1 / 6

Varza a la Cluj

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru varza a la Cluj:

 

  • 1 varza dulce sau murata
  • 1 kg carne tocata de porc
  • 1 ceapa
  • 1 ceasca orez
  • ulei (untura)
  • 200 ml sos de rosii
  • smantana
  • marar, sare, piper, cimbru, boia

Mod de preparare varza a la Cluj:

Ceapa se toaca marunt si se inabusa in 2 linguri ulei si 2 linguri apa. Cand ceapa devine translucida se adauga carnea tocata si un praf de sare. Orezul se fierbe, pe jumatate (pana infloreste), in apa cu putina sare. Cand carnea s-a inmuiat bine, se adauga orezul scurs de apa, 1 lingura sos de rosii, 2 linguri smantana, boia iute si dulce, sare si piper -dupa gust. Compozitia cu carne si orez se amesteca bine si se lasa deoparte.

Varza se curata, se spala (se desareaza daca este cazul), se toaca marunt si se pune la calit in doua linguri ulei. Se amesteca des, sa nu se prinda de fundul vasului.
Dupa 2-3 minute, se stinge cu o ceasca de apa fierbinte si se mai lasa pe foc pana cand scade apa, iar varza se inmoaie. Se adauga marar tocat marunt, o lingura sos de rosii, sare, piper, cimbru.

Asamblarea: Intr-un vas termorezistent se toarna 2 linguri ulei, 2 linguri smantana si 3-4 linguri sos de rosii. Se aseaza apoi in straturi: jumatate din varza calita, sos de rosii, tot amestecul cu carne si orez, sos de rosii, iar la final se acopera cu restul cantitatii de varza. Deasupra se intinde din nou un strat de sos de rosii si se adauga cateva fasii cu slanina afumata, pentru un plus de gust.
Mancarea astfel asezata in tava, se introduce in cuptorul bine incins si se tine pentru 30-40 minute sau pana cand incepe sa bolboroseasca pe margini si se rumeneste frumos la suprafata.
Varza a la Cluj se serveste calda, cu smantana si mamaliguta.
 

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri