Ingrediente necesare pentru inghetata de cafea cu nuci caramelizate:
600 ml frisca lichida
1 cescuta cafea tare
50 grame zahar pudra
200 grame zahar tos
200 grame nuci
Mod de preparare inghetata de cafea cu nuci caramelizate:
1. Se bate frisca tare, se incorporeaza zaharul pudra si se da la rece pentru cateva minute.
2. Intre timp se caramelizeaza nucile: intr-o craticioara asezata pe foc mic se topeste zaharul (atentie: se amesteca mereu, ca sa nu se arda, caz in care devine amar)
3. In zaharul caramelizat se adauga nucile si se imbraca bine in caramel, prin amestecare usoara cu lingura.
4. Se rastoarna nucile fierbinti pe un tocator udat cu apa rece si se intind usor pe suprafata umeda.
5. Se maruntesc nucile cu ajutorul unui cutit cu lama ascutita, dupa care se lasa la racit complet.
6. Se scoate frisca de la rece, se adauga si cafeaua, se omogenizeaza cu mixerul.
7. Se adauga nucile caramelizate si maruntite si se amesteca usor cu o spatula.
8. Se rastoarna intreaga compozitie in forme si se da la congelator pentru cca 4 ore.
9. Din ora in ora se mai amesteca putin compozitia cu furculita, pentru a evita formarea acelor de gheata.
10. Daca va mai ramane cafea (cum mi-a ramas mie, pentru ca am preparat mai multa), aceasta se poate turna in formele special pentru cuburile de gheata si se dau la congelator, odata cu inghetata.
11. In momentul servirii, se scoate inghetata din forme (se trec formele printr-un jet de apa calda, sa iasa mai usor) si se aseaza pe platouri, alaturi de un cub de cafea.