Dificultate: medie
Ingrediente necesare pentru muraturi asortate in saramura:
Orice se poate pune la murat, dupa aceeasi reteta, de la gutui si praz, ceapa si pepeni verzi, varza rosie si alba, ardei, gogosari, conopida, castraveti, sfecla, gogonele, pere, mere, morcovi, teline, prune, fasole verde, pana la struguri, ciuperci si portocale… Puteti pune dupa cum vreti, cum vi se nazare, cum gasiti la piata:)
Se adauga zarzavaturi si mirodenii care dau aroma si pastreaza tari si proaspete legumele si fructele murate:
- frunze si radacina de telina,
- hrean,
- seminte de marar,
- crengute cu cimbru uscat,
- boabe de piper,
- frunze de visin,
- usturoi
Toate acestea se acopera cu saramura Ca si cantitati se folosesc o lingura de sare neiodata, la un litru de apa.
Cum se pun muraturi asortate in saramura:
Se prepara saramura din apa rece si sare. ”Saramura este cea mai ieftina si cea mai lesne de facut: nu se fierbe, face legumele sec-acrisoare, de ce le mai multe ori fermenteaza dand un anume zvăpăiat catraveciorilor si gogonelelor. Orasencele mai adauga la saramura si 1 litru de otet la 9 litri de apa, sa fie sigure.” ;)
Mai departe:
Legumele si fructele se spala. Gogonelele, merele, perele si gutuile se inteapa din loc in loc cu o scobitoare, pentru ca saramura sa patrunda pana in mijlocul acestora si sa le mureze uniform. Conopida se desface in buchetele mai mici. Morcovul, telina si hreanul se curata de coaja si se taie in bucati mai mici. Se aseaza in bidon (sau borcan) straturi de legume si fructe. Printre ele se strecoara 3-4 radacini de hrean, cateva frunze de telina, o mana cu boabe de piper si seminte de marar. Deasupra se aseaza un catel de usturoi, o crenguta de cimbru uscat, si doua-trei frunze de visin. Se umple bidonul cu saramura rece, pana se acopera totul. Se aseaza o greutate deasupra, pentru a tine muraturile in lichid.
Important: Timp de o saptamana, de doua ori pe zi, saramura se scurge din bidon si se vantura sau „pritoceste” (se trece dintr-un vas in altul de mai multe ori). In acest fel, saramura nu se ingroasa si nu capata miros neplacut. Bidonul se lasa in acest timp la temperatura camerei, dupa care se acopera bine cu un capac si se depoziteaza la loc mai racoros.
„Imaginati-va de Sf. Vasile, la o friptura de ceafa de porc cu piure de cartofi si paine de casa, un castron cu muraturi umede, sclipind, luminand a sarbatoare, bucurand casa cu miros de telina si marar. Nu-i asa ca merita sa traiesti?”
Aceasta reteta a fost propusa de blogul truedelights.ro