba de legume cu bors:

  • 2 morcovi
  • 2 buc pastarnac
  • 2 cepe mici
  • 1 gogosar
  • 3 cartofi
  • 1/2 gulie mare sau o gulie mai mica
  • 1 rosie decojita
  • sare de mare
  • piper
  • 2.5 l apa
  • 1 lingurita cu varf bors magic cu leustean
  • patrunjel verde

Mod de preparare ciorba de legume cu bors:

Punem apa la fiert intr-un vas de aprox 2.5 l. Spalam si curatam legumele. Morcovii si pasarnacul ii taiem rondele iar ceapa si gogosarul tocate marunt. Cand fierbe apa turnam legumele si lasam la fiert la foc potrvit. Adauagm si gulia taiata cubulete. Sare si piper punem dupa gust. Cand legumele sunt semifierte adaugam rosia decojita si taiata marunt si cartofii taiati cubulete. Cand s-au fiert si cartoii adaugam borsul si lasam sa mai dea o data in clocot. Luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat marunt.
Se poate servi cu smantana!

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro/

 

Cozonac cu nuca si mac
Tochitura Moldoveneasca
Varza dulce la cuptor
Ciorba de legume cu bors

Rezumat

Zi de sarbatoare in tara, in sufletele romanilor, dar si in farfurie. Pentru un meniu traditional, am pregatit cateva retete autentice pentru a sarbatori aceasta zi.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri