3 retete YUMMY cu struguri

 Tort de struguri cu crema de vin

Tort de struguri cu crema de vin

2 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort de struguri cu crema de vin:

Blat de pandispan:

  • 100 gr. ciocolata amaruie
  • 20 gr. unt
  • 4 oua
  • 150 gr. zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 60 gr. migdale macinate
  • 60 gr. faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • sare

Incingem cuptorul la 180 grade C. Topim in bain-marie ciocolata cu unt, in alt bol separam ouale iar galbenusurile le amestecam cu zaharul tos si zaharul vanilat. Batem albusurile spuma teapana dupa care punem laolalta spuma de albusuri cu crema de galbenusuri, mestecam cu grija, adaugam migdalele, faina, praful de copt si ciocolata topita. Tapetam forma de tort, turnam aluatul si-l introducem in cuptorul preincalzit. Ar trebui sa cam fie gata in circa o jumatate de ora. Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca, se desprinde marginea formei iar blatul se lasa sa raceasca complet.
V-am scris reteta in caz ca vreti s-o incercati, eu una nu pot spune daca e buna sau nu pentru ca nu am incercat-o. Musai trebuie sa tineti seama ca cantitatile de mai jos sunt pentru o forma de 22 cm, daca aveti o forma de tort mai mare (ca mine), cred ca e cazul sa va ganditi la dublarea cantitatilor pentru un tort….maiestuos si ceva mai rasarit.

Crema de vin

  • 250 ml frisca (sau crema mascarpone – stiu sunt cam insistenta cu chestia asta)
  • 200 ml vin rosu
  • suc de struguri rosii
  • 2 oua
  • un plic de gelatina – cititi pe plic ce cantitate de lichid incheaga respectiva cantitate si orientati-va in functie de respectivele informatii.
  • 150 gr. zahar (sau putin mai mult…dupa gust)
  • 400 gr. struguri negri – am gasit unii….o bunatate
  • 4 linguri jeleu de coacaze (optional daca puneti doua niveluri)

In doua boluri, separam ouale. Mestecam galbenusurile cu 100 grame de zahar. Cate putin adaugam si vinul, mestecand continuu. Punem aceasta crema pe foc in bain- marie (musai) cam trei minute, intr-un pahar punem gelatina la inmuiat in putina apa dupa care o adaugam in crema de galbenusuri cu vin, mestecam ca sa se dizolve inauntru, dupa care asezam crema intr-o baie de apa rece, mestecand pana se racoreste.’
Daca folosim frisca pentru crema, batem smantana pentru frisca si albusurile spuma teapana si le amestecam laolalta crema de galbenusuri cu vin, spuma de albus si frisca batuta si le mestecam sa se omogenizeze. Ori, in cealalta varianta, mestecam crema mascarpone cu crema de galbenusuri cu vin.
Daca la blat, ne mai putem “zgarci”, eu una zic ca, la crema, musai sa dublam cantitatea. Eu una recunosc ca nu mi-a ajuns sa mai intind si ca décor, asa ca am folosit frisca simpla pentru ornareTristețe. Nu toate ingredientele trebuie dublate ci doar frica/ crema mascarpone, cantitatea de oua, de zahar, poate si gelatina (cititi instructiunile de pe plic). La vin e optional, depinde cat de puternic de gustul acestuia.
“Construirea” tortului:
Taiem blatul in trei niveluri (desi nu e obligatoriu). In reteta nu se preciza dar eu am insiropat nitel blatul cu putin vin fiert cu scortisoara. Punem primul nivel pe platou, montam in jur inelul formei, pe blat ungem cu jeleul de coacaze usor incalzit (eu una am sarit peste faza asta). Adaugam a doua felie de blat peste care intindem un strat de crema de un centimetru ….inaltime. Punem boabe de struguri peste crema si mai intindem niscaiva crema. Adaugam a treia felie de blat peste care intindem restul de crema, ornand dupa fantezia fiecaruia, si bagam la frigider pentru cateva ore.
Daca vreti sa arate special, puteti prepara gelatina din suc de struguri ca s-o intindeti peste tort. In fotografia din revista era decorata foarte frumos cu struguri si frunze de ciocolata. N-am avut eu asa maini de artista dar tortul tot a iesit bun, cel putin asa mi-au declarat toti degustatorii. Lauda de baza a fost cea a lui iubi, mofturosul Universului. Cand a zis si el, cu gura plina, ca :”Da, e bun”, am stiut ca e musai sa ma laud si aici eu el
Verdict final:
Usor de facut (singura complicatie poate fi cu gelatina dar credeti-ma, pare mai greu decat e), usurel si pufos ca un fulg si un gust rafinat.

O reteta recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

 

Compot de struguri albi

Compot de struguri albi

3 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru compot de struguri:

  • 2 kg de struguri
  • 3 linguri zahar pt fiecare borcan de compot
  • zahar vanilat
  • apa

Mod de preparare compot de struguri albi:

Spalati strugurii, rupeti bobitele de pe crenguta, ii asezati in borcane. Intr-un borcan in care ati pus fructe, adaugati apa, mai jos cu un deget de gura borcanului, rasturnati apa intrun vas, o masurati si aceea este cu aproximatie cantitatea de apa necesara pt un borcan de compot. Intr-un vas incapator, puneti atatea masuri de apa, cate borcane de compot faceti si pt fiecare borcan adaugati 3 linguri de zahar, adaugati apoi zaharul de vanilie si puneti vasul pe foc, amastecand continuu pana se topeste zaharul si obtineti zeama pt compot. Aceasta zeama, se toarna in fiecare borcan peste fructe, infiletati capacul, apoi asezati borcanele intro tava cu apa, pe fundul careia puneti o carpa si puneti tava la cuptorul preincalzit. Sunt gata cand incep sa se ridice bule de aer de pe fundul borcanului spre capac si vedeti prima bobita usor crapata. Acum puteti stinge focul la cuptor si lasati compotul sa se raceasca pana ziua urmatoare cand il asezati in camara. Puteti steriliza borcanele cu compot intro oala mare in care ati asezat borcanele, ati adaugat apa pana la gatul borcanelor, asezati oala pe aragaz, fierbeti borcanele 15 minute din momentul in care vedeti ca incepe sa fiarba apa din oala. Sterilizarea se face la foc mijlociu, apoi cand incepe sa fiarba apa, focul se reduce la mic. Mie imi place mai tare sterilizarea in cuptor, este mai comod.
Nu va temeti, compotul dumneavoastra se va pastra fara conservant, daca fructele sunt perfect sanatoase, borcanele curate si bine capsate. Este foarte bun peste iarna ca atare, sau la salate de fructe.

Deprindeti bobitele de pe crengute. Asezati fructele in borcane si pregatiti siropul. Adaugati siropul peste fructe si capaciti borcanele. Puneti apa in tava si puneti tava in cuptorul preincalzit cam 30 minute.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul dulcesarat.blogspot.ro

Tarta cu crema de struguri

Tarta cu crema de struguri

1 / 3

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tarta cu crema de struguri:

Blat

  • 75 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 1 galbenus de ou
  • 125 g faina
  • 2 linguri lapte
  • esenta de vanilie

Umplutura

  • 3 cani cu boabe de struguri rosii
  • (sau 2 cani cu must)
  • 3 linguri amidon
  • 1-2 linguri zahar

Cum se prepara tarta cu crema de struguri

Blat: Untul se amesteca cu zaharul pudra, esenta si galbenusul. Se adauga faina si se framanta bine cu ambele maini, pana cand se obtine un aluat granulat. Se toarna laptele si se strange aluatul intr-o bila, se infasoara in folie alimentara si se lasa la frigider pentru 30 de minute.

Umplutura: Boabele de struguri se desfac in doua si li se scot samburii. Se pun intr-un vas, impreuna cu tot cu sucul pe care si-l lasa si se fierb 5-6 minute. Se amesteca, pasand bine boabele de struguri cu o lingura din lemn, pentru a obtine cat mai mult sirop. Dupa ce s-a racit foarte bine, compozitia se paseaza cu blenderul pana se transforma intr-un piure uniform, apoi se amesteca cu amidonul. Zaharul se adauga numai in cazul in care strugurii nu sunt indeajuns de dulci.

Asamblarea tartei: Aluatul se intinde in foaie subtire, apoi se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt (20 cm), imbracand si marginile tavii pana la jumatate. Se inteapa din loc in loc cu o furculita, pentru a preveni cresterea neuniforma. Se toarna crema de struguri si se niveleaza.
Tarta cu crema de struguri se coace in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 20-25 minute. Se scoate pe un gratar si se lasa pana se raceste foarte bine.

O reteta propusa de blogul truedelights.ro

 

 Tort de struguri cu crema de vin
Compot de struguri albi
Tarta cu crema de struguri

Rezumat

Te invitam sa pregatesti una sau poate cele 3 retete cu struguri. Te asiguram ca vor fi parfumate si aromate. Daca ai si tu o reteta cu struguri cu care te mandresti, te invitam sa ne povestesti cum se prepara.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri