Drobul de Pasti: 5 retete cu traditie

Drob de miel

Drob de miel

1 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru drob de miel:

  • maruntaie de miel (aprox 1 kg)
  • 3 oua (chiar cinci ca sa pune doua fierbe bine in compozitie)
  • 5 cepe
  • 2 morcovi
  • un patrunjel
  • o mana frunze de patrunjel
  • sare, piper, o foaie de dafin

Mod de preparare drob de miel:

“Ferbem maruntaiele unui miel (circa un kg am avut eu) intr`un kgr. de apa cu o ceapa, o mica radacina de morcov, alta de patrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper si sarea trebuincioasa.”

Musai sa spalam maruntaiele intai si sa cautam in zona ficatului vezica biliara nu de alta dar ignorarea ei ne-ar aduce un dezastru al….gustului. De o gasim, o taiem cu grija si o aruncam ca nu e buna de nimic. Recunosc ca aici am apelat la un mic truc, apa in care au fiert maruntaiele, am spumat-o si am folosit-o mai departe pentru o ciorbita de maruntaie.
“Dupa ce s`a fiert, le scoatem pe o scandura si le tocam cat se poate de marunt, sau macinate cu masina. Prajim rumen intr`o lingura de untura, 4 cepe taiate marunt; apoi punem si maruntaiele tocate, precum si patrunjel tocat, piper pisat, sarea trebuincioasa si 3 oua, toate acestea bine mestecate.”
Clar, macinate cu masina. In plus, pentru ca nu aveam prapore, am dat prin masina si niste slanina, cam atata cata a fost nevoie sa adune toata tocatura de carne intr-un amestec omogen si moale. Am adaugat restul ingredientelor enumerate mai sus plus o radacina de morcovel rasa. Mai putin doua oua.
“Spalam praporele in apa rece, il intindem pe o scandura, punem compozitia mai sus amintita, potrivind-o egal de groasa ca de 3 degete, in forma rotunda, invalind-o din toate partile cu praporele, asa ca sa nu iasa tocatura, apoi punem in tigaie o lingura de untura sa se infierbante, dupa aceea punem drobul sa se friga in cuptor incet. Dupa ce este fript il taiem in felii ca un deget de groase si servite cu salata dupa plac.”

Unu – doua oua fierte si bagate in compozitie intregi ca sa iasa frumusete de model la taierea drobului, este absolut obligatoriu pentru linistea noastra sufleteasca (caci fara acele oua parca lipseste ceva). Cum nu aveam prapore, am pus niste hartie de copt in forma de chec si am asezat si tocatura, niveland-o fara prea mari farafastacuri. Am bagat-o la cuptorul incins ai am scos-o cand a inceput sa aiba o frumoasa coloratura de ….copt. Daca rezistati, asteptati pana se raceste. Eu una nu servesc drob fara hrean, asa ca musai niste chiscaceala alaturi. Mmmm, bun!

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro/

Drob de miel si pasare

Drob de miel si pasare

2 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru drob de miel si pasare:

  • Organele de la 1 miel ( ficatul, splina, rinichii, inima, plamanii)
  • 500 g ficat de pui
  • 1 lob piept de pui
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 2 legaturi de usturoi verde
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de stevie
  • 1 legatura de loboda
  • 3 oua crude
  • 2 linguri de ulei
  • putin prapur de porc - partea subtire
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura de unt
  • pesmet
  • sare si piper
  • 3 oua fierte tari

Mod de preparare drob de miel si pasare:

Spalati bine organele interne si lasati-le 15 minute in apa cu otet (trei parti apa si o parte otet) cat sa le acopere, pentru a scoate mirosul pregnant de miel. Fierbeti organele de miel, ficatul si pieptul de pui, timp de 30 de minute, apoi le raciti si le taiati cuburi.
Intre timp, pregatiti verdeata, taindu-le pe toate, nu foarte marunt! Peste toate acestea adaugati carnea si organele, ouale crude, faina, sare si piper dupa gust si amestecati.
Pregatiti forma: ungeti tava cu unt si presarati pesmet. In mod traditional drobul de miel se coace in prapur de miel. In acest caz, folositi prapurul de porc, spalat bine. Astfel pregatit, il puneti in tava, lasand marginile in afara. Adaugati o parte din compozitia de drob de miel, ouale  fierte tari, intregi sau jumatati, apoi acoperiti cu restul de compozitie si prapurul. Introduceti tava in cuptorul incins la 165°C pana cand drobul de miel prinde o crusta aurie (aproximativ 40 de minute).

Reteta face parte din campania Selgros „Pastreaza traditiile in felul tau”, care incurajeaza mentinerea obiceiurilor culinare si a sarbatorilor romanesti in forme autentic traditionale sau adaptate unui stil de viata modern, preferintelor gastronomice sau principiilor dietetice.
 

 

Drob Dietetic

Drob Dietetic

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru drob dietetic:

  • 500 g ficat
  • 3 legaturi ceapa verde
  • 2 morcovi
  • 2 + 1 oua
  • 1 legatura usturoi verde sau 4 - 5 catei usturoi uscat
  • marar, patrunjel
  • sare, piper, ulei

Mod de preparare drob dietetic:

Ficatul il spalam si il curatam de vinisoare si de grasime. Il punem la fiert in apa fierbinte cu sare si il lasam sa fiarba cam 20 - 25 de minute. Aveti grija daca ii puneti capac pentru ca e posibil sa dea in foc, fiindca face spuma. Cand ficatul a fiert il scurgem de apa si il lasam sa se racoreasca. Mai ales daca adaugati si piept de pui, puteti pastra putina apa din care a fiert ficatul, pentru ca e posibil sa mai fie nevoie sa adaugam in compozitie, daca e prea uscata.
Intre timp ne ocupam de legume: tocam ceapa, morcovul si usturoiul si le calim in putin ulei. Dupa 2-3 minute adaugam sare si putina apa, ca doar facem un drob dietetic :)

Lasam legumele cam 15 minute sa se patrunda, mai adaugam apa daca este nevoie ca sa continue sa fiarba. Nu trebuie sa lasati toata apa sa se evapore, este bine sa mai ramana putin suc pentru ca sa fie mai pufos drobul. Cand sunt gata, le lasam si pe ele sa se raceasca.

Sa revenim la ficat, care ar trebui sa fie destul de rece ca sa-l putem taia usor. Daca avem robot de bucatarie functional, cu atat mai bine :D Tocam marunt ficatul, il punem intr-un vas mai mare, adaugam legumele calite, patrunjelul si mararul tocate, 2 galbenusuri, sare, piper.
Omogenizam bine, si adaugam cele 2 albusuri batute spuma pe care le incorporam in compozitie. Daca vi se pare cam uscata compozitia, mai adaugati putina apa din care a fiert ficatul.

Pregatim tava in care vom coace: ungem o tava de chec sau cozonac cu ulei si turnam compozitia in tava. Ungem pe deasupra cu 1 ou batut. Dam la cuptorul incins la 200 de grade si lasam cam 30 - 40 minute, pana cand se coloreaza si face o crusta frumoasa.
La capitolul calorii, nu stam prea rau: 100 de grame au aproximativ 170 de calorii, iar o portie are cam 150 de grame, deci cam 255 calorii.

O reteta recomandata de blogul urnicuti.blogspot.ro/

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

4 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru drob de miel in foietaj:

  • 1 pachet de aluat de foietaj
  • organele de la 1 miel
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 gogosar murat
  • 2 oua fierte
  • 4 oua crude
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • patrunjel verde
  • marar
  • loboda
  • untisor
  • sare
  • piper

Mod de preparare drob de miel in foietaj:

Puneti organele de miel la  fiert in apa rece, alaturi de radacinoase, si adaugati putina sare si cateva boabe de piper. Tineti-le pe foc timp de 30 de minute din momentul fierberii. Intre timp, puneti la fiert 2 oua. Dupa ce au ert maruntaiele, le lasati la racit, apoi le taiati cuburi, nu foarte marunt. Taiati legumele in cuburi. Amestecati-le cu carnea de miel, ouale batute, sare si piper. Daca aluatul de foietaj este congelat, va trebui decongelat in frigider, cu cateva ore inainte. Nu il fortati la cuptorul cu microunde sau alta sursa de caldura. Intindeti aluatul pe masa de lucru, presarati putina faina pe el si puneti-l intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Aranjati astfel incat sa acopere uniform peretii tavii, dar sa ramana suficient aluat pentru a acoperi drobul la suprafata. Puneti jumatate din compozitia de drob, asezati ouale erte pe lungimea tavii, apoi restul de compozitie. Inchideti aluatul de foietaj pe suprafata drobului, intepati din loc in loc cu o furculita. Ungeti cu ou. Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 170-180°C timp de 40 de minute la foc mediu.

Reteta face parte din campania Selgros „Pastreaza traditiile in felul tau”, care incurajeaza mentinerea obiceiurilor culinare si a sarbatorilor romanesti in forme autentic traditionale sau adaptate unui stil de viata modern, preferintelor gastronomice sau principiilor dietetice.
 

 

Drob din legume si soia

Drob din legume si soia

5 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru drob din legume si soia:

  • 2 morcovi mari
  • 3 cepe mijlocii
  • 1 pastarnac fiert (taiat cuburi)
  • 2 dovlecei
  • 1 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • 100 g mazare congelata
  • 100 g fasole verde congelata
  • 1 punga mica de soia (texturata sau granule),
  • 2 legaturi de marar
  • 2 legaturi de patrunjel
  • cate 1 legatura de loboda, leurda, stevie
  • 10 oua de prepelita fierte (tari), sare, piper, ulei de masline
     

Mod de preparare drob din legume si soia:

Puneti granulele de soia intr-un vas cu apa calda si un praf de sare, pana se inmoaie. Radeti morcovul pe partea mare a razatoarei, taiati ceapa marunt, ardeiul gras in cubulete, iar dovleceii in cuburi moderate ca marime. Taiati verdeata, nu foarte
marunt. Trageti ceapa, ardeiul gras si morcovul la tigaie, timp de 5 minute, in 2 linguri de ulei. Cand au inceput sa se patrunda, adaugati dovlecelul, fara sa il caliti.Dati deoparte amestecul si lasati-l la racit. Dupa ce s-a racit, omogenizati cu soia, mazarea, pastarnacul pregatit in prealabil, fasolea si verdeata. Tapetati forma dorita folosind hartie de copt, turnati amestecul obtinut in care incorporati ouale de prepelita fierte, ungeti la suprafata cu un ou batut si introduceti tava in cuptorul incalzit in prealabil la 170°C . Cand este rumen-auriu, este  gata. O salata de baby spanac cu capsuni si dressing de lime este ideala pentru a insoti acest drob delicios.

Reteta face parte din campania Selgros „Pastreaza traditiile in felul tau”, care incurajeaza mentinerea obiceiurilor culinare si a sarbatorilor romanesti in forme autentic traditionale sau adaptate unui stil de viata modern, preferintelor gastronomice sau principiilor dietetice.

 

Drob de miel
Drob de miel si pasare
Drob Dietetic
Drob de miel in foietaj
Drob din legume si soia

Rezumat

Indiferent de locul fiecaruia, bucatele de Pasti si simplul drob devin in aceasta perioada prilej de a aduce familia in bucatarie si in jurul mesei. Va prezentam 5 retete de drob de preparat in perioada Pastelui pe gustul fiecaruia: drob de miel, drob de miel cu pasare, drob dietetic, drob din legume si soia.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri