Busuiocul( Ocimum basilicum) este una dintre aceste "punti" intre medicina, gastronomie si traditie. Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu si potasiu. Pentru uz extern tinctura de busuioc va fi diluata in apa intr-o proportie de 1/5 sau 1/10. Se vor aplica comprese cu acest amestec in caz de intepaturi de insecte, rani, eczeme, sau tamponand usor rana.
2 catei de usturoi , zdrobiti
Un varf de sare
1/2 cupa de esenta de pin
3/4 cana de parmezan ras
1/2 cana de ulei de masline

Mod de preparare
Amesteca frunzele de busuioc intr-un blender. Daca nu ai destul busuioc poti pune in blender si patrunjel proaspat.

Citeste si:
Merită să le încerci: 6 preparate delicioase specifice bucătăriei...
Merită să le încerci: 6...

Adauga usturoiul si uleiul de masline si amesteca timp de cateva secunde.

Putin cate putin adauga esenta de pin,parmezanul si sarea. Mixtura ar trebui sa fie groasa si cremoasa. Aceasta se poate consuma cu paste, somon,friptura, pui fript etc.

Citeste si:
Miraculosul suc din IARBĂ DE GRÂU: supranumit „sângele verde”
Miraculosul suc din IARBĂ DE...

Garnitura din verdeturi, unt, usturoi si parmezan

Ingrediente
1/2 pachet unt
1/4 cana de branza parmezan rasa
2 linguri de otet rosu
2 linguri busuioc proaspat, taiat
2 linguri arpagic taiat
1 lingura ulei de masline
1 lingura maioneza
2 linguri mustar
1 catel de usturoi, pisat

Mod de preparare:

Amesteca intr-un bol mic untul, branza, otetul, busuiocul, arpagicul, uleiul, maioneza, usturoiul si mustarul. Adauga dupa gust sare si piper. Amestecul poate fi acoperit si bagat la frigider. Poti presara deasupra telina. Se foloseste pentru ornarea pastelor sau a cartofilor.

Busuiocul este folost si peste feliile de rosii, cu branza pentru o salata delicioasa. Pasta de busuioc alaturi de uleiul de masline si de ceapa toate amestecate in blender dau cea mai buna savoare supelor de rosii.

Pe de alta parte si ceaiul facut din busuioc are un efect linistitor, cu o aroma aparte.

Medicina face si ea uz de calitatile busuiocului, de data aceasta terapeutice. Diferite afectiuni sunt tratate cu ajutorul acestei plante:

Ranile de gingii- Se prepara un ceai din aproximatv opt frunze de busuioc si se clateste gura cu acest ceai cat de des posibil. De asemenea o frunza tinuta in gura pe locul afectat va ameliora durerea
Artrita reumatica- busuiocul actioneaza ca un anti-inflamator, vindecand sau usurand durerile
Astmul, osteoartrita si artrita reumatica- substanta gasita in busuioc numita beta-caroten poate ajuta la ameliorarea simptomelor acestor boli si la stagnarea lor
Acneea
Intepaturi de insecte- folosit in acest caz pentru a reduce toxicitatea intepaturii
Boli cardiovasculare, de ficat, de rinichi
Boli digestive
Boli ale sistemului nervos- busuiocul ne tine departe de stres sau il reduce, ajutand atat corpul, cat si mintea sa se adapteze si sa faca fata ritmului alert de viata


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri