Ingrediente necesare pentru panettone cu crusta de migdale caramelizate:
120 ml lapte caldut;
25 grame drojdie proaspata;
2 linguri de miere;
400 grame faina alba cernuta;
1 lingurita (de cafea) sare;
1 ou mare de casa;
1 ou pentru uns;
50 grame unt;
150 grame iaurt grecesc;
coaja de la o portocala;
50 grame merisoare;
60 grame mango confiat;
30 grame migdale taiate marunt;
o lingura de zahar brun.
Mod de preparare panettone cu crusta de migdale caramelizate:
Maruntiti drojdia intre degete si intr-un bol il amestecati cu laptele. Lasati la dospit pentru 10 minute, adaugati apoi mierea si mai lasati 5 minute. Se cerne faina, se adauga sarea, oul, untul topit, iaurtul si drojdia dospita. Aluatul trebuie sa fie foarte moale si usor de framantat, daca este cazul mai puteti adauga putin lapte. Se framanta bine pana se incorporeaza ingredientele.
Se lasa aluatul la dospit pentru doua ore si se acopera cu un servet de bucatarie, mentinut la temperatura camerei. Intre timp puneti merisoarele si fructele confiate (eu am folosit mango confiate, mi s-a parut interesanta combinatia) in rom si lasati la inmuiat pana aluatul dospeste.
Dupa ce aluatul s-a dospit, adaugati fructele confiate pana se omogenizeaza si se distribuie uniform.
Ungeti tava cu unt sau folositi hartie de copt, iar apoi asezati aluatul in tava si mai lasati la dospit pentru inca 40 de minute. N-am avut hartie pentru panettone, asa incat tava de chec a fost inlocuitorul perfect.
Pregatiti intre timp crusta de migdale: puneti intr-o tigaie zaharul si migdalele si lasati la caramelizat. Dupa care transferati intr-o tava la racit si apoi maruntiti cu mojarul pana se face praf. Ungeti aluatul cu ou, eu am folosit doar galbenusul pentru ca de albus voi avea nevoie pentru a pregati pavlova de Anul Nou. Presarati cu migdale caramelizate deasupra aluatului.
Incalziti cuptorul la 250 de grade, apoi reduceti focul la 200 de grade si introduceti cozonacul la copt pentru 30 de minute.