Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru tort cu menta si ciocolata:
Blat:
- 4 oua
- 8 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- 4 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 2 linguri rase cacao
- un varf de sare
- un plin praf de copt
Crema de ciocolata
- 120 ml smantana pt frisca
- 3 linguri zahar
- 100 gr ciocolata neagra
- 150 ml frisca lichida indulcita
Crema de menta:
- 80 ml smantana pt frisca
- 2 linguri zahar
- 100 gr ciocolata alba
- 3 linguri sirop de menta
- 150 ml frisca lichida indulcita
Sirop:
- 200 ml apa
- 2 linguri sirop de menta
Ornat:
- 150 ml frisca lichida indulcita
- 2 linguri sirop de menta
- 4 linguri din crema de menta
- 3 bucatele ciocolata cu menta
Mod de preparare tort cu menta si ciocolata:
Albusurile le batem spuma cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam 2-3 minute, apoi adaugam pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu cacaua si praful de copt folosind o spatula sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de 24 cm, tapetata cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox 30 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt.
Scoatem din cuptor si lasam la racit apoi scoatem pe un platou si taiem blatul in doua.
Crema de ciocolata: amestecam intr-un vas frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam crema la frigider timp de o ora. Cand o scoatem din frigider o mixam cu mixerul la inceput la viteza mica apoi la viteza mare pana obtinem o crema foarte fina si spumoasa. Separat mixam 150 ml frisca si adaugam treptat crema de ciocolata peste frisca mixand la treapta cea mai mica sau amestecand cu un tel
Crema de menta: procedam exact ca la crema de ciocolata doar ca adaugam siropul de menta dupa ce s-a topit ciocolata.
Asamblare:
asezam prima foaie de blat pe un platou si o insiropam cu jumatate din cantitate de sirop
asezam inelul de la tava de tort peste foaia de blat
ungem blatul cu mai bine de jumatate din crema de ciocolata
urmeaza un strat din crema de menta ( punem deoparte aprox 4 linguri)
peste crema asezam cea de a doua foaie de blat pe care o insiropam cu restul de sirop
ungem deasupra cu un strat de crema ( cam doua linguri am pastrat pentru a da un strat si de jur imprejur) dam la frigider aprox. o ora apoi scoatem din frigider, indepartam inelul de la tava si ungem pe laterale cu crema
Mixam 150 ml frisca si adaugam in ea crema de menta pastrata si 1-2 linguri sirop de menta (eu am adaugat si un strop de colorant alimentar pentru a avea o nuanta mai verde)
Cu un pos sau o seringa, facem trandafirasi pe laterale si deasupra, iar in mijloc taiem bucatele mici de ciocolata cu menta
Pastram tortul la frigider minim 2 ore inainte de servire
Este destul de multa munca la acest tort cu menta si ciocolata, insa rezultatul o sa fie cu siguranta unul multumitor.
Aceasta reteta a fost recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro/