5 supe calde pentru zile reci de iarna

Supa cu morcovi si sfecla

Supa cu morcovi si sfecla

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa cu morcovi si sfecla:

morcovi, sfecla, zeama de oase sau legume, ceapa, cimbru, usturoi, sare, piper, smantana

Varianta orientala: in locul cimbrului si usturoiului, puteti adauga condimente orientale (scortisoara, nucsoara, ghimbir)

Mod de preparare supa cu morcovi si sfecla:

Se coace sfecla in coaja. Intr-o tava de cuptor se intind morcovii, cimbrul, capatana de usturoi taiata pe jumatata, impreuna cu ceapa taiata la fel. Peste ei se adauga putina grasime, sare si condimentele.
Se acopera cu hartie de copt si peste ea cu foaie de aluminiu, daca nu reusiti sa fixati hartia de copt. Se coc 30-40 minute pana se inmoaie usor. Sfecla coapta se curata de coaja, se taie in buculete. La fel si morcovii. Se incalzeste supa si se blenduiesc legumele, impreuna cu usturoiul copt stors din coaja lui. Va trebui sa repetati procesul de cateva ori, pana reusiti sa pasati totul.
Varsati tot lichidul de consistenta cremoasa intr-o oala si incalziti-l.
Asezonati dupa gustul vostru iar atunci cand o prezentati in farfurie, adaugati o lingura de smantana. (Sfecla aduce o imbogatire de gust, culoare si nutrienti cremei din morcovi.)

Fie ca o blenduiesti sau o lasi cubulete, aceasta supa va fi delicioasa, sanatoasa si in plus va arata fabulos.

Aceasta reteta a fost oferita de blogul amainbucatarie.blogspot.ro/

Pofta buna!

Supa de radacinoase coapte cu tarhon

Supa de radacinoase coapte cu tarhon

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingredinte necesare pentru supa de radacionoase coapte cu tarhon:

Prin urmare am taiat in fasii lunguiete 4 pastarnaci, 2 teline mititele si 4 morcovi. Le-am alaturat o legatura de ceapa verde, le-am mozolit pe toate cu ulei de masline extravirgin, sare si piper proaspat macinat. Ultimul pas inainte sa le dau la cuptor intru rumenire-aurie-si-aromata a fost sa jumulesc ghivechiul de rozmarin din pervaz si sa arunc si niscaiva varfuri de rozmarin peste cele legume.

Am mixat legumele coapte in robot cu toate zemurile pe care le-au lasat in tava si cu 800ml supa de pui + 200ml smantana lichida slaba, pentru some extra-smoothiness.

Ultima miscare a fost sa toc maruuuunt jumatate de legatura de tarhon si sa o frec cu 4 linguri de ulei de masline, nitica paprika, sare & piper. Uleiul asta aromat l-am picurat peste supa gata turnata in boluri si asta a fost toata povestea. E simpla si cinstita si consistenta. Si delicioasa!

O reteta oferita de blogul www.leblogpiquant.com

 Supa cu galuste de gris

Supa cu galuste de gris

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa cu galuste de gris:

Pentru zeama am folosit pielea si osul cu putina carne pe el de la un piept de pui din care facusem niste snitele. Am pus la fiert acel os si bucata de piele, asa cum se gasea, in apa cu putina sare. Am spumat cand a inceput sa fiarba, apoi am lasat sa clocoteasca la foc mic, cu capacul pus, aproximativ 20 de minute.

Pentru galuste, care in alte randuri mi-au iesit cam tari, am tras cu ochiul in Sanda Marin si le-am facut exact dupa indicatiile de acolo. Adica am folosit un ou, o lingura de unt, putina sare si cateva linguri de gris.

Le-am facut astfel: am batut bine oul cu furculita apoi am pus un praf de sare si am amestecat cu untul si o lingura de gris pana cand s-a omogenizat compozitia. Dupa aceea am mai turnat gris pana cand a rezultat o crema consistenta, care sa nu curga de pe lingura. Cred ca au fost cam 4-5 linguri de gris in total, poate si mai bine.

Din compozitie am luat cate putin, cam cat o lingurita, si am turnat in supa care clocotea, dupa ce am scos pe o farfurie osul si pielea de gaina pe care le-am pus inapoi, doar pentru gust, dupa ce au fiert galustele.

Galustele astfel formate se duc la fundul oalei, unde in aproximativ 10-15 minute fierb, se umfla dublandu-si volumul, si se ridica la suprafata.

Intre timp am mai adaugat niste Delikat, desi tare as fi vrut de data asta sa am eu in casa radacinoase taiate marunt si uscate de mine, fara alte prafuri.

Cand toate galustele sunt la suprafata supei, le puteti incerca cu o furculita: daca sunt foarte moi, puteti pune verdeata tocata si inchide focul de la aragaz. Daca nu sunt inca moi de tot, le mai lasati cateva minute sa fiarba.

Dupa ce s-a racorit, am pus in cana si am servit. Pofta buna!

Aceasta reteta a fost prezentata de blogul www.retete-vechi-si-noi.info/

Supa de chimen

Supa de chimen

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa de chimen:

 

  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapa taiata marunt
  • doua linguri faina
  • 2 litri supa de zarzavat
  • 1 lingura chimen macinat
  • sare
  • paine prajita taiata cubulete

Mod de preparare supa de chimen:

Supa de zarzavat da mai multa savoare supei si e mai hranatoare dar, daca nu aveti la indemana, e buna si apa simpla. Punem ceapa la prajit in ulei, dupa 2 - 3 minute adaugam faina, mestecam ca sa se incorporeze si sa prevenim formarea de cocoloase, iar dupa inca un minut stingem totul cu supa de zarzavat strecurata in prealabil pe care o adaugam putin cate putin, mestecand bine. Varsam deasupra chimenul si lasam la fiert un sfert de ora la foc mic. Mmm, ce miros...sanatos! Potrivim cu sare si, in farfurie, nu uitam sa adaugam crutoanele de paine prajita.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

 Supa de pui cu taitei

Supa de pui cu taitei

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru supa de pui cu taitei:

  • carne de pui: eu am folosit aripile, spatele si o parte din piept
  • 3 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 bucatica telina 
  • o ceapa verde daca tot e sezonul
  • 1 ardei verde
  • sare
  • piper
  • 200 gr taitei de casa
  • telina verde
  • patrunjel verde

Mod de preparare supa de pui cu taitei:

Mai intai fierbem puiul separat cam 10-15 minute si aruncam apa. Intr-o oala de 4 l punem apa la fiert. Curatam si spalam legumele, le tocam si le punem in apa fiarta impreuna cu bucatile de pui. Lasam la fiert la foc mic semiacoperit cu un capac. Adaugam sare si piper dupa gust. Cand carnea si legumele sunt fierte adaugam pastele si telina verde tocata marunt. Mai lasam aprox 4-5 min sa fiarba si oprim focul.
Adaugam patrunjel verde si servim cald.

Pofta buna si o iarna usoara!

O reteta recomandata de blogul http://timeaioo.blogspot.ro/
 

 

Supa cu morcovi si sfecla
Supa de radacinoase coapte cu tarhon
 Supa cu galuste de gris
Supa de chimen
 Supa de pui cu taitei

Rezumat

Cum iarna abia acum ne arata de ce este in stare, noi o tratam cu manusi, fulare si supe calde. Va propunem 5 supe calde de speriat iarna si de adus vara cat mai rapid pe meleagurile noastre.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri