ghid pentru o viaţă împlinită

Retete si povesti boieresti culese de la conacele din Romania

Proiectul “In cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti” cu Transavia, readuce in atentia publicului larg gastronomia vremurilor de altadata si obiceiurile unor familii nobiliare care au imbogatit patrimoniul tarii noastre cu valori culturale importante.

Piept de pui Von Brukenthal

Ingrediente necesare:

  • 500 grame piept de pui dezosat feliat Fragedo Delicat
  • Jumatate de telina mica
  • 1 morcov
  • O legatura de rosii cherry
  • 100 de grame de seminte de susan
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapa mica
  • 2-3 oua
  • 50 grame faina
  • Cateva buchetele de broccoli
  • O mana de spanac
  • Ulei pentru prajit
  • Putin unt
  • Sare, piper dupa gust

Pentru sos:

  • Ulei
  • 1 ou
  • Ananasul din jumatate de conserva
  • Sare, piper dupa gus

Mod de preparare:

Intr-o oala punem 1 litru de apa cu doua lingurite de sare la fiert. Curatam telina, morcovii, ceapa si ardeiul si le taiem julien, dupa care le punem la fiert impreuna cu buchetelele de broccoli pentru aproximativ zece minute. Apoi le sotam in putin unt, iar la final adaugam o mana de spanac si le condimentam cu sare si piper dupa gust.
Le mai lasam un minut si gata. Intre timp pregatim sosul la rece. Facem o maioneza din galbenus de ou si ulei de floarea soarelui , in care, la final adaugam jumatate din ananasul din conserva, maruntit bine cu blenderul.
Intr-o tigaie punem ulei la incins. Fasiile de piept de pui le taiem doar bastonase, le condimentam cu sare si piper si le dam prin faina, ou si susan, apoi le prajim in baie de ulei pana cand devin aurii si crocante. Apoi intr-o alta tigaie sotam rosiile cherry in putin ulei de masline, timp de doua minute. Asezam totul pe un platou mare, acoperim carnea cu sos de ananas din belsug si putem servi.

piept de pui brukenthal

Reteta contesei Ilona

Ingrediente:

  • 500 grame piept de pui feliat Fragedo Delicat
  • 30 game unt
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • paprika
  • 50 ml bere neagra

Pentru sote de ghebe:

  • 200 grame ghebe fierte si scurse de apao jumatate de ceapa tocata marunt
  • o lingura de unt
  • rozmarin verde
  • 100 ml smantana
  • un strop de sare

Pentru orez:

  • 300 grame orez
  • 50 grame unt
  • 1 morcov mic
  • o ceapa mica tocata marunt
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • un pahar de vin alb
  • supa de pui sau legume, fierbinte

Mod de preparare:

Incepem sa preparam orezul.

Intr-o cratita punem untul si il incalzim putin. Adaugam ceapa tocata marunt si lasam sa se inmoaie pana devine sticloasa. Punem apoi morcovul ras pe razatoarea mica, adaugam un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecam de cateva ori si lasam pe foc 2 minute. Stingem totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, adaugam supa de pui sau de legume. Potrivim cu sare si piper, dupa gust. Lasam la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.

In timp ce orezul va fierbe pregatim pieptul de pui. Feliile de piept de pui le spalam in apa rece dupa care le uscam cu prosoape de hartie absorbanta. Presaram apoi cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika.

Intr-o tigaie incingem untul si adaugam feliile de piept de pui. Presaram rozmarin verde tocat si lasam la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarcem feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor, adaugam berea si lasam pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.

Sote-ul de ghebe (le putem inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe sa sfaraie in tigaie.

Incingem o lingura de unt intr-o tigaie si calim usor o jumatate de ceapa mica tocata foarte marunt. Imediat ce s-a inmuiat, adaugam ghebele fierte si scurse bine de apa. Presaram un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasam la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore, adaugam smantana si asteptam pana ce sosul se ingroasa.

Pe o farfurie montam orezul cu ajutorul unui inel special, punem doua felii aurii de piept de pui si asortam totul cu sote-ul de ghebe.

piept de pui cu sote de ghebe

Tocana de pui cu hribi si smantana

Ingrediente necesare:

  • 3 cepe
  • 50 ml ulei
  • 50 grame unt
  • 1 kg hribi
  • Piept pui cubulete Fragedo
  • Sare
  • Piper
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri faina
  • 200 ml smantana grasa
  • Marar proaspat

Mod de preparare:

Ceapa se taie marunt in 50 ml de ulei. Adaugam hribii taiati cubulete si ii calim impreuna cu ceapa timp de 15 minute. Separat, rumenim pieptul de pui cubulete in 50 grame unt. Apoi, intr-un ceaun punem hribii si puiul impreuna, adaugam 200ml apa sau supa de pui, sare si piper. Lasam la fiert timp de 20 de minute. Din 100ml lapte si 2 linguri de faina facem un sos pe care il strecuram apoi sa nu aiba cocoloase si il adaugam peste tocana. Amestecam, iar dupa ce sosul se leaga cu puiul si hribii, adaugam 200ml de smantana grasa si sare si piper daca mai este cazul.

Se serveste calda, cu marar proaspat tocat si mamaliguta.

tocana de pui cu hribi

Placinta Domnitei Pia

Mai intai se pregateste aluatul: din 3 oua, 75 g unt, apa si faina cat cuprinde, facem un aluat potrivit, pe care il dam la rece. Este foarte important ca aluatul sa fie intins cu sucitorul pe masa unsa cu unt, cu miscari de sus in jos, sa fie impachetat ca un plic si apoi sa fie dat din nou la rece. Aceasta operatiune trebuie repetata de 3-4 ori.

Ingrediente:

  • 1.5 kg carne de pui cubulete Fragedo Delicat
  • 2 cepe taiate pestisori (julienne)
  • 2 morcovi dati pe razatoarea mare
  • sare, piper, nucsoara si chimen, proaspat macinate
  • 3 oua batute cu o lingura de smantana
  • cateva linguri de ulei
  • 2-3 lingurite de vin
  • patrunjel si marar

Mod de preparare:

Mai intai incingem intr-o tigaie putin ulei, in care calim ceapa. E important sa punem un pic de sare peste ceapa pentru ca asta o ajuta sa elimine apa si sa fie mai putin amara, sa nu se arda la prajit si sa fie translucida si dulce. Punem si 1-2 lingurite de vin. Cand ceapa e translucida, adaugam morcovii dati pe razatoare si le calim impreuna.
Separat, in alta tigaie, prajim carnea de pui cubulete, pana e pe jumatate facuta (ca sa nu fie prea uscata in placinta). Condimentam cu sare, piper, nucsoara, un strop de vin, chimen proaspat macinat si mai lasam putin pe foc.
Apoi, intr-o sita pe care o punem peste un vas mai mare, scurgem puiul, dar si ceapa si morcovii, pentru ca umplutura placintei sa nu fie apatoasa si sa fie bine legata. Lasam sa se racoreasca putin.
Peste amestecul de pui, morcovi si ceapa, punem cele 3 oua cu smantana si amestecam bine de tot. Mai condimentam daca e cazul. Asezonam cu patrunjel si marar verde, tocate marunt.
Se imparte apoi aluatul in doua parti egale si se intind doua foi, pe masa unsa cu unt. Se aseaza prima foaie in tava, avand grija sa ajunga peste tot si sa fie acoperit perfect fundul tavii. Apoi se pune umplutura pe care o nivelam, dupa care adaugam a doua foaie de placinta. Aceasta se introduce cu grija sub prima foaie, astfel incat sa cuprinda umplutura si sa nu iasa la copt. Cu ajutorului unui cutit se fac apoi gauri in foaia superioara, din loc in loc, apoi se unge placinta cu ou batut si se da la cuptor sa se rumeneasca frumos.
Placinta se serveste calda sau rece si se poate asezona cu niste castraveti de vara murati.

placinta cu carne de pui

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Retete si povesti boieresti culese de la conacele din Romania.