5 dulciuri de savurat duminica dupa-amiaza

Prajitura cu pere si crema cu nuci

Prajitura cu pere si crema cu nuci

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura cu pere si crema de nuci:

Pentru blat:

  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 gr faina
  • 100 ml ulei
  • 300 gr pere din compot
  • 2 linguri suc din compot
  • 2 lingurite cacao

Pentru crema:

  • 200 gr unt 85% grasime
  • 170 gr zahar pudra
  • o fiola esenta de vanilie Dr. Oetker
  • 5 linguri mari de nuca macinata

Pentru ornat: 50 gr ciocolata neagra

Mod de preparare prajitura cu pere si crema cu nuci:

Mixam oula intregi pana se albesc. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam apoi, folosind o spatula, uleiul si perele facute piure in blender impreuna cu cele 2 linguri de suc. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt.
Turnam trei sferturi din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau folie de Al.
Restul amestecam cu cele 2 lingurite de cacao si turnam peste compozitia din tava formand trei fasii. Dam la cuptorul incins la 175 grade timp de 30 min.
In acest timp pregatim crema astfel: mixam untul cu zaharul pudra pana se topeste zaharul. Adaugam apoi esenta de vanilie si pe rand cele 5 linguri de nuca, mixand in continuare pana se omogenizeaza. Blatul racit il taiem in doua.  Asezam prima foaie pe o plansa si o insiropam cu sucul de la compotul de pere. Punem jumatate din crema si nivelam frumos. Asezam apoi a doua foaie si la fel o insiropam si ungem cu restul de crema.
Pentru ornat, topim ciocolata, o punem intr-o punguta la care ii gaurim un capat si trasam dungi de-a lungul si de-a latul prajiturii, pana obtinem un gratar de ciocolata.
Dam prajitura la frigider timp de aprox o ora, dupa care se poate servi.

 Papanasi ca la mama acasa

Papanasi ca la mama acasa

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru papanasi ca la mama acasa:

  • 250 grame branza de vaci
  • 1 ou
  • 3 linguri de gris
  • sare
  • 1 lingura de faina
  • pesmet
  • unt pentru prajit

Mod de preparare papanasi ca la mama acasa:

Punem la fiert apa cu putin sare intr-o oala. Intre timp, intr-un castron, amestecam branza de vaci cu oul, grisul si sarea (dupa gust) pana se omogenizeaza. Din aceasta compozitie luam material (cam de marimea unei chiftetele) si, dupa ce frecam mainile cu faina (ca sa nu se lipeasca), il rotunjim intre palme. Apa fierbe in clocote intre timp, asa ca punem inauntru papanasii si asteptam sa se ridice singuri deasupra. Atunci dam focul incet si-i mai lasam la fiert 10 minute. "Daca fierb in clocote mari, papanasii se terciuiesc", ne avertizeaza gospodina Sanda Marin.
Pregatim o craticioara in care topim untul iar cand papanasii sunt gata, ii scoatem, ii scurgem, ii tavalim prin pesmet si ii punem la prajit pe toata partile pana se rumenesc usor.
Se servesc calzi (mie imi plac chiar si reci), presarand deasupra zahar, adaugand smantana, nitica dulceata (de visnie ca e mai lichida) sau un sirop de....ce va place.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul casutalaurei.blogspot.ro

 Negresa cu nuci si sos de cafea

Negresa cu nuci si sos de cafea

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru negresa cu nuci si sos de cafea:

  • 200 g unt (sau margarina, eu am folosit unt)
  • 200 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 250 g faina
  • 100 g cacao neagra de calitate superioara
  • 150 g nuci (eu am folosit cam 200 caci imi plac tare mult)
  • 4 oua
  • 1 pliculet de praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un strop de esenta de rom

Mod de preparare negresa cu nuci si sos de cafea:

Nucile se curata, se prajesc usor, apoi se toaca mare. Untul se taie cuburi. Cacaoa se cerne. Se cerne peste unt impreuna cu zaharul. Se adauga toate peste laptele rece si se pun la foc amestecand incontinuu pentru a forma o compozitie uniforma. Cand a dat primul clocot, inchidem aragazul si lasam la racit. Dupa ce s-a racit complet, adaugam zaharul vanilat si esenta de rom, apoi incepem sa incorporam ouale intregi, amestecand dupa fiecare, apoi continuam cu faina amestecata cu praful de copt. Adaugam si nucile tocate, turnam totul intr-o tava tapetata cu unt si faina si coacem la cuptorul incins, dar la foc mic cam 30-40 de minute. Lasam prajitura la racit si apoi o taiem in patratele

 

Daca nu doriti negresa cu sos de cafea, atunci va puteti opri aici, dar eu zic ca merita sa mergeti mai departe si sa faceti si sosul

Pentru sos avem nevoie de:

  • 100g zahar tos
  • 150 g cafea naturala concentrata proaspat preparata
  • 2 linguri frisca lichida
  • 50 g unt
  • 3 lingurite rom de buna calitate
  • 1 lingurita amidon dizolvat in 2 lingurite de cafea rece
  • 1 plic zahar vanilat
  • 3 picaturi esenta de cafea (optional)

Intr-o craticioara punem zaharul pe foc si il lasam pana se caramelizeaza. Turnam cu grija cafeaua peste caramel. Amestecam bine si apoi adaugam cele 2 linguri de frisca lichida si untul. Adaugam zaharul vanilat, esenta de cafea (daca folositi) si romul, amestecam bine, iar la final adaugam amidonul dizolvat in 2 linguri de cafea , lasam la foc mic pana se ingroasa sosul.
Obtinem un sos delicat cu aroma puternica de cafea pe care il turnam peste negresa. Are un gust sublim si tare delicat.

Pentru a descoperi si alte retete delicioase, urmariti blogul andreeachinesefood.blogspot.ro

 

 Prajiturica

Prajiturica

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura de toamna:

  • 8 oua
  • 2 mere
  • 200 gr prune
  • scortisoara din belsug
  • cacao sau 2-3 linguri lichior de ciocolata
  • razatura de lamaie,esente
  • un plic praf de copt,unul de zahar vanilat
  • o ceasca de zahar
  • o ceasca apa minerala
  • 100 gr margarina
  • 3 linguri smantana
  • 300 gr faina
  • un borcan dulceata acrisoara(visine,corcoduse etc)

Mod de preparare prajitura de toamna:

Se separa ouale. Se freaca bine galbenusurile cu zaharul,margarina si smantana,apoi se adauga apa minerala,coaja rasa de lamaie si esentele. Se amesteca praful de copt si zaharul vanilat cu faina cernuta si apoi punem faina in castronul cu galbenusuri lingura cu lingura. Se rad merele si se adauga in compozitia pentru blat. Se unge o tava cu putina margarina,se pudreaza cu faina. Intr-un alt castron turnam jumatate de compozitie pentru blat si adaugam 3 linguri de lichior sau putina cacao, alternam cele doua compozitii in tava unsa. Peste blat punem prunele cu taietura in jos,le presaram cu zahar cristale si multa scortisoara. Bagam totul in cuptorul incins,la foc mic pentru 20 min. Dupa 20 min scoatem tava si ungem blatul cu gem. Apoi turnam peste cele 8 albusuri ramasa,batute spuma impreuna cu cateva linguri de zahar pudra,mai lasam la cuptor pentru inca 20 min. Portionam prajiturica cu un cutit cu lama uda.
Pofta buna!

O reteta recomandata de blogul poetagurmanda.blogspot.ro

Prajitura snickers

Prajitura snickers

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura snickers:

Blat:

  • 6 albusuri
  • 10o g zahar
  • 1 praf de copt
  • 2oo g nuci/alune macinate
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri gris

Crema caramel:

  • 6 galbenusuri
  • 13 linguri zahar tos
  • 100 g nuci/alune prajite
  • 200 g unt
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 g ciocolata neagra

 

Mod de preparare prajitura snickers:

Pentru blat mixam ca la bezea albusurile cu zaharul, adaugam nucile/alunele macinate, grisul si faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor in aluat de jos in sus si turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Bagam in cuptorul preincalzit si lasam 20 min. la 180C. Dupa ce e gata, il scoatem si il lasam pe un gratar la racit. Topim ciocolata alba pe baie de aburi si o turnam peste blat. Acum ne ocupam de crema caramel. Caramelizam 8 linguri de zahar apoi adaugam 200g unt si lasam sa se topeasca tot untul. Peste acest amestec turnam cele 6 galbenusuri frecate in prealabil cu 5 linguri de zahar si cele 100g nuci/alune macinate. Amestecam bine si le lasam sa fiarba impreuna 10-15 minute la foc mic pana se mai ingroasa compozitia. Dupa ce e gata, luam crema de pe foc, o mai lasam un pic sa se raceasca si o turnam peste ciocolata alba. Lasam din nou la racit iar deasupra cremei turnam ciocolata neagra topita pe baie de aburi.
O pastram la rece. Dulce dar delicioasa:D!

 

Puteti folosi cate 100g ciocolata neagra si 100g ciocolata alba ca sa nu fie prea dulce.

Blogul meosiris.blogspot.de va prezinta si alte retete delicioase.

Prajitura cu pere si crema cu nuci
 Papanasi ca la mama acasa
 Negresa cu nuci si sos de cafea
 Prajiturica
Prajitura snickers

Rezumat

Fie ca ai invitati la masa de pranz, fie ca vrei sa faci o surpriza dulce celor dragi, iata 5 retete de dulciuri care te-ar putea interesa. Daca iubesti dulciurile fine poti pregati o negresa cu nuci si sos de cafea sau o prajitura snickers, daca iubesti fructele avem o sugestie dulce cu fructe de toamna. Incearca-le, indulceste-i pe cei dragi!

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri