Pizza vegetariana - 0 regrete, 3 retete

Pizza cu dovlecel si vinete

Pizza cu dovlecel si vinete

1 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pizza cu dovlecel si vinete:

Pentru blat:

  • 250 grame faina alba de spelta;
  • 1/2 lingurita drojdie uscata;
  • 160 ml apa calduta;
  • 1 lingurita seminte de chia;
  • 1/2 lingurita sare roz de Himalaya.

Nota*: Spelta este cea mai veche dintre cereale si stramosul graului comun, cu un continut mult mai redus de gluten, insa mult mai bogat in minerale si mai putin procesat.

Pentru topping:

  • o jumatate de dovlecel - taiat felii;
  • o jumatate de vanata - taiata felii;
  • coaja de la lamaie sau lime;
  • 20-30 grame feta;
  • 30 grame branza cremoasa de capra;
  • 2 catei usturoi;
  • 2 linguri sos de rosii;
  • oregano uscat;
  • piper.


Mod de preparare pizza cu dovlecel si vinete:

1. Se amesteca drojdia cu apa, se acopera si se lasa deoparte pentru 15 minute, la temperatura camerei.
2. Legumele se calesc usor in ulei de masline, conform retetei insa eu am feliat dovlecelul si vanata si le-am asezat crude pe aluat.
3. Pentru sosul de rosii am folosit cel de la Inedit care a fost exceptional si s-a potrivit foarte bine.
4. Se amesteca drojdia cu apa si se mai lasa pentru inca 5 minute.
5. Intr-un bol adanc se cerne faina, se adauga sarea si semintele de chia. Se formeaza un cerc in mijloc si se toarna apa cu drojdia inmuiata. Se amesteca si se framanta bine pe o planseta presarata cu faina pentru 7-10 minute pana se obtine un aluat moale si matasos la atingere. Se poate adauga faina daca mai este necesar.
6. Aluatul se lasa deoparte pentru 30 de minute, conform retetei din carte, insa eu am lasat aluatul pentru 24 de ore in frigider, acoperit cu folie de plastic. Se poate sari peste aceasta etapa insa, deoarece dupa reteta originala, aluatul se poate coace pe loc.
7. Se imparte aluatul in doua sau in patru, depinde cat de mic vreti sa fie aluatul, se formeaza bile mici, se pun pe o tava cu hartie de copt si se aplatizeaza lasand pe margine o bordura mai grosuta, iar in interior se unge cu sos de rosii.
8. Pe un cerc se pun dovleceii, coaja de lamaie, branza feta. Deasupra se presara cu oregano si piper. Pe al doilea cerc se aseaza feliile de vinete, branza de capra, usturoiul pisat sau taiat marunt si oregano (optional).
9. Se introduc in cuptorul incalzit la 200-220 grade. Se lasa 5 minute la copt dupa care se intoarce tava si se mai coace pentru inca 5 minute. Blatul trebuie sa fie usor rumenit cand este gata.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul culinariadaciana.blogspot.ro

Pizza cu legume

Pizza cu legume

2 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pizza cu legume:

Ingrediente pentru blat:

  • 300 de grame de faina
  • 250 ml apa
  • 7 grame drojdie uscata
  • 2 linguri ulei
  • un pinch de sare si unul de zahar

Ingrediente pentru sos:

  • 5 rosii fara coaja
  • 2 linguri passata de rosii (sau mai multe)
  • ulei de masline
  • cateva feliute de jalapenos
  • busuioc
  • oregano
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • sare si piper

Ingrediente pentru topping:

  • 1 ardei kapia
  • cateva ciuperci taiate feliute
  • porumb
  • ceapa rosie in solzisori
  • rondele de masline
  • mozzarella

 

Cum am facut: am inceput, asa cum am zis, cu sosul. Am decojit rosiile la rece, au fost tare parfumate si zemoase, le-am taiat bucati mici si le-am pus intr-o craticioara cu cateva linguri de ulei de masline. Cand s-au infierbantat putin, am pus si passata de rosii, am aromatizat cu oregano, busuioc, cimbru si foile de dafin, am tocat maruntel si ardeii jalapenos, sarea si piperul, dupa gust. Am lasat la foc molcom, amestecand din cand in cand. Nu stiu exact cat a stat pe foc, dar cand sosul incepe sa se ingroase, e de bine. La sfarsit, am scos dafinul si am lasat la racit. Nu am pasat rosiile mai mult decat erau, am trecut doar cu furculita putin prin ele. Pentru un sos fara asperitati, puteti da rosiile la blender.

Fara prea multe fasoane, am inceput sa ma pregatesc pentru blat. Am dat drumul incet la foc, sa se faca putin cald in bucatarie, am incalzit apa, si apoi am turnat-o intr-un bol incapator. Peste apa am pus drojdia, zaharul si sarea si am amestecat pana s-au dizolvat toate. Am adaugat 2-3 linguri de ulei si am inceput sa torn si faina cate putin. Mi-a iesit „cate putinul” doar la inceput, apoi am turnat-o in cantitati mai mari, amestecand cu o lingura. Cand aluatul a inceput sa se intareasca, am inceput sa framant cu mana. Cand nu se mai lipeste de maini, e gata. Am acoperit cu un servet si am lasat la cald o ora, sa fiu sigura.

Dupa o ora, timp in care va puteti ocupa de toaleta legumelor, blatul meu crescuse simtitor, asa ca l-am pus pe masa infainata si l-am mai framantat putin. L-am impartit in doua, am intins o foaie subtire cu sucitorul pe care am transferat-o in tava unsa cu ulei. Am dat la cuptor vreo 10 minute, apoi am scos si am inceput asamblarea.

 

Peste blat, am intins un strat generos de sos picant, am ornat cu legume si deasupra am ras mozzarella din belsug. Am mai lasat la cuptorul incins la 180-200 de grade vreo 15-20 de minute, pana cand sosul incepe sa bolboroseasca putin si mozzarella prinde culoare. Am scos, am feliat si am transferat pe farfurie. Din aceste cantitati mi-au iesit doua pizza cu diametrul de 25 cm si cateva saleuri cu rozmarin.  Plus ca ne-a ramas sos sa punem si deasupra pizzei.

O reteta testata si recomandata de blogul mansardacubunatati.blogspot.ro

 Pizza cu anghinare si rosii uscate

Pizza cu anghinare si rosii uscate

3 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pizza cu anghinare si rosii uscate:

  • blatul de la pizza mexicana
  • cateva bucati de anghinare in ulei de masline
  • 8-10 bucati de rosii uscate
  • 200 g mozzarella
  • cateva capere
  • cateva masline fara samburi
  • 2 ciuperci micute
  • sos de rosii

Mod de preparare pizza cu anghinare si rosii uscate:

Pregatim blatul asa cum am descris la reteta de pizza mexicana, iar dupa ce dospeste il intindem in tava si il ungem cu sos de rosii. Dam la cuptorul bine incins, la temperatura maxima, pentru vreo 10 minute.
Pentru toppinguri taiem mozzarella rondele destul de subtiri, taiem ciupercile fasii subtiri si injumatatim bucatile de anghinare.
Scoatem pizza, arangam toppingurile peste si dam inapoi la cuptor pentru 5-10 minute, pana se topeste mozzarella.
Mamma mia, che buona pizza!

O reteta recomandata de blogul furnicuti.blogspot.ro/

Pizza cu dovlecel si vinete
Pizza cu legume
 Pizza cu anghinare si rosii uscate

Rezumat

Daca pizza se numara printre placerile tale vinovate, afla ca te poti bucura de acelasi gust, dar de o mancare mult mai sanatoasa. O alternativa fericita pentru pizza cu sunca, prosciutto sau salami este pizza vegetariana. Optiunile sunt nelimitate: dovlecei, ciuperci, vinete, anghinare, rosii, ardei, iar gustul pe masura, crede-ne!

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri