3 retete de toamna cu dovleac

Placinta de dovleac cu alune de padure

Placinta de dovleac cu alune de padure

1 / 3

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru placinta de dovleac cu alune de padure:

Am ras un dovleac micut, si l-am calit in unt (o lingura) impreuna cu 200g zahar, scortisoara, of course, rom, si 2 linguri de gris.

Am racut rapid un aluat dintr-o cana (de 250ml) de faina (eu am folosit jumate faina alba, jumate integrala), 3 linguri de ulei, 1 lingura de zahar, si apa.. cat e nevoie astfel incat sa imi iasa un aluat elastic si non-sticky.

Dupa ce l-am lasat un pic sa-si traga sufletul, l-am impratit in 2 si am intins fiecare bucata intr-o foaie subtire, subtire. Pe jumatate de foaie am intins jumatate din umplutura de dovleac. Am presatat cu alune de padure sfaramate (puteti folosi nuci in loc de alune - nucile mele au suferit o mutatie nefericita recent .. si am rasucit foaia ca pe o rulada.

Am uns placintele cu lapte, le-am presarat cu zahar si le-am bagat in cuptorul incins, la foc mediu spre mic, si dupa 15 minute am scos doua minunatii de placinte crocante pe dinafara si moisty pe dianuntru. Yumm!

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul www.leblogpiquant.com/

 

Salata cu dovleac copt

Salata cu dovleac copt

2 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru salata cu dovleac copt:

  • 200 g pulpa dovleac
  • 100 g salata asortata (radichio, ruccola, salata romana)
  • 6 rosii cherry
  • 50 g miez seminte dovleac
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1/2 lingurita mustar
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare salata cu dovleac copt:

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Tapetati o tava de copt cu hartie de copt, tocati in cuburi potrivite pulpa de dolveac, presarati peste cuburi sare de mare si stropiti totul cu cateva picaturi de ulei de masline. Dati tava la cuptor pentru 20 de minute pana ce dovleacul se inmoaie si capata o culoare usor maronie. Lasati dovleacul deoparte. Spalati salata si rupeti frunzele bucati mari (sau apelati la varianta rapida, salata asortata la punga. Taiati in doua rosiile cherry.

Pregatiti dressing-ul: intr-un castron mic adaugati uleiul de masline impreuna cu otetul balsamic, mustarul, sarea de mare si piperul proaspat macinat. Amestecati totul bine cu ajutorul unui tel.

 Intr-un bol incapator puneti salata, rosiile cherry, dovleacul si amestecati usor. Turnati deasupra dressing-ul, amestecati din nou. Gustati daca mai trebuie ceva la dressing (puteti adauga eventual ceapa verde, ceapa rosie sau ardei iute tocat marunt).

 Presarati pe deasupra semintele de dovleac si cu asta ati terminat de gatit pe seara asta. Serviti imediat!

O reteta recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro/

Supa crema de dovleac cu ghimbir

Supa crema de dovleac cu ghimbir

3 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa crema de dovleac cu ghimbir:

  • 1 kg pulpa dedovleac
  • 2 cepe
  • 2-3 morcovi
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • o bucata de ghimbir (1-2 cm)
  • unt
  • sare 

Mod de preparare supa crema de dovleac cu ghimbir:

Inainte de toate, spalati bine legumele. Curatati dovleacul de coaja si seminte. Pulpa ramasa o taiati in cubulete. La fel si morcovii, ceapa si usturoiul. Ardeiul iute, scapati-l de seminte si tocati-l marunt. Intr-o oala incapatoare, puneti untul la incins, adaugati ceapa, ardeiul iute, ghimbirul tocat marunt marunt. Lasati la calit 2-3 minute, dupa care adaugati morcovii si dovleacul si sare, dupa preferinta. Amestecati totul, lasati inca 2-3 minute sa se intrepatrunda gusturile, dupa care adaugati supa de legume sau apa calduta, cat sa acopere legumele, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba. Cam 20-30 de minute. Dupa acest timp, verificati dovleacul si morcovii daca s-au fiert. Daca furculita intra usor in ei, inseamna ca sunt gata, altfel ii mai lasati la fiert. Daca sunt fierte toate legumele, luati oala de pe foc, lasati sa se raceasca un pic, dupa care le pasati sau le bagati in blender pana obtineti o pasta cremoasa.

Serviti in boluri cu seminte de dovleac decojite.

Sursa foto Shutterstock supa de dovleac

 

Placinta de dovleac cu alune de padure
Salata cu dovleac copt
Supa crema de dovleac cu ghimbir

Rezumat

Dovleacul, fresh sau copt, este excelent in diverse forme. Diferite de cele cu care ne-am obisnuit deja. Incearca-l in salate, supe, in deserturi, cu clatite, cu branzeturi. Mai jos, am lasat 3 retete cu dovleac de pregatit in aceasta perioada a anului.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri