5 retete de preparat in postul Craciunului

Tocana de legume

Tocana de legume

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tocana de legume:

  • 1 vanata potrivita
  • 1 dovlecel mai marisor
  • 1 gogosar rosu
  • 1 ardei gras
  • 2 cepe
  • 3 rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 4 cartofi
  • frunze de telina
  • 4-5 foi de dafin
  • 4-5 linguri ulei
  • sare si piper dupa gust


Mod de preparare tocana de legume:

Inainte de toate spalam bine toate legumele si curatam de coaja ceapa, dovlecelul, vanata si rosiile. Dovlecelul si vanata le puteti folosi si in coaja, dar mie personal nu imi plac asa. Rosiile pt a le decoji mai usor le punem cateva minute in apa fierbinte.
Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete ii punem la fiert in apa cu putina sare.
Incingem un wok cu 4-5 linguri de ulei. Tocam ceapa, ardeiul si gogosarul si le punem la calit timp de 5 minute amestecand.
Dovlecelul il taiem felii de-a lungul apoi le taiem cubulete (vezi poza) si adaugam peste ceapa si ardeiul calit.
La fel procedam si cu vanata. Rosiile decojite le taiem marunt si le adaugam in wok.
Lasam sa se caleasca aprox 5-8 minute, apoi punem 1-2 cani de apa (in functie de cata e nevoie pana se fierb legumele) si lasam sa fiarba.
Adaugam frunzele de dafin si sare si piper dupa gust. Amestecam din cand in cand sa nu se prinda. Spre final adaugam usturoiul tocat si frunzele de telina tocate si mai lasam sa fiarba timp de 5 minute.
Cartofii, care intre timp ar trebui sa fie fierti, ii strecuram de apa si ii turnam peste legume. Amestecam si luam de pe foc.
Servim cald imediat sau chiar si rece.
E o tocana foarte gustoasa atat calda cat si rece.

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro

 Risotto de rosii cu tofu grill

Risotto de rosii cu tofu grill

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru risotto de rosii cu tofu grill:

  • 250 grame orez
  • 25 ml ulei de masline sau de sofranel
  • 550-600 ml pireu de rosii cherry sau bulion
  • 1 lingurita sare de mare
  • piper dupa gust
  • 20 grame rosii uscate
  • 50 grame parmezan ras
  • 65 grame unt taiat cubulete
  • 25 ml vin alb
  • 2 catei usturoi
  • piper
  • o ceapa rosie
  • 150 grame branza tofu taiata cubulete + 2 linguri unt de cocos pentru prajit + busuioc pentru decor.


Mod de pregatire risotto de rosii cu tofu grill:

1. Intr-o oala se toarna ulei peste care se adauga orezul. Se lasa la calit pentru 5 minute, amestecand din cand in cand, la foc mic.
2. Se adauga sare, ceapa rosie taiata marunt si rosiile uscate. Se amesteca.
3. Dupa alte 5 minute se adauga vinul si zeama de rosii. Respectiv, se foloseste fie bulion, fie rosii cherry fierte in putina apa ca sa poata fi usor decojite, dupa care se pun in blender si se obtine un suc/pireu. Eu am folosit o mare parte bulion si o parte zeama de la rosiile cherry (aproximativ 14-15 rosii blenduite). Deoarece regula spune ca lichidul folosit (in alte cazuri supa de legume) trebuie sa fie calda, sucul de rosii poate fi usor incalzit.
4. Sucul de rosii se adauga treptat, cate un polonic, apoi se amesteca si abia cand s-a incorporat se adauga urmatorul polonic. Procesul de fierbere al orezului trebuie sa dureze in jur de 20 de minute, depinde si de tipul de orez, ideal la risotto este arborio. Daca gustand constatati ca bobul de orez este putin tare, nu este cazul sa disperati, este risotto, nu orez fiert si oricum consistenta cremoasa o va capata odata cu adaugarea untului si a parmezanului. Daca este nevoie se poate suplimenta cantitatea de suc de rosii, important este ca risotto sa nu fie uscat.
5. Asadar, se adauga parmezan ras si cubulete de unt puse treptat, doar cate un cubulet.
6. Se pune capacul si se lasa acoperit pana se pregateste tofu grill.
7. Intr-o tigaie se adauga unt de cocos.
8. Dupa ce s-a topit ulntul, se adauga branza tofu taiata cubulete. Eu am folosit tofu cu chimen, care i-a dat o aroma si mai buna.
9. Se prajesc pe fiecare parte un minut, doua pana isi schimba culoarea.
10. Se pregateste un pahar nu foarte inalt, se pun 3-4 linguri risotto, se orneaza cu tofu prajit si busuioc.
11. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

 

O reteta recomandata de blogul culinariadaciana.blogspot.ro/

Hummus

Hummus

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru hummus:

  • cam 2 cani de naut fiert
  • 1 - 2 linguri pasta de Tahini
  • 2 catei de usturoi
  • chimen, seminte de coriandru - cam o lingurita din fiecare sau, in fine, dupa gust - normal, inainte, le macinam pana se transforma in pudra fina
  • sare, piper dupa gust
  • ulei de masline - cam 1 -2 linguri, daca mai e nevoie de lichid pentru omogenizarea amestecului, se mai poate pune o lingura doua din apa in care a fiert nautul

Mod de preparare hummus:

Normal, intai, daca n-avem naut gata facut de la conserva, va trebui sa-l fierbem. Cel mai bine, este sa-l inmuiem peste noapte in apa cu putin bicarbonat, dupa care a doua zi sa-l punem la fiert 2 - 3 ore pana se inmoaie.
Scurgem nautul din apa in care a fiert, nu aruncati deocamdata apa, poate mai aveti nevoie de cateva linguri pentru a potrivi consistenta hummusului.
Bagam in blender toate ingredientele si mixam pana se transforma intr-o pasta fina, verificam consistenta sa vedem de mai e nevoie de putina apa (sau nu), potrivim la gust - poate mai e nevoie de sare, ori piper, ori chimen, poate nitica zeama de lamaie in plus. E delicios intins pe niste pituca prajita - o minunatie.

O reteta recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

Fasole scazuta cu pastai proaspete

Fasole scazuta cu pastai proaspete

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru fasole scazute cu pastai:

  • 1/2 kg fasole proaspata pastai
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 2 lingurite boia dulce
  • 100 ml ulei
  • 2 catei de usturoi
  • cimbru
  • piper macinat
  • sare
  • otet de mere cu miere
  • 4 lingurite amidon alimentar
  • 1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare fasole scazuta cu pastai:

Curatam, spalam si taiem sau rupem pastaile bucatele, curatam si spalam ceapa si morcovii.
Intr-o cratita cu capacitate de 1 litru, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt si morcovii taiati rondele, calim usor pana ceapa devine sticloasa, adaugam cele 2 lingurite de boia dulce, adaugam fasolea, acoperim cu apa si lasam sa fiarba la foc potrivit pana se inmoaie fasolea si morcovii. Intre timp completati apa care scade, legumele sa fie usor acoperite de apa. Presaram piper macinat proaspat, adaugam 1 lingurita cimbru uscat(puteti sa puneti si proaspat), adaugam sare dupa gust, inacrim usor mancarea cu otet de mere, care ii va da un gust placut. Pregatim imediat o diresatura din 4 lingurite de amidon si putina apa pe care o desertam peste fasole, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic, clocotim 1 minut, pana se ingroasa mancarea, apoi stingem focul. Adaugam, usturoiul zdrobit cu presa si patrunjelul verde tocat marunt. Este o mancare de post hranitoare si usoara.
 

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul dulcesarat.blogspot.ro

Pate de ciuperci cu migdale

Pate de ciuperci cu migdale

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pate de ciuperci cu migdale:

  • 450 g ciuperci champignon
  • 1 ceapa
  • 50 g migdale crude, preferabil nesarate
  • 40 g unt (6 linguri ulei)
  • jumatate lingurita chimen
  • 1 lingurita curry
  • 2 linguri ulei de masline cu usturoi
  • cateva crengute cimbru
  • sare, piper

Mod de preparare Pate de ciuperci cu migdale:

Tocam ceapa, curatam ciupercile si le tocam grosier. Topim untul (sau 6 linguri de ulei) intr-un wok sau o cratita incapatoare si calim ceapa, ciupercile, praful de curry si chimenul zdrobit. Amestecam din cand in cand si le lasam sa fiarba vreo 10-15 minute, pana se patrund, iar lichidul lasat de ciuperci scade. Lasam sa se raceasca.
Migdalele le putem folosi crude sau putin coapte in cuptor. Le matuntim in tocatorsi le transferam intr-un vas mai mare, adaugam uleiul de masline cu usturoi si le amestecam. Puteti folosi piciorul vertical al mixeruluila aceasta operatiune. Peste pasta de migdale, adaugam ciupercile, cimbrul tocat si pasam pana obtinem o pasta cat mai fina. Condimentam cu sare si piper.
Aceasta reteta este o varianta foarte sanatoasa de mic dejun, si are aproximativ 145 calorii la 100 de grame.

O reteta propusa de blogul furnicuti.blogspot.ro

Tocana de legume
 Risotto de rosii cu tofu grill
Hummus
Fasole scazuta cu pastai proaspete
Pate de ciuperci cu migdale

Rezumat

Pentru ca ne aflam deja in Postul Craciunului, delly.garbo.ro iti ofera 5 retete de post, de preparat in aceasta perioada. Renunta la snitele din soia modicata genetic sau alte tipuri de mancaruri vegetale pe care le gasesti in supermarket. Gateste la tine acasa mancaruri delicioase de post!

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri