5 retete culinare de post

Hummus

Hummus

1 / 5

Ingrediente necesare:

200 g naut incoltit si fiert
1 lingurita tahini sau seminte de susan integrale
zeama de la jumatate de lamaie
4-5 catei usturoi
sare dupa gust
150 ml apa
1 lingurita boia de ardei dulce

Mod de preparare:

Se toarna in blender naut, semintele de susan, zeama de la lamaie, usturoi, sare, apa si boia de ardei. Se mixeaza pana devin o pasta. O reteta raw vegan ce poate fi consumata si in zilele de post.

Sursa: blog Ligia Pop

Retete culinare de post: orez cu sfecla si porumb

Retete culinare de post: orez cu sfecla si porumb

2 / 5

Reteta este simpla si poate fi usor adaptata perioadelor de post, inlocuind ghee-ul cu ulei de floarea-soarelui, porumb, orez sau samburi de struguri.

Sfecla este una dintre vegetalele care dau orezului culoare, dulceata si aroma subtila. Porumbul, la randul sau, contribuie cu culoare si gust. Orezul combinat astfel, cu sfecla si porumb, si asezonat cu garam masala si frunze tocate de menta devine delicios.

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare:

1 cana cu orez Basmati
1/2 cana cu cubulete de sfecla, din cutie, bine scurse si spalate
1/2 cana cu boabe de porumb, din cutie, bine scurse si spalate
1 lingurita de seminte de chimion
1 ceapa mare, tocata marunt
1 catel de usturoi, tocat marunt
10 frunze de menta, tocate
2 lingurite de garam masala
2 linguri de ghee (sau unt)
sare

Mod de preparare:

Se spala orezul in cateva pe, pana ce apa curge curata. Se lasa apoi la inmuiat 30 de minute si apoi se scurge bine. Se pune orezul intr-o oala, se adauga 2 cani de apa rece si se sareaza. Se amesteca, se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minim, se acopera oala si se lasa orezul sa fiarba foarte incet, timp de 12 minute, fara a da capacul deoparte si fara a amesteca orezul. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit 10 minute. Se scoate capacul si se afaneaza orezul cu o furculita.

Se incinge ghee-ul intr-o tigaie, la foc mic-mediu. Se adauga semintele de chimion si se gatesc 1 minut, sau pana ce incep sa sfaraie si sa miroasa. Se adauga ceapa, se sareaza si se amesteca bine. Se gateste 4 minute, sau pana ce se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua pana ce ceapa incepe sa devina aurie.

Se adauga sfecla si porumbul, se amesteca, se micsoreaza flacara, se acopera tigaia si se gatesc 2 minute.

Se adauga garam masala, menta si sare, dupa gust. Se amesteca bine.

Se adauga orezul si se amesteca. Se orneaza cu frunze de menta si se serveste ca fel principal, impreuna cu o raita, sau ca garnitura, alaturi de un curry si de un relish de castraveti.

Sursa: reteteleluiradu.ro

 

Sarmale cu ciuperci, orez si stafide

Sarmale cu ciuperci, orez si stafide

3 / 5

Urmatoarea reteta culinara de post, o adevarata delicatesa culinara (sa te lingi pe degete, nu altceva ), este o combinatie gastronomica, fericita, de legume (varza, ceapa), ciuperci si orez, putin ulei de floarea soarelui si rosii/ suc de rosii.

Dificultate: medie

Mod de preparare:

Daca se foloseste varza noua, frunzele de varza se oparesc in apa fiarta, cu sare grunjoasa si zeama de lamaie.

Pentru oparire se folosesc frunze mai mari, de varza, scoase de pe capatana verzei, din care se decupeaza (sau NU) cotorul mai tare, al verzei. Oparirea frunzelor de varza dureaza 1-2 minute, cat sa se moaie suficient pentru a putea fi rulate cu usurinta.

Ciupercile proaspete sau congelate se taie marunt si se calesc in ulei de floarea soarelui, impreuna cu ceapa uscata, taiata fin si orezul, spalat (sau NU).

Ciupercile congelate se dezgheata prin soc termic (se cufunda in apa calda), se lasa la scurs, se toaca marunt si se storc de apa, pentru a nu iesi umplutura sarmalelor apoasa.

Cand ceapa devine sticloasa, iar orezul incepe sa prinda culoare (adica vreau sa zic – orezul se prinde de tigaie ) se adauga o mana zdravana de stafide si daca este cazul se picura 2-3 linguri de apa calduta.

Se amesteca cu nadejde, cu o lingura din lemn, pentru omogenizarea ingredientelor. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, dupa gust. Pentru un gust deosebit, se poate adauga boia de ardei dulce si/ sau boia de ardei iute.

Cum este post, nu prea este crestineste indicat ! Stafidele se tin ceva vreme (sa zicem 15-20 de minute), in rom sau coniac. Aceasta “manevra” culinara devine posibila numai daca cei care postesc, doresc sa simta gustul de alcool, care de altfel este tot chichizul retetei.
Frunzele de varza, oparite, se umplu cu amestecul de ciuperci, orez si stafide. Frunzele de varza umplute se ruleaza si se aseaza pe un strat de varza, tocata subtire si asezata pe fundul unei cratite de inox, cu fundul gros.

Sarmalele se aseaza straturi, unele peste altele, nelasand prea mult spatiu gol intre sarmale. Se adauga printre sarmale, cateva frunze de dafin, cateva boabe de piper si o crenguta de cimbru, uscata.

Ultimul strat de deasupra, va fi din varza tocata subtire sau din foi intregi de varza.

Deasupra straturilor de varza feliata se adauga suc de rosii si/ sau rosii decojite, taiate marunt.

In sucul de rosii se amesteca ulei de floarea soarelui, 2-3 linguri si se pune amestecul peste sarmale.

Se adauga apa rece, cat sa acopere sarmalele. Ca doar nu vor fierbe sarmalele pe uscat.

Cratita se pune la fiert, la foc potrivit, cu capacul pus pe cratita, pentru a fierbe inabusit si vaporii de apa sa umfle orezul (adica, vreau sa zic, sa-l fiarba).

Daca tot am tinut stafidele in rom sau in coniac ! Pentru un gust deosebit al sarmalelor, la fiert se adauga si niste vin alb, in amestec cu apa rece.

Sarmalele nu vor fierbe timp indelungat. Dupa cat sunt de mari si cat de multa umplutura este in fiecare dintre sarmale, pe foc se vor tine 40-50 de minute, la fierbere, timp suficient sa sece, aproape, lichidul de fierbere.


Sarmalele se servesc calde sau reci, cu mamaliga calda/ rece, cu paine sau fara paine/ mamaliga, cu muraturi taranesti. Nu poate lipsi o ciusca (ardei iute).

Numai pentru gurmanzii profesionisti ! Pe la 10 seara, o sarma rece, scoasa din cratita tinuta in frigider, iti ostoieste pofta de acest preparat minunat.

Ati rezistat ispitei pana acuma ? Un pahar de vin alb, dulceag, nu este de lepadat. Se poate doar daca ati pus stafidele in rom/ coniac si/ sau ati pus vin in amestec cu apa rece, pentru fiert sarmalele. Nu are rost sa va dedulciti, tocmai la final.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond!

Sursa: despremancare.ro

Reteta de post: ciorba de legume

Reteta de post: ciorba de legume

4 / 5

Timp de preparare: 40 - min

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare:

 

5-6 cartofi noi
1 dovlecel
2-3 morcovi
2 cepe
cateva pastai
1 leg leustean
1/2 l bors
2 linguri bulion
sare, piper
 

Mod de preparare:

Cartofii si dovleceii ii curatam de coaja si ii taiem cubulete. Curatam pastaile si le rupem in doua. Morcovul si ceapa le tocam marunt. Punem legumele intr-o oala si completam cu apa . Lasam sa fiarba la foc mic. Cand s-au fiert legumele adaugam borsul si bulionul si mai dam intr-un clocot. Potrivim de sare si piper, apoi stingem focul si adaugam leustean verde tocat marunt.
E foarte bun rece de la frigider.

Rosii coapte cu usturoi la cuptor

Rosii coapte cu usturoi la cuptor

5 / 5

Timp de preparare: 35 - min

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare:

5 rosii
10 catei usturoi pisati
2 linguri ulei de masline
sare dupa gust
piper dupa gust

Mod de preparare:
 

Preincalziti cuptorul, taiati rosiile in jumatati si usturoi pisat pe ele asezati-le in tava, stropiti cu ulei de masline, asezonati cu sare si dati-le la cuptor 20 de minute. Ideal de servit cu paine prajita.

 

Hummus
Retete culinare de post: orez cu sfecla si porumb
Sarmale cu ciuperci, orez si stafide
Reteta de post: ciorba de legume
Rosii coapte cu usturoi la cuptor

Rezumat

Intampinam postul cu 5 retete culinare gustoase alese special pentru tine, astfel incat timpul petrecut in bucatarie sa fie cat mai scurt iar laudele cat mai multe. Aceste retete culinare de post vin in ajutorul apetitului celor mici si mofturosi, fiind, de altfel, si foarte sanatoase.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri