2 / 6

Pui inabusit la cuptor

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pui inabusit la cuptor:

  • 4 pulpe de pui
  • sare Kosher
  • o lingura ulei
  • o ceapa mare, curatata si maruntita
  • 2 morcovi, curatati si taiati in bucati de cate 2 cm 1/2
  • 4 catei de usturoi
  • o lingura pasta de tomate
  • vin alb sau supa fie de legume, fie de pui – 240 m sau chiar mai mult nitel
  • o lingura sos de scoici sau sos de peste
  • o lingura otet de cirese
  • 2 linguri amidon de porumb dizolvat intr-o lingura de apa
  • cimbru
  • piper negru abia macinat pentru mai multa savoare si aroma

Mod de preparare pui inabusit la cuptor:

Luam pulpele si le frecam cu zel cu sare Kosher. Facem lucrul asta cu cel putin o ora inainte de a le gati. Pulpele astfel pregatite pot sta in frigider pana la doua zile.
Incalzim cuptorul la 150 grade C.
Intr-o oala suficient de mare cat sa cuprinda toate pulpele, incalzim uleiul la foc mediu dupa care turnam ceapa pe care o sotam pana se inmoaie si devine translucida. Toata povestea dureaza cam 3 – 4 minute.
Adaugam morcovii usturoiul si bulionul – mai lasam sa se gateasca vreo doua minute.
In acest…sos punem pulpele, adaugam vinul sau supa, cimbrul si apa suficienta cat sa acopere carnea. Am acoperit cu o folie de aluminiu si am bagat la cuptor pentru vreo 3 ore – zice reteta, de fapt, eu dupa o ora jumatate, am inlaturat folia de deasupra si erau facute, mai trebuiau doar rumenite. In caz ca nu vreti sa serviti chiar atunci mancarica, o puteti scoate si pastra in lichidul in care s-au inabusit pana la servire. Abia atunci, cu vreo jumatate de ora inainte de masa, trecem la pasul urmator.
Nu e cazul acum, caci noi vrem sa-l mancam cat de curand. Sincer daca as proceda in mod normal, cum fac eu de obicei, doar inlatur folia, dupa vreo ora jumatate, verific daca e carnea facuta si o mai las descoperita in cuptor sa se rumeneasca. Totdeauna a prins o minunata crusta crocanta. Dar de data asta am hotarat sa respect reteta, asa ca am luat pulpele din….sosul in care au fiert inabusit si le punem pe un grill deja incins, intorcandu-le de pe o parte pe alta, pana cand pielea se rumeneste si devine crocanta. Noooo, sa mai scot si grillul acum….. am luat pulpele si le-am pus pur si simplu un nivel mai sus in cuptor (caci cuptorul meu are si functia de grill), avand grija ca tava in care au fiert inabusit sa fie chiar sub pulpele care se rumenesc (ca sa evit sa murdaresc cuptorul). Daca faceti ca mine, aveti grija ca pulpele doar sa se rumeneasca iar nu sa se usuce excesiv. Nu le tineti mult.
Strecuram lichidul in care au fost inabusite pulpele – pastrati doar un sfert din cantitate si adaugati sosul de scoici, otet de cirese, asezonati cu piper. Asta spune reteta, eu una am preferat sa nu-l strecor pentru ca si asa nu prea aveam garnitura, asa ca am preferat morcovii inabusiti. Deci n-am strecurat dar am pus sosul de soia, otetul, sare (daca mai e cazul), piper, nitel amidon dizolvat in apa (daca doriti un sos mai ingrosat – eu una n-am pus); mai lasam sa fiarba vreo zece minute la foc mic pana cand sosul capata o textura mai ingrosata.
Garnitura recomandata pentru bunatatea asta: cartofii piure si/sau mazare verde.
Iar ca final un mic truc legat de pastrarea si refolosirea resturilor de carne ramase dupa asa festin:
Carnea astfel gatita poate fi pastrata la frigider in sosul sau pentru doua zile. Carnea poate fi inlaturata de pe os si servita cu salata sau putem face un sandvis….cum altfel decat delicios. Sa ne fie de bine ca tare buna a fost!

Pentru a descoperi si alte retete delicioase, accesati blogul casutalaurei.blogspot.ro

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri