Este foarte simplu de facut, singura parte mai tricky este determinarea momentului cand e gata. Dar cum avem deja experienta de la dulceata, nu-i chiar are mare filozofie.
Ingrediente peltea de gutui (4 borcane):
cotoarele si cojile ramase de la dulceata de gutui
| 4 gutui intregi
| 4 mere
| 1 kg zahar
Mod de preparare peltea de gutui:
Cel mai bine ar fi ca pe masura ce curatati gutuile pentru dulceata sa puneti intr-un vas cu apa cojile si cotoarele, ca sa nu se inroseasca. Am taiat in bucati cele 4 gutui si cele 4 mere, le-am adaugat in oala si am adaugat apa cat sa le acopere si ceva in plus. Ca sa va faceti o idee, noi am inceput cu o oala de 7 litri, aproape plina, dupa cum se vede in imaginea de mai jos. Fierbem fructele, cu capac, timp de o ora, la foc potrivit. Strecuram lichidul intr-o oala mai mica, la noi ramasesera vreo 2-3 litri. Adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva, tinand oala la foc mai mare. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, fierbem la peltea vreo 1 ora jumatate - 2 ore, la foc potrivit. Dupa o ora si ceva incepem sa testam daca s-a inchegat. La fel ca la dulceata, picuram pe o farfurie cate o picatura de sirop, iar daca aceasta ramane ca o bobita, inseamna ca este gata.
Lasam sa se racoreasca pelteaua de gutui, indepartam spuma, iar cand nu mai este fierbinte o turnam in borcane sterilizate. Cand se raceste complet, dupa cateva ore de la turnarea in borcane, pelteaua se intareste si ajunge aproximativ la consistenta unui jeleu.
Mai multe retete interesante puteti descoperi pe blogul furnicuti.blogspot.com
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|