Nu-mi vine sa cred ca am comis asa nedreptate si n-am postat pana acum bunatatile astea de placinte, desi ne plac foaaarte mult. Cunoscute sub numele de "impaturate", sunt preferatele lui Robert, iar reteta lor a fost prima pe care am preluat-o de la mama soacra :) Nu pentru el neaparat, fiindca dupa ce le-am gustat si eu prima data de la sursa, am inteles de ce tot insista ca sunt cele mai bune placinte din lume :))
Ingrediente placinta cu mere impaturita:
500 g faina
| cam 10 linguri ulei
| 1 ou
| in jur de 170g zahar
| 1 pliculet drojdie
| 250g smantana
| 3-4 mere
| 1/2 lingurita scortisoara macinata
| un praf de sare
| apa calduta
Mod de preparare placinta cu mere impaturita:
Dizolvam drojdia cu un varf de lingurita de zahar si putina apa calduta. Amestecam si cu putina faina si lasam sa creasca la caldura vreo 10 minute. Intre timp cernem faina intr-un vas incapator, facem un loc in mijloc in care punem sarea, 1 lingura de zahar, 2 linguri de ulei, oul si maiaua crescuta.
Framantam un aluat elastic, adaugand apa calduta pana obtinem consistenta dorita. Nu dureaza mult treaba asta cu framantatul, vreo 5-10 minute pana aluatul se desprinde de mana, deci e gata. Acoperim cu un servet si lasam sa creasca vreo 30 de minute la caldura.
Fiindca aveam niste mere de care vroiam sa scapam, am facut si cateva placinte cu mere, asa... ca sa ramana ceva si pana a doua zi :D In timp ce aluatul sta si dospeste, razuim merele, le calim cu 1-2 linguri de zahar si scortisoara pana se inmoaie, dupa care le lasam sa se racoreasca.
Impartim aluatul in 6-7 parti cat de cat egale. Pe o suprafata infainata, intindem o bucata de aluat intr-o foaie foarte foarte subtire... cat de subtire se poate, cu latimea tavei. La placinta cu mere e simplu: punem jumatate din cantitatea de mere pe foaia de placinta si o intindem pe toata suprafata. Rulam, punem in tava, repetam pentru restul de mere.
Si acum (insertati surle si trambite) pregatim placinta impaturata! La fel, intindem o foaie foarte subtire pe care o ungem cu 1-2 linguri cu ulei. Peste ulei adaugam 1-2 linguri de smantana, pe care o intindem la fel, pe toata suprafata. Presaram 1-2 linguri de zahar peste smantana si rulam. Idem si pentru restul de aluat.
Iata si placintele in tava, unde le ungem cu putin ulei si presaram yet again un pic de zahar peste. Dam la cuptorul incins la 180 de grade pana cand se rumenesc, adica vreo 45 de minute.
Si de aici fiecare e pe cont propriu, rupem/taiem placintele si le savuram calde sau reci... daca mai raman :))
Mai multe retete interesante puteti descoperi pe blogul furnicuti.blogspot.com
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|