Cum sa prepari un pranz consistent cu bani putini: 5 retete simple

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru varza a la Cluj:

 

  • 1 varza dulce sau murata
  • 1 kg carne tocata de porc
  • 1 ceapa
  • 1 ceasca orez
  • ulei (untura)
  • 200 ml sos de rosii
  • smantana
  • marar, sare, piper, cimbru, boia

Mod de preparare varza a la Cluj:

Ceapa se toaca marunt si se inabusa in 2 linguri ulei si 2 linguri apa. Cand ceapa devine translucida se adauga carnea tocata si un praf de sare. Orezul se fierbe, pe jumatate (pana infloreste), in apa cu putina sare. Cand carnea s-a inmuiat bine, se adauga orezul scurs de apa, 1 lingura sos de rosii, 2 linguri smantana, boia iute si dulce, sare si piper -dupa gust. Compozitia cu carne si orez se amesteca bine si se lasa deoparte.

Varza se curata, se spala (se desareaza daca este cazul), se toaca marunt si se pune la calit in doua linguri ulei. Se amesteca des, sa nu se prinda de fundul vasului.
Dupa 2-3 minute, se stinge cu o ceasca de apa fierbinte si se mai lasa pe foc pana cand scade apa, iar varza se inmoaie. Se adauga marar tocat marunt, o lingura sos de rosii, sare, piper, cimbru.

Asamblarea: Intr-un vas termorezistent se toarna 2 linguri ulei, 2 linguri smantana si 3-4 linguri sos de rosii. Se aseaza apoi in straturi: jumatate din varza calita, sos de rosii, tot amestecul cu carne si orez, sos de rosii, iar la final se acopera cu restul cantitatii de varza. Deasupra se intinde din nou un strat de sos de rosii si se adauga cateva fasii cu slanina afumata, pentru un plus de gust.
Mancarea astfel asezata in tava, se introduce in cuptorul bine incins si se tine pentru 30-40 minute sau pana cand incepe sa bolboroseasca pe margini si se rumeneste frumos la suprafata.
Varza a la Cluj se serveste calda, cu smantana si mamaliguta.
 

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro

 Legume la cuptor

Legume la cuptor

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru legume la cuptor:

  • 1 gulie mare
  • 1 zucchini potrivit sau 1 dovlecel
  • 1 gogosar rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 rosie
  • 4 morcovi mici
  • 2 buc patrunjel radacina
  • 2 cepe mici rosii
  • 3 cepe mici galbene
  • sare de mare si piper
  • 1-2 linguri ulei de masline

Mod de preparare legume la cuptor:

Curatam si spalam pe rand toate legumele. Taiem gulia si zucchini felii si le punem pe fundul unei tavi taflonate. Morcovul si patrunjelul le taiem in 3-4 bucati. Ceapa o taiem in doua, iar rosia ardeiul si gogosarul le taiem felii. Le punem toate peste gulie si zucchine, apoi saram si piperam, stropim deasupra cu ulei de masline si dam la cuptorul preincalzit la 180-190 de grade timp de 45 de minute. Scoatem din cuptor si servim cald asa simple sau ca si garnitura.

O reteta propusa de blogul timeaioo.blogspot.ro

 Tocanita de pipote

Tocanita de pipote

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tocanita de pipote:

  • 1 caserola de pipote
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mare
  • 1/2 ardei gras si rosu
  • 1/4 praz
  • 1 ou
  • 3 lg smantana
  • patrunjel verde
  • sare, piper

Mod de preparare tocanita de pipote:

Caliti ceapa tocata intr-o tigaie, adaugati morcovul dat pe razatoare si caliti pana mai lasa din culoare.

Adaugati apoi prazul si ardeiul si mai caliti putin inainte sa adaugati pipotele bine spalatae si curate de eventualele coji. Potriviti la gust cu sare si piper.

Adaugati apa cat sa acopere pipotele si lasati la foc mic sa fiarba.
Dupa ce s-au fiert pipotele, pregatiti intr-un bol un amestec din oul batut cu smantana si adaugati incet la sos pentru a-l ingrosa.
La final adaugati si patrunjelul si serviti cu mamaliguta fierbinte.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

 Pui cu ciuperci si bere

Pui cu ciuperci si bere

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru pui cu ciuperci si bere:

  • pui (pulpe sau piept)
  • o jumatate de pahar bere blonda
  • o ceapa mica
  • un catel de usturoi
  • 8 linguri de ulei - de masline de preferinta
  • 4 linguri de faina
  • 300 grame ciuperci
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare pui cu ciuperci si bere:

Intai marinam bucatile de carne de pui, ungandu-le si cu amestecul preparat din 4 linguri de ulei, sare, piper, usturoiul tocat, ceapa taiata marunt si frunzele de patrunjel maruntite. Lasam carnea o ora in aceasta marinada, timp in care curatam ciupercile, le sedprindem piciorusele, si le taiem felii mai groase.
Incalzim patru linguri de ulei intr-o tigaie, luam puiul si-l tavalim “maiestuos” prin faina, il prajim cinci minute pe toate partile sa prinda nitica rumeneala, dupa care le mutam intr-o tava de friptura ( sau oala sau ce vas credeti voi), mai punem si ciupercile, bericica, nitica sare si bagam la cuptor. Eu una ca sa se faca mai repede, am pus intai sa fiarba pe foc si cand a inceput sa dea in clocot, am bagat la cuptorul incins. Vedem ca e gata cand din carnita intepata a puiului se scurge doar un lichid incolor, fara urme de sange. Daca avti suficienta rabdare si asteptati, puteti avea un pui rumenit fain frumos, eu una n-am avut atata rabdare, l-am scos sa-l devorez de indata ce a inceput a se rumeni in cuptor.

Aceasta reteta afost prezentata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

 Cartofi picanti cu mustar

Cartofi picanti cu mustar

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru cartofi picanti cu mustar:

  • 1,2 kg cartofi
  • usturoi dupa gust( eu am pus o jumatate de capatana)
  • 2 linguri mustar
  • sare dupa gust
  • 1 lingurita boia
  • 7-8 linguri ulei de masline
  • 1/2 lg busuioc uscat sau cimbru daca va place
  • 1/2 lg piper
  • ace de rozmarin


Mod de preparare cartofi picanti cu mustar:

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie dupa preferinta. Se aseaza intr-un bol incapator. Se toarna peste ei toate mirodeniile, usturoiul pisat, uleiul si mustarul. Se amesteca bine cu mainile, astfel incat cartofii sa fie bine acoperiti. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa bine cu unt.
Se coc pana sunt aurii si crispy. Sunt o nebunie!

O reteta recomandata de blogul poetagurmanda.blogspot.ro/

Varza a la Cluj
 Legume la cuptor
 Tocanita de pipote
 Pui cu ciuperci si bere
 Cartofi picanti cu mustar

Rezumat

Sa prepari un pranz cu bani putini nu este imposibil. Iti recomandam sa faci cumparaturile din cea mai apropiata piata, in felul aceasta vei economisi bani si vei avea si cele mai proaspete ingrediente. Daca ti-ai propus un buget lunar sau saptamanal pentru cosul de cumparaturi, noi iti prezentam cateva retete care se vor incadra in buget.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri