Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru placinta cu pere:
- O foaie aluat de patiserie congelat
- aprox. 1 kg pere
- scortisoara
- nucsoara
- 3-4 linguri zahar
- 1 lingura gris
- 1 ou
- zahar vanilat
Mod de preparare placinta cu pere:
Aluatul se lasa sa se dezghete la temperatura camerei. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se aseaza aluatul. Se unge toata suprafata cu ou batut si se inteapa cu o furculita din loc in loc. Pe margine se aseaza fasii de aluat, formand o bordura care va opri umplutura sa cada in timpul coacerii. Se unge si bordura cu ou si se presara cu zahar vanilat. Se lasa tava la frigider pana in momentul in care se pune umplutura. Aluatul trebuie sa fie rece atunci cand se introduce in cuptor, daca vrem sa creasca frumos.
Umplutura: Se curata perele de coaja si se taie in cuburi mai mici. Se pun intr-un bol si se amesteca cu zahar, gris, scortisoara, nucsoara, zahar vanilat. Daca perele sunt mai zemoase, se pune amestecul intr-o sita sa se scurga sucul lasat.
Asamblarea: Peste aluatul rece, se aseaza umplutura. Se incinge cuptorul la 200 de grade si se coace placinta timp de 20-25 minute. Dupa primele 10 minute se coboara temperatura la 180 de grade. Cand aluatul a crescut si s-a rumenit usor pe margini, se opreste focul si se lasa placinta sa se raceasca in cuptor.
Placinta cu pere – galetta – se serveste rece. Poate fi acompaniata de o cupa cu inghetata sau de un sos de vanilie.
O reteta recomandata de blogul truedelights.ro