2 / 6

Tarta cu migdale si prune caramelizate

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tarta cu migdale si prune caramelizate:

Pentru blat:

  • 250 g faina
  • 200 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 4 oua
  • 1 lingura cacao
  • 250 g migdale
  • 5 g praf copt (1 lingurita cu varf)
  • 1 1/2 lingurite esenta rom
  • 1 praf sare


Pentru topping:

  • 1 kg prune rotunde
  • 200 g zahar brun
  • 150 ml suc portocale proaspat stors
  • 2 lingurite unt
  • 2 batoane de scortisoara
  • 3 linguri cognac sau rom de buna calitate
  • 1 lingurita zahar vanilat

Mod de preparare tarta cu migdale si prune caramelizate:

Mai intai incingeti cuptorul la 175 grade C, puneti migdalele intr-o tava si dati-le la cuptor pana cand se rumenesc usor si capata un miros placut. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca complet. Intr-un robot de bucatarie maruntiti migdalelele, dupa care le varsati intr-un castron peste care adaugati faina, praful de sare, praful de copt si lingura de cacao. Intr-un castron incapator amestecati untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul brun, zaharul alb si zaharul vanilat. Adaugati pe rand ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare, dupa care adaugati si esenta de rom. Cu ajutorul unui tel sau cu o spatula de silicon incorporati mixul de faina si migdale. Ungeti cu unt o forma de tort cu inel detasabil cu diametrul de 24 cm, tapetati fundul formei cu hartie de copt. Turnati compozitia obtinuta in forma de tort si o dati la cuptorul incins pentru 35 de minute, nu uitati insa sa faceti testul cu scobitoarea. Scoateti blatul din cuptor, lasati-l 10 minute sa se odihneasca in tava de copt dupa care il transferati pe un gratar de bucatarie pentru a se raci complet. Va trebui sa obtineti un blat nu foarte inalt, sa zicem...cam 2 centimetri inaltime sunt de ajuns. Pana se raceste nebunia asta de blat, pregatiti un topping care o sa va haituiasca muuult timp de aici incolo, credeti-ma pe cuvant! Imi vine sa ma felicit singura si sa ma pup pentru topping-ul asta creat si mai ales pentru sosul ala bestial pe care l-am repetat si dupa aceea numai pentru a-l imprastia peste niste inghetata. Dar...despre asta vorbim alta data.
Deci: spalati prunele si taiati-le feliute subtiri, (acum probabil ca unii vor zice ca nu au de unde sa ia prune d-astea rotunde, cu mere nu merge? ba, merge si cu mere, dar topping-ul nu o sa mai fie la fel de aspectuos, insa de gustos, va fi gustos, nu-i bai), dar totusi incercati sa obtineti de pe undeva PRUNE! Stoarceti cam doua portocale, 150 ml de suc trebuie sa obtineti. Intr-o tigaie mai mare caramelizati zaharul brun, avand grija sa nu-l ardeti. Cand caramelul a ajuns de culoarea chihlimbarului (vorba chinezului), adaugati cele doua lingurite de unt, lasati sa se topeasca, dupa care turnati cu grija sa nu va ardeti sucul de portocale. In acest moment caramelul ferbinte va deveni tare si lipicios datorita contactului cu sucul de portocale, amestecati cu o spatula de lemn amestecul din tigaie si usor usor caramelul se va topi si se va transforma intr-un sos delicios. Adaugati toate prunele feliate, aruncati peste ele zaharul vanilat si cele 2 batoane de scortisoara si lasati sa fiarba si sa bulbuceasca toate pana ce prunele se vor inmuia putin, operatiunea aceasta dureaza cam 7, maxim 10 minute cu focul mediu spre mic. Adaugati cu grija cognac-ul sau romul, lasati sa se evapore alcoolul. Stingeti aragazul si minunati-va de culoarea minunata a topping-ului si inghititi in sec. Va sfatuiesc sincer sa nu incercati sa-l gustati caci s-ar putea sa ramaneti fara el!

 

Cat timp topping-ul este fierbinte, cu ajutorul unei linguri insiropati blatul de migdale racit folosind NUMAI jumatate din sosul format. La o prima vedere, ar putea parea ca este mult sos. Nu, nu este mult sos, turnati sos din plin peste blatul insetat, o sa vedeti ca inghite mult. Dupa ce ati terminat de insiropat cu jumatate din cantitatea de sos, asezati feliile de prune peste blat, cat de frumos si de artistic puteti, adica...ciufulit cat mai ciufulit pentru un aspect rustic. Deasupra, colac peste pupaza puneti si cele doua batoane de scortisoara, asa...de decor. Suferiti cam 2 ore, hai bine, 1 ora cat timp sta tarta la insiropat. Apoi luati repede o farfurie, presarati cateva migdale tocate peste ea si asezati suav o felie din tarta minune

Turnati fara mila niste sos ramas in tigaie (v-am zis doar sa nu mancati restul de sos!) Decorati cu o frunzulita de menta, daca mai aveti rabdare.

Pe blogul andreeachinesefood.blogspot.ro veti gasi si alte retete delicioase.
 

 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri