O reteta interesanta de lichior de zmeura si menta

Gata cu umblatul hai-hui prin tara si lume, este vremea sa ne intoarcem la lucrurile de zi cu zi si la experimentele de bucatarie. Pentru "incalzire", am ochit niste zmeura mica si dulce.
Anul trecut, am gasit cu greu zmeura. Anul acesta, in schimb, pot spune ca am executat pana acum, in diferite moduri, circa 5 kilograme de zmeura. Un gem si o dulceata pentru la iarna, iar apoi o bautura dulce si aromata, slab alcoolizata, din care am obtinut un numar de sticle care va ramane necunoscut celor din jurul meu, pentru buna vietuire a lor pana in vremurile geroase in care zmeura va fi doar amintire de vara.
Asadar, se iau doua kilograme de zmeura, un kilogram de zahar, alcool alimentar sau vodca (dar merge si iuica de casa) si cateva tulpini de menta ori o lingura de esenta de menta.
Zmeura adunata instr-o strecuratoare se spala scufundandu-se in apa. Se lasa la scurs, dupa care se pune intr-un borcan mare (ori damigeana), alternand in straturi cu zaharul. Astfel impachetata zmeura, se lasa intr-un loc calduros si se mai amesteca, din cand in cand. Eu am lasat borcanul la soare o zi si jumatate, suficient timp pentru ca zaharul sa se topeasca si sa imi umple jumatate de borcan cu suc rosu si dulce. Lichior de zmeura si menta. Reteta lichior de zmeura si menta

Dupa o zi si jumatate, cum spuneam, era gata sucul meu. Am adaugat taria (jumatate de litru de tuica de casa), apoi o cana de apa (era cam tare tuica, totusi) si o lingura de esenta de menta. Din acest moment, ar fi doua variante: fie lasati totul la rece (intr-o pivnita), fie strecurati si strageti in sticle, pe care le puneti la rece. Eu pivnita nu am (unul din regretele mele), asa ca am mers pe a doua varianta si am pitit in frigider sticle si sticlute neidentificate, ca sa fiu sigura ca mai apucam ceva "zmeurata" si la iarna.

Reteta de fata a fost o deviere de la reteta clasica de visinata, dupa care am constatat ca se pot face nenumarate bauturi mai mult sau mai putin alcoolizate din fructe. Am facut afinata si capsunata, acum zmeurata, dar am auzit de la o colega de birou ca e extraordinara si bautura pe care, dupa acelasi principiu, ar trebui sa o numesc "pepenata".


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Lichior de zmeura si menta.