5 idei de a prepara friptura de pui perfecta

Pui inabusit la cuptor

Pui inabusit la cuptor

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pui inabusit la cuptor:

  • 4 pulpe de pui
  • sare Kosher
  • o lingura ulei
  • o ceapa mare, curatata si maruntita
  • 2 morcovi, curatati si taiati in bucati de cate 2 cm 1/2
  • 4 catei de usturoi
  • o lingura pasta de tomate
  • vin alb sau supa fie de legume, fie de pui – 240 m sau chiar mai mult nitel
  • o lingura sos de scoici sau sos de peste
  • o lingura otet de cirese
  • 2 linguri amidon de porumb dizolvat intr-o lingura de apa
  • cimbru
  • piper negru abia macinat pentru mai multa savoare si aroma

Mod de preparare pui inabusit la cuptor:

Luam pulpele si le frecam cu zel cu sare Kosher. Facem lucrul asta cu cel putin o ora inainte de a le gati. Pulpele astfel pregatite pot sta in frigider pana la doua zile.
Incalzim cuptorul la 150 grade C.
Intr-o oala suficient de mare cat sa cuprinda toate pulpele, incalzim uleiul la foc mediu dupa care turnam ceapa pe care o sotam pana se inmoaie si devine translucida. Toata povestea dureaza cam 3 – 4 minute.
Adaugam morcovii usturoiul si bulionul – mai lasam sa se gateasca vreo doua minute.
In acest…sos punem pulpele, adaugam vinul sau supa, cimbrul si apa suficienta cat sa acopere carnea. Am acoperit cu o folie de aluminiu si am bagat la cuptor pentru vreo 3 ore – zice reteta, de fapt, eu dupa o ora jumatate, am inlaturat folia de deasupra si erau facute, mai trebuiau doar rumenite. In caz ca nu vreti sa serviti chiar atunci mancarica, o puteti scoate si pastra in lichidul in care s-au inabusit pana la servire. Abia atunci, cu vreo jumatate de ora inainte de masa, trecem la pasul urmator.
Nu e cazul acum, caci noi vrem sa-l mancam cat de curand. Sincer daca as proceda in mod normal, cum fac eu de obicei, doar inlatur folia, dupa vreo ora jumatate, verific daca e carnea facuta si o mai las descoperita in cuptor sa se rumeneasca. Totdeauna a prins o minunata crusta crocanta. Dar de data asta am hotarat sa respect reteta, asa ca am luat pulpele din….sosul in care au fiert inabusit si le punem pe un grill deja incins, intorcandu-le de pe o parte pe alta, pana cand pielea se rumeneste si devine crocanta. Noooo, sa mai scot si grillul acum….. am luat pulpele si le-am pus pur si simplu un nivel mai sus in cuptor (caci cuptorul meu are si functia de grill), avand grija ca tava in care au fiert inabusit sa fie chiar sub pulpele care se rumenesc (ca sa evit sa murdaresc cuptorul). Daca faceti ca mine, aveti grija ca pulpele doar sa se rumeneasca iar nu sa se usuce excesiv. Nu le tineti mult.
Strecuram lichidul in care au fost inabusite pulpele – pastrati doar un sfert din cantitate si adaugati sosul de scoici, otet de cirese, asezonati cu piper. Asta spune reteta, eu una am preferat sa nu-l strecor pentru ca si asa nu prea aveam garnitura, asa ca am preferat morcovii inabusiti. Deci n-am strecurat dar am pus sosul de soia, otetul, sare (daca mai e cazul), piper, nitel amidon dizolvat in apa (daca doriti un sos mai ingrosat – eu una n-am pus); mai lasam sa fiarba vreo zece minute la foc mic pana cand sosul capata o textura mai ingrosata.
Garnitura recomandata pentru bunatatea asta: cartofii piure si/sau mazare verde.
Iar ca final un mic truc legat de pastrarea si refolosirea resturilor de carne ramase dupa asa festin:
Carnea astfel gatita poate fi pastrata la frigider in sosul sau pentru doua zile. Carnea poate fi inlaturata de pe os si servita cu salata sau putem face un sandvis….cum altfel decat delicios. Sa ne fie de bine ca tare buna a fost!

Pentru a descoperi si alte retete delicioase, accesati blogul casutalaurei.blogspot.ro

Pui provensal

Pui provensal

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pui provensal:

Aveam o punga de pulpe, desi ar fi trebuit un pui gril, dar in esenta carne de pui sa fie. Si am aduagat: o conserva de ciuperci, o ceapa mare, condimente amestecate: boia, cimbru, piper, rozmarin, sare, 4 rosii, ardei rosu, cateva masline, usturoi dupa gust. Am pus pulpele spalate si zvantate intr-o tava. Le-am condimentat, apoi am pus printre si peste ele rosiile taiate cubulete, ardeiul taiat fâşii scurte, ceapa taiata pestisori,usturoiul taiat felii subtiri, ciupercile date mai intai in cateva clocote, si apoi taiate bucatele, maslinele. Am stropit totul cu ulei, am dat un pahar de apa si unul de vin alb, am potrivit de sare si am pus folie peste tava. Am lasat la cuptor la foc mediu cca o ora. Dupa aceea am luat folia si am lasat sa scada zeama si sa se rumeneasca frumos inca vreo 20 de minute.

A fost servit cald, cu patrujel verde tocat pe deasupra si alaturi de un pahar de vin alb, demi-sec.

O reteta recomandata de blogul www.retete-vechi-si-noi.info

Pui cu mere

Pui cu mere

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pui cu mere:

  • 1 piept de pui
  • 2 mere acrisoare
  • 50 ml vin alb sec
  • 50 ml suc de mere
  • 50 ml smantana pentru gatit
  • 7-8 linguri ulei
  • sare
  • piper, boia dulce, cimbru.

Mod de preparare pui cu mere:

Pieptul de pui dezosat, se spala, se condimenteaza cu sare, piper, boia si se rumeneste usor pe ambele parti, in 4-5 linguri ulei. Se scoate si se lasa deoparte. Merele se curata de coaja, se indeparteaza casuta cu seminte si se taie in felii. Intr-un vas termorezistent se pun 2-3 linguri cu ulei, merele si pieptul de pui. Se acopera vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da la cuptor 15-20 minute. Se descopera vasul si se mai lasa 5-10 minute.
Sosul: In tigaia cu uleiul in care s-a prajit pieptul de pui se adauga vinul, sucul de mere proaspat stors, smantana si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand scade si se ingroasa, capatand consistenta unui sos. Se asezoneaza cu sare, piper, cimbru.
Mod de servire: Se aseaza pe platou merele, alaturi friptura taiata in felii si stropita cu sos din belsug.

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro

 

 Friptura de pui cu cartofi

Friptura de pui cu cartofi

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru friptura de pui cu cartofi:

  • carne de pui(eu am folosit o punga ce continea 5 pulpe mari pe care le-am taiat pe jumatate)
  • 1 kg cartofi taiati rondele
  • un ardei gras taiat in fasii
  • un pahar si jumatate de vin alb
  • condimente
  • un catel de usturoi

Mod de preparare friptura de pui cu cartofi:

Spalam pulpele,le portionam si le asezam intr-o tava unsa cu ulei. Asezam peste pulpe cartofii si ardeiul, adaugam catei de usturoi taiati in bucatele mici. Asezonam bine totul, evitand sarea pe care o vom pune aproape de final. Turnam peste amestec un pahar de vin, restul il oprim pentru mai tarziu.
Punem totul la cuptor la foc moderat pentru aprox o ora,din cand in cand intoarcem carnea si stropim cu vinul ramas.

La sfarsit adaugam sare si garnisim cu frunze de patrunjel.

Aceasta reteta este recomandata de blogul poetagurmanda.blogspot.ro

 Friptura de pui cu usturoi si ardei

Friptura de pui cu usturoi si ardei

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru friptura de pui cu usturoi si ardei:

  • pulpe de pui
  • ulei
  • putina sare
  • aprox 10 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 ardei rosu tocat cubulete
  • 4-5 linguri de otet
  • 4-5 linguri de sos de soia
  • 1 lingurita zahar
  • piper
  • patrunjel verde


Mod de preparare friptura de pui cu usturoi si ardei:

Pulpele de pui se condimenteaza cu putina sare, se stropesc cu ulei si se dau la cuptor pana se rumenesc.

Intre timp se pregateste marinata din ingredientele de mai sus. Cand puiul s-a copt se adauga in vasul in care s-a pregatit marinata si se amesteca pentru ca marinata sa-l acopere bine.

Combinatia cu usturoi si ardei cruzi este irezistibila.

O reteta recomandata de blogul http://amainbucatarie.blogspot.ro


 

 

Pui inabusit la cuptor
Pui provensal
Pui cu mere
 Friptura de pui cu cartofi
 Friptura de pui cu usturoi si ardei

Rezumat

Una dintre cele mai comune si delicioase retete de mancare este friptura de pui. O pregatim atunci cand avem invitati la pranz, atunci cand strangem toata familia la masa, atunci cand dorim ceva usor. Iti propunem 5 idei de friptura de pui pe care le poti prepara pentru pranz sau cina.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri