ghid pentru o viaţă împlinită

De 1 decembrie, gateste romaneste!

slide-ul 1 / 4
De 1 decembrie, gateste romaneste!: Cozonac cu nuca si mac

Cozonac cu nuca si mac

Dificultate: ridicata

Ingrediente necesare pentru cozonac cu nuca si mac:

Aluat:

  • 650 grame faina
  • 15 grame drojdie uscata
  • 150 grame zahar
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 100 grame margarina
  • 80 ml ulei
  • extract vanilie
  • coaja razuita de la o lamaie si o portocala
  • 150 ml lapte

Umplutura:

  • 300 grame samburi nuca macinati
  • 100 grame mac
  • 100 grame stafide
  • 150 ml lapte
  • esenta rom
  • 200 grame zahar
  • 1 ou

Mod de preparare cozonac cu nuca si mac:

Intru-un vas incapator incalzim laptele (sa fie doar cald nu fierbinte) punem drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina, amestecam si lasam sa creasca cam 20 – 30 minute. Intr-un alt vas incapator punem faina, maiaua din drojdie, zaharul, margarina topita amestecata cu uleiul, sarea, ouale, extractul de vanilie si coaja razuita de citrice. Acum urmeaza framantatul, daca aveti un robot de bucatarie atunci puteti sa il folositi, eu il pun la framantat cam 10 minute, daca nu atunci trebuie sa il framantati cu mana cam 15-20 minute. Dupa ce e framanatat bine se acopera cu o folie de plastic si se lasa la dospit intre 1 -2 ore, pana si-a dublat volumul.

Intre timp, noi punem stafidele la inmuiat in 50 ml lapte si esenta de rom, nucile le macinam, macul in punem la fiert in laptele ramas la care mai adaugam 100 gr zahar. Il lasam la fiert cam 10 minute sau pana ce scade laptele. Nucile le amestecam cu stafidele inmuiate si scurse si cu albusul de ou batut cu telul.

Cand aluatul este gata, ungem masa de lucru cu ulei si impartim aluatul in 6 bucati egale si umplutura o impartim in 6. Fiecare bucata trebuie sa o modelam cu ajutorul unui sucitor intr-o forma dreptunghiulara si subtire (cam 50 cm/35cm) apoi o presaram cu amestecul de nuca si mac. Rulam partea mai lunga si o punem deoparte. Cand avem 3 bucati rulate, e momentul sa impletim cazonacul si il punem intr-0 forma de chec tapetata cu hartie de copt si il ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de apa. Repetam operatiunile si pt al 2-lea cozonac. Daca avem 2 forme de chec ii coacem deodata daca nu, cel ramas il acoperim pe masa de lucru cu o folie de plastic pana il bagam la cuptor. Il bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 – 20 minute, avem grija sa nu se arda, apoi il acoperim cu folie de aluminiu si il mai lasam 40 minute. Cozonacul este gata! Pofta buna!

O reteta recomandata de blogul luckycake.ro/

Voteaza reteta:

Scor: 4.29 din 7 voturi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului De 1 decembrie, gateste romaneste!.

 
Setari Cookie-uri