Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru tarta cu spanac si untisor:
Pentru Aluat
- 300 g faina integrala
- 3 linguri de unt de cocos
- 1 lingurita de sare roz de Himalaya
- 1 lingura de seminte de negrilica (nigella)
- 3-4 linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura
- 1/2 kg spanac de gradina
- 2 legaturi de leurda (pe care o puteti lua direct din padurile de langa Bucuresti, a inundat totul cu verdele ei superb)
- 2 legaturi de untisor
- 1 ou de tara sau ecologic
- 150 g branza feta
- 150 g iaurt grecesc
- 1 lingura de seminte de pin
- 1 lingura de seminte crude de floarea soarelui
- piper proaspat macinat
Mod de preparare tarta cu spanac si untisor:
Aluatul se prepara primul, incorporand cu degetele untul de cocos in faina amestecata cu sare si seminte de negrilica, pana cand se obtin firimituri de aluat, care se incheaga cu apa rece pana se obtine un aluat greoi si compact, care se inveleste in folie si se pastreaza 30 minute la frigider. Intre timp se spala bine spanacul, untisorul si leurda, se rup frunzele grosier si se pun intr-o tigaie de fonta incinsa la foc mic. In cateva secunde frunzele se vor inmuia, si vor lasa lichid – se amesteca din cand in cand in tigaie cu lingura de lemn, pana cand acesta se evapora, apoi se pun verdeturile intr-un bol si se lasa sa se raceasca. Se amesteca iaurtul, oul, branza feta si semintele cu verdeturile, se condimenteaza cu piper proaspat si se lasa deoparte pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Se fixeaza cuptorul la 175 grade. Se scoate aluatul din frigider si se intinde cu sucitorul in forma de cerc, pe suprafata acoperita cu faina. Se pune foaia de aluat pe hartie de copt, care se aseaza pe o tava de cuptor. Se distribuie umplutura pe suprafata foii de aluat, pastrand 5 -6 centrimetri neacoperiti, de jur imprejur. Marginea neacoperita se ridica peste umplutura, si se obtine forma de galette. Se coace in cuptor timp de 30 minute si se serveste calda sau rece.
O reteta recomandata de blogul www.blogculegume.ro/