Toamna dulce: 4 retete cu pere

Chec cu pere si ciocolata

Chec cu pere si ciocolata

1 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru chec cu pere si ciocolata:

  • 10 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt (aprox 1 pliculet)
  • un praf de sare
  • 100 g unt
  • 100 gr zahar
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • 5-6 pere taiate cubulete
  • 150 gr de ciocolata maruntita


Mod de preparare chec cu pere si ciocolata:

Aprindem focul in cuptor, sa-l preincalzim, pregatim si tava, ungem cu unt si tapetam cu faina. Pregatim perele si ciocolata. Fructele le spalam, le taiem in patru, curatam mijlocul de cotor, pulpaa perelor o taiem cubulete. Ciocolata am maruntit-o, intai am incercat pe razatoare dar curand am trecut la maruntirea cu cutitul.
E momentul sa ne apucam de aluat: amestecam faina cu sarea si praful de copt. Mixam untul moale cu zaharul si adaugam treptat ouale – cate unul, mixam si doar cand primul s-a incorporat, il adaugam si pe al doilea. La sfarsit, adaugam faina, esenta de vanilie si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
La final, adaugam perele, eventual nucile, ciocolata, amestecam usor, cu o lingura de lemn sa nu se sfarme tare.
Bagam la cuptor. Ca sa fim siguri ca e facuta, verificam cu ajutorul testului scobitorii…… In fine, oricum scobitoarea iese usor umeda dat fiind perele din aluat dar oricum siguri va dati seama cand e gata. Miroase mult prea bine……

O reteta recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

Placinta cu pere – Galetta

Placinta cu pere – Galetta

2 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru placinta cu pere:

  • O foaie aluat de patiserie congelat
  • aprox. 1 kg pere
  • scortisoara
  • nucsoara
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 lingura gris
  • 1 ou
  • zahar vanilat

Mod de preparare placinta cu pere:

Aluatul se lasa sa se dezghete la temperatura camerei. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza aluatul. Se unge toata suprafata cu ou batut si se inteapa cu o furculita din loc in loc. Pe margine se aseaza fasii de aluat, formand o bordura care va opri umplutura sa cada in timpul coacerii. Se unge si bordura cu ou si se presara cu zahar vanilat. Se lasa tava la frigider pana in momentul in care se pune umplutura. Aluatul trebuie sa fie rece atunci cand se introduce in cuptor, daca vrem sa creasca frumos.

Umplutura: Se curata perele de coaja si se taie in cuburi mai mici. Se pun intr-un bol si se amesteca cu zahar, gris, scortisoara, nucsoara, zahar vanilat. Daca perele sunt mai zemoase, se pune amestecul intr-o sita sa se scurga sucul lasat.

Asamblarea: Peste aluatul rece, se aseaza umplutura. Se incinge cuptorul la 200 de grade si se coace placinta timp de 20-25 minute. Dupa primele 10 minute se coboara temperatura la 180 de grade. Cand aluatul a crescut si s-a rumenit usor pe margini, se opreste focul si se lasa placinta sa se raceasca in cuptor.
Placinta cu pere – galetta – se serveste rece. Poate fi acompaniata de o cupa cu inghetata sau de un sos de vanilie.
 

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro

 Tarta cu pere si budinca de vanilie

Tarta cu pere si budinca de vanilie

3 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tarta cu pere si budinca de vanilie:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 8 linguri zahar - aprox 150 gr
  • 14 linguri faina - aprox 250 gr
  • 1/2 cana lapte
  • 1/2 cana ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat

Umplutura

  • 1 plic budinca de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 3-4 pere coapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de scortisoara
  • zahar pudra pt pudrat.

Mod de preparare tarta cu pere si budinca de vanilie:

Mai intai pregatim budinca conform instructiunilor de pe plic doar ca folosim cantitatile de lapte si zahar de mai sus. Spalam si curatam perele.
Pentru blat: batem albusurile spuma tare adaugand apoi zaharul si zaharul vanilat, mixand inca cateva minute. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt folosinfu-ne de o spatula si amestecand usor sa nu se lase spuma. Punem compozitia intr-o tava rotunda de 26 cm tapetata pe fund cu hartie de copt.
Budinca o punem peste blat din loc in loc. Putem folosi un pos sau o punguta apasand usor sa ntre un pic budinca in blat. Peste budinca de jur imprejur asezam felii de pere. Presaram peste fructe un pliculet de zahar vanilat si o lingurita de scortisoara apoi dam la cuptor la foc mediu, timp de 40 min
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca putin, apoi pudram cu zahar pudra.

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro

 Muffins cu vanilie si pere

Muffins cu vanilie si pere

4 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru muffins cu vanilie si pere:

  • 300 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 oua
  • 2 linguri esenta de vanilie (eu am esenta homemade din batoane de vanilie & vodka)
  • 150 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 50 gr ulei
  • 200 gr sos de mere
  • 3 pere

Mod de preparare muffins cu vanilie si pere:

Ingredientele uscate se amesteca si se lasa deoparte. Se topeste untul si se amesteca bine cu toate celelalte ingrediente umede. Se incorporeaza treptat ingredientele uscate, dar se amesteca usor cu lingura de lemn (nu cu mixerul!), astfel incat sa aveti un aluat omogen, dar sa nu riscati sa pierdeti din puterea prafului de copt printr-o amestecare excesiva. Aluatul se imparte in 12 forme si pe fiecare se aseaza bucatele de para. Se da la cuptorul incins pentru 25-30 de minute sau pana cand au o culoare aurie si frumoasa.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul http://amainbucatarie.blogspot.ro/

Chec cu pere si ciocolata
Placinta cu pere – Galetta
 Tarta cu pere si budinca de vanilie
 Muffins cu vanilie si pere

Rezumat

Bucura-te de fructele toamnei, consuma-le creude sau in diverse dulciuri. Pentru o toamna dulce, incearca una dintre cele 4 retete cu pere: chec cu pere si ciocolata, placinta cu pere, tarta cu pere, muffins cu pere.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri