Desert de sarbatoare: 5 retete pentru Sf. Maria

 Tort de inghetata cu unt de arahide

Tort de inghetata cu unt de arahide

1 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort de inghetata cu unt de arahide:

  • 300 gr biscuiti
  • 7 linguri de zahar
  • 3 linguri de cacao
  • 3 albusuri
  • 200 gr lapte
  • 150 gr unt de arahide
  • esenta de vanilie sau de migdale
  • 200 gr mascarpone de la Lactitalia
  • 200 gr frisca
  • alune
  • ciocolata (amaruie)

Mod de preparare tort de inghetata cu unt de arahide:

Incepeti prin a faramita biscuitii. Puteti folosi ca mine biscuiti normali la care sa adaugati cacao si veti obtine un aluat "pestrit" sau sa folositi direct biscuiti cu cacao pentru o culoare uniforma.

Amestecati biscuitii cu cacao si 3 linguri de zahar. Adaugati cele 3 albusuri batute usor - amestecati bine si cu rabdare, pana se umezeste intreaga compozitie.

Puneti aluatul de biscuiti intr-o tava de copt (26 cm) unsa cu ulei, intindeti uniform, gauriti pe alocuri cu furculita si dati la cuptorul incins pentru 10-15 minute. Scoateti si lasati sa se raceasca.

Intr-un vas incalziti laptele, adaugati restul de 4 linguri de zahar si amestecati pana se dizolva zaharul. Luati de pe foc si dizolvati in lapte cald untul de arahide. Adaugati esenta de vanilie sau de migdale. Lasati sa se raceasca.

In alt vas bateti mascarpone 2-3 minute pana se intareste.

Adaugati frisca si bateti in continuare. Cand s-a intarit compozitia, adaugati laptele cu unt de arahide si omogenizati.

Turnati compozitia peste biscuiti si puneti la congelator pentru cateva ore - 5-8 ore.

Decorati cu alune (chiar si sarate) si bucati de ciocolata amaruie rasa.

Inainte de a servi scoateti tortul din congelator si tineti-l in frigider cam o ora.

O reteta propusa de blogul http://amainbucatarie.blogspot.ro

 Tort cu inghetata de ciocolata si fructe de padure

Tort cu inghetata de ciocolata si fructe de padure

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort cu inghetata de ciocolata:

Pentru blat (diametru de 18 cm):

  • 2 oua
  • 75g unt
  • 100 g ciocolata neagra
  • 175g zahar
  • 65 ml lapte batut
  • 50 ml apa
  • 50 ml ulei vegetal
  • 180g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 1/2 lingurita praf copt
  • 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf sare


Incingeti cuptorul la 170 grade C. Pregatiti forma de tort pentru copt, ungeti-o cu unt, tapetati fundul formei cu hartie de copt si lasati-o deoparte.

Puneti ciocolata neagra impreuna cu untul si puneti castronul pe bain marin pana ce toata ciocolata s-a topit. Amestecati energic si lasati deoparte.

 

Intr-un castron amestecati faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea, lasati deoparte. Intr-un alt castron amestecati ouale impreuna cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul si compozitia devine alba. Turnati treptat laptele batut, apa, uleiul vegetal, si extractul de vanilie.
Peste compozitia formata turnati ciocolata topita, dupa care incorporati mixul de faina si cacao, amestecand usor cu telul. Turnati compozitia in forma de copt pregatita, si dati la cuptorul incins pentru 45 de minute.

Faceti testul cu scobitoarea. Daca pe scobitoare raman faramite de blat si ciocolata, atunci blatul este gata. Daca pe scobitoare observati urme de ciocolata vascoasa, atunci mai lasati la cuptor.

Scoateti blatul din cuptor si lasati-l sa se raceasca COMPLET in forma de copt! Daca scoateti blatul din forma cat inca este cald, riscati sa se rupa! Blatul meu a facut o usoara calota. Daca patiti si voi la fel, taiati calota astfel incat sa obtineti un blat de 3 cm intalime.

Intre timp pregatiti inghetata:

  • 150 ml apa
  • 50 g cacao
  • 100 g zahar
  • 150 ciocolata neagra
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita extract vanilie

Intr-un castron pe care l-ati pus pe bain marin turnati apa si zaharul si lasati zaharul sa se topeasca complet. Puneti cacaoa intr-o sita si cerneti-o deasupra amestecului de zahar si apa, amestecand incontinuu sa nu se faca cocoloase. Lasati compozitia pe bain marin pentru 5 minute sa fiarba usor. Luati vasul de pe bain marin si puneti ciocolata rupta bucati, amestecati energic pentru a obtine o compozitie lichida. Lasati sa se raceasca complet, dupa care mai dati compozitia la frigider pentru 30 de minute.

Bateti smantana pentru frisca pana obtineti o compozitie pufoasa, dupa care o amestecati cu crema de ciocolata din frigider.

Pe platoul de servit montati inelul formei in care ati copt blatul, asezati blatul in forma, iar peste blat turnati compozitia de ciocolata. Dati platoul cu tortul format la congelator pentru 4 ore, sau cel mai bine, il lasati peste noapte.

Scoateti tortul din congelator, lasati-l 10 minute la temperatura camerei, treceti usor cutitul printre tort si forma de tort dupa care scoateti inelul formei.

Dati tortul din nou la congelator pentru cel putin 30 de minute. Intr-o punguta, puneti 50 g ciocolata taiata bucati, puneti pe foc un ibric cu apa. Cand apa incepe sa fiarba, stingeti focul si cu grija "scufundati" pentru cateva secund punguta in apa astfel incat sa topiti toata ciocolata. Strangeti toata ciocolata intr-un colt al pungutei, taiati putin punguta la un colt.

Scoateti tortul de la congelator si imediat trasati linii peste tort.

 

Pentru ca tortul este inghetat, iar ciocolata calda, veti observa ca ciocolata se va intari instantaneu! Repede, repejor asezati fructele de padure si frunzulitele de menta peste grilajul de ciocolata.

 

Dati din nou la congelator si pastrati asa pana la servire.

Inainte de a servi, lasati tortul la temperatura camerei pentru 10-15 minute.

O idee minunata recomandata de blogul andreeachinesefood.blogspot.ro

 Placinta cu branza dulce

Placinta cu branza dulce

3 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru placinta cu branza dulce:

Pentru aluat:

  • 450 frame faina 000
  • 80 – 90 grame faina 550 sau 650 plus extra pentru presarata zona peste care vom lucra aluatul
  • 14 linguri ulei
  • 2 oua
  • 50 – 60 ml iaurt sau sana sau chefir
  • 10 grame drojdie proaspata
  • o lingura cu lapte
  • o lingura rasa de zahar
  • putintica sare

Pentru umplutura:

  • 800 grame de branza de vaci scursa de zer
  • 3 oua
  • 150 grame stafide
  • 2 linguri gris
  • zahar
  • esenta de vanilie

Finisaj:

  • un galbenus de ou, doua lingurite apa rece
  • zahar pudra

Mod de preparare placinta cu branza dulce:

Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.
Intr-o cescuta, amestecam drojdia cu zaharul si laptele caldut pana la dizolvarea lor intr-un tot omogen.

Amestecam faina 000 cu nitica sare, sapte linguri de ulei, cele doua oua si drojdia dizolvata in lapte. La inceput am folosit mixerul dar, curand, l-am abandonat in favoarea mainilor proprii, ceea ce va recomand si voua, aluatul se lucreaza astfel mult mai bine. Cand toate ingredientele s-au imbinat, adaugam si cate o lingura de iaurt – cantitatea de iaurt e variabila in functie de cat are nevoie aluatul ca sa capete o consistenta elastica si nelipicioasa , eu am avut nevoie sa pun vreo trei linguri.

Intr-un bol, amestecam cele 80 – 90 grame faina de paine cu restul de sapte linguri de ulei pana la omogenizarea completa.

Presaram putintica faina de paine pe spatiul de lucru, intindem cu sucitorul aluatul cam la o jumatate de centimetru grosime si-l ungem pe deasupra cu pasta de faina tocmai preparata.

Rulam strans aluatul, il invelim lejer intr-o folie alimentara si-l lasam deoparte zece minute – va creste in perioada asta mai ceva ca Fat Frumos. In timpul acesta, pregatim umplutura – nimic complicat, pur si simplu mestecam laolalta toate ingredientele, zahar am pus dupa gust vreo cinci linguri, oricum gustati si hotarati cantitatea ce se potriveste papilelor voastre gustative.
Cele zece minute o data trecute, taiem ruloul de aluat in doua si le intindem in doua foi subtiri de dimensiunea tavii. Asezam prima foaie in tava. Am ramas putin nelamurita in privinta dimensiunii ideale a tavii, eu am folosit una mai mare dar as fi preferat totusi niste foi putin mai groase (asta pentru ca imi plac mult prea mult), de aceea, data viitoare, voi folosi o tava mai mica (cele clasice de pe vremea bunicii). N-am pus foaie de copt dar nici n-a fost nevoie. Intindem umplutura, nivelam si adaugam si a doua foaie. Desi Laura Laurentiu spunea ca nu este nevoie, totusi am portionat si eu placinta inca cruda si am uns-o pentru plus de aspect apetisant cu nitel galbenus amestecat cu doua lingurita de apa rece.

O bagam la cuptor, zece minute o lasam sa se coaca la 200 de grade Celsius dupa care scadem focul la 180 grade si o mai lasam aproximativ 40 de minute (in functie si de cuptor) pana cand capata o minunata nuanta rumen – aurie. Imediat ce o scoatem din cuptor, o acoperim cu un prosop curat si o lasam sa se racoreasca. O data racita, o presaram cu zahar pudra si o atacam cu o pofta dementiala de ceva bun.

Aceasta reteta a fost recomandata de blogul casutalaurei.blogspot.ro

Tort cu iaurt si ananas

Tort cu iaurt si ananas

4 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort cu iaurt si ananas:

Blat:

  • 200 g biscuiti
  • 100 g unt
  • esenta de vanilie
  • 150 ml compot de ananas

Crema de iaurt:

  • 350 ml iaurt
  • 4-5 linguri zahar pudra
  • 1 cana ananas bucati
  • esenta de vanilie
  • 2 lingurite gelatinatort cu iaurt si ananas
  • 4 linguri compot ananas

Cum se prepara tort cu iaurt si ananas:

Biscuitii se macina fin cu robotul sau se trec prin masina de tocat. Untul si compotul se pun intr-un vas si se incalzes pe foc pana se topeste untul. In sosul format se adauga biscuitii macinati si esenta de vanilie. Se tapeteaza cu folie alimentara o tava rotunda (20 cm). Pasta de biscuiti se intinde uniform in tava, imbracand si marginile acesteia.
Tava se lasa la frigider pana se raceste blatul.

Crema de iaurt:

Gelatina se amesteca cu compotul de ananas, se lasa sa se inmoaie 10 minute, apoi se dizolva pe baie de aburi. Se lasa sa se racoreasca putin.
Iaurtul se amesteca cu zaharul, esenta de vanilie si bucatile de ananas.
Se incorporeaza apoi, gelatina si se amesteca bine.

Asamblarea:

Peste blatul din biscuiti se toarna crema de iaurt si se niveleaza. Deasupra se decoreaza cu bucati de ananas si aveline din frisca. Tortul cu iaurt si ananas se lasa la frigider pentru 2-3 ore, pentru a se intari crema, dupa care poate fi portionat.

O reteta recomandata de blogul truedelights.ro

Prajitura Boema

Prajitura Boema

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru prajitura Boema:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • un varf de sare
  • 3 linguri apa

Pentru sirop:

  • 2-3 linguri zahar
  • 200 ml apa

Pentru crema:

  • 1 ou
  • 5 linguri zahar
  • 70 gr unt
  • 3 lingurite ness
  • 2 lingurite cappuccino
  • 300 ml frisca

Pentru ornat:

  • 200 ml frisca
  • 100 gr ciocolata cu cafea

Mod de preparare prajitura boema:

Pregatim mai intai blatul in felul urmator: batem albusurile spuma cu un varf de sare, adaugam apoi zaharul mixand in continuare. Adaugam galbenusurile si apa apoi incorporam faina amestecata cu cacao, folosind o spatula.
Turnam intr-o tava tapeta cu hartie de copt sau folie de Al. si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 25-30 min. (tava: 22/30 cm)
In timp ce avem blatul la cuptor pregatim prima parte a cremei: amestecam oul, zaharul, prafurile de cafea si untul si punem pe foc mic amestecand pana se topeste zaharul si fierbe. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Scoatem blatul si lasam la racit.
Pregatim siropul: caramelizam zaharul peste care turnam apoi apa rece si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.
Terminam si crema: batem spuma cele 300 ml frisca in care adaugam apoi crema fluida de mai sus. Mixam inca 3-4 minute.
Insiropam blatul si punem crema. Nivelam frumos. Batem cele 200 ml frisca ramasa si intindem frumos peste crema. Radem deasupra ciocolata si dam la frigider minim 2 ore.

O reteta recomandata de blogul timeaioo.blogspot.ro

 Tort de inghetata cu unt de arahide
 Tort cu inghetata de ciocolata si fructe de padure
 Placinta cu branza dulce
Tort cu iaurt si ananas
Prajitura Boema

Rezumat

Daca urmeaza sa primiti musafiri pentru a sarbatori ziua onomastica, va sugeram sa te pregatiti cateva surprize delicioase. Am pregatit 5 retete de prajituri si torturi speciale pentru aceasta zi.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri