Rasfat de 1 Martie: 4 retete de torturi

Tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars

1 / 4

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru tort cu crema de zahar ars:

Pentru crema:

  • 500 ml lapte
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • esenta de vanilie sau rom

Pentru blat:

  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • esenta de vanilie

Pentru caramel: 6 linguri zahar.

Mod de preparare tort cu crema de zahar ars:

Se caramelizeaza zaharul, pana capata culoare aurie si se tapeteaza cu el o forma rotunda, imbracand si peretii acesteia. Se lasa sa se raceasca pana cand caramelul incepe sa crape. Se fierbe laptele impreuna cu zaharul si se lasa sa se
raceasca. Se aromatizeaza cu esenta de vanilie. Se bat ouale cu o furculita si se adauga treptat laptele, batand in continuare pana la incorporarea completa.

Blat:
Se mixeaza albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, esenta si faina. Se amesteca usor.

Asamblarea:
Se toarna amestecul din lapte si ou, in forma tapetata cu zaharul caramel, apoi se introduce la cuptor timp de 30 minute, preferabil pe baie de aburi. Se scoate vasul din cuptor si peste crema formata, se aseaza aluatul. Se da din nou la cuptor pentru inca 30 minute. Se lasa sa se raceasca, apoi se rastoarna pe un platou mai mare, lasand vasul deasupra tortului timp de 20-30 minute, pentru ca blatul sa absoarba din siropul format.
Tortul cu crema de zahar ars se serveste rece, ca atare sau cu frisca.

Mai multe retete delicioase descoperiti pe blogul truedelights.ro

 Tort de ciocolata cu mascarpone si capsuni

Tort de ciocolata cu mascarpone si capsuni

2 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort de ciocolata cu mascarpone si capsuni:

Aluatul:

  • 200 grame unt foarte moale
  • 1 lingurita praf de copt
  • 85 grame de cacao
  • 140 grame de faina
  • 200 grame de zahar
  • 4 oua


Crema:

  • 500 grame Mascarpone de la Lactitalia
  • 85 grame zahar pudra
  • cateva lingurite de cafea tare
  • ciocolata pentru decorat

 

Mod de preparare tort de ciocolata cu mascarpone si capsuni:

Blatul se pregateste foarte simplu: amestecati faina cu praful de copt, dupa care adaugati toate celelalte ingrediente si amestecati bine. La final amestecati 2-3 minute foarte energic. Aluatul obtinut il turnati intr-o forma unsa cu putin unt si dati la cuptorul incins in prealabil.
Mentionez ca aluatul nu este traditionalul pandispan, ci se urmareste un aluat cu textura de burete.

Cand blatul este bine copt (testati cu scobitoarea in mijloc), lasati-l sa se raceasca si apoi scoateti blatul din forma. Eu una l-am copt intr-un vas de yena pentru ca forma mea de tort era prea mare.
Daca blatul s-a racit bine, taiati-l pe jumatate.

Pregatiti crema: amestecati mascarpone cu zaharul si cafeaua. Amestecati energic si nu va descurajati daca crema pare mai moale, ea va sta foarte bine pe tort.Intindeti jumatate pe crema in partea de mijloc a tortului, lasand marginile mai libere astfel incat sa se intinda acolo crema cand ii puneti capacul.
Restul cremei se intinde la suprafata tortului. Intindeti cu lingura pentru ca urmarim sa lasam cateva urme. Decorati cu ciocolata si daca e sezonul si cu capsuni.

O reteta oferita de blogul amainbucatarie.blogspot.ro

 Tort de ciocolata cu frisca

Tort de ciocolata cu frisca

3 / 4

Dificultate: medie

Ingrediente necesare pentru tort de ciocolata cu frisca:

Blat:

  • 4 oua mari
  • 150 gr zahar
  • 10 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 cana ulei
  • 1/2 cana lapte
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • un varf de sare

Sirop:

  • 150 ml apa
  • 2-3 lingurite zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie

Crema:

  • 200 ml frisca lichida neindulcita (Pilos de la Lidl)
  • 200 gr ciocolata neagra minim 55% cacao
  • 120-140 gr zahar

Decor:

  • 200 gr frisca lichida indulcita (Meggle)
  • 50 gr ciocolata neagra
  • 1 lingurita unt
  • 3 linguri chipsuri ciocolata

Mod de preparare tort de ciocolata cu frisca:

Crema: (crema se poate pregati cu o zi inainte) amestecam frisca lichida cu zaharul si punem pe foc pana se topeste zaharul si incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucati si amestecam pana se topeste ciocolata. Dam la frigider 2-3 ore apoi scoatem din frigider, lasam putin sa revina la temperatura camerei apoi mixam pana devine o crema pufoasa.
Blat:
Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Adaugam apoi pe rand mixand dupa fiecare: zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile, uleiul si laptele. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, folosind o spatula. Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24 cm, tapetata pe fund cu hartie de copt.
Dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de aprox 35 minute. Verificam cu o scobitoare daca e blatul copt.
Blatul racit il taiem in trei. Insiropam prima foaie si ungem cu jumatate din crema, apoi asezam a doua foaie si la fel insiropam si ungem cu restul de crema. Asezam a treia foaie si o insiropam si pe aceasta.
Mixam frisca pana obtinem consistenta dorita apoi imbracam tot tortul cu frisca. Lasam doua linguri de frisca pentru ornat.
Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu untul. Decoram tortul cu aceasta glazura.
Folosind pos-ul facem cateva floricele cu frisca apoi aruncam chipsurile de ciocolata peste suprafata tortului.

Aceasta reteta a fost oferita de blogul timeaioo.blogspot.ro

 Tort Marzipanmom

Tort Marzipanmom

4 / 4

Dificultate: redusa

Ingrediente necesare pentru tort Marzipanmom:

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina, o cescuta cafea, esente de care dorim (pentri insiropare)

Spuma mousse de ciocolata:

  • 2 albusuri
  • 2 galbenusuri
  • 60 gr zahar
  • 200 gr ciocolata(de lapte sau amara daca va place)
  • 50 gr cafea tare
  • 200 gr frisca
  • esenta de care dorim: rom, amaretto, o lingura de cognac etc.

Crema ganache:

  • 1 tableta (100 gr.) de ciocolata amaruie sau de lapte – de care dorim numai sa fie de calitate (eu am folosit ciocolata Poiana de lapte)
  • 200 ml frisca lichida (eu folosesc de obicei marca Meegle)

Mod de preparare tort Marzipanmom:

Ar fi fost bine daca foloseam cantitate dubla, asa mi-ar fi ramas si pentru niste....extravagante ornamentale. Pentru umplutura de tort, chiar trebuie marita de patru ori cantitatea.

Si acum sa purcedem la treaba.
Pandispan este cel obisnuit pe care-l fac, reteta in amanunt o gasiti aici, este pe principiul 8-8-8 adica 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina: separam ouale; batem bat albusurile, in alt bol batem galbenusurile cu zaharul pana capata o consintenta mai spumoasa si o culoare galbuie, adaugam si faina, omogenizam amestecul.
La sfarsit intergram cu grija albusurile cu crema de galbenusuri (cu grija ca sa nu distrugem bulele de aer din spuma de galbenusuri).
O punem in tava si o dam la cuptor. E facuta atunci cand testand-o cu o scobitoare, aceasta va iesi din aluat curata.
Il punem deoparte sa se raceasca dupa care il feliem pe orizontala in doua sau trei blaturi cum vrem (eu am feliat in trei dar blatul din mijloc a fost asa subtire ca s-a “ratacit” pe undeva prin spuma de ciocolata si-l insiropam cu nitica esenta de rom sau vanilie dizolvata intr-o cafeluta tare.

Spuma mousse de ciocolata

Topim ciocolata pe baie de abur sau, ca in cazul meu, o putem topi la cuptorul cu microunde. Se lasa sa se raceasca.
Se bat bine albusurile cu 30 grame de zahar pana devine bat.
Se mixeaza galbenusurile cu alte 30 grame de zahar pana capata o consistenta spumoasa si de o culoarea galbuie. Intre timp, ciocolata s-a racit (speram:))))), amestecam in ea cele 50 grame de cafea tare ca sa devina manevrabila – eu una am pus mai putina cafea, nu de alta dar ciocolata mi s-a parut suficient de manevrabila. Amestecam ciocolata cu crema de galbenusuri si mixam bine. Cu grija (ca sa nu se lase spuma), adaugam si albusurile batute bat, mestecam pana la omogenizare.
Frisca o batem de asemenea bine bine dupa care o amestecam cu compozitia de galbenusuri si ciocolata.
Punem la frigider pana suntem gata s-o folosim (adica dupa ce insiropam blatul).
Asamblam tortul, intinzand spuma de ciocolata intre feliile de blat.
Crema ganache
Rupem ciocolata bucatele in frisca, punem pe foc si amestecam constiincios cu o lingura de lemn pana se topeste ciocolata in frisca uniform, fara sa ramana bucatele de cicolata netopite.

Se da apoi la rece,la frigider pana a doua zi. Mixam cu nadejde pana obtinem o crema finuta, usoara si (trebuie s-o adaugam) foarte gustoasa. Cu aceasta crema am acoperit blatul, trebuie sa recunosc ca n-ar fi stricat sa fac mai multa, asa - abia mi-a ajuns ca sa acopar tot tortuletul.
Recunosc ca n-am cine stie ce dexteritate la ornat si nici timp sa bibilesc prea mult. Pe margine am presarat ciocolata rasa, am presarat bilute de argint si boabe de struguri negri pe care dupa ce i-am spalat, i-am inmuiat in niste albus de ou si i-am tavalit prin zahar maruntit in mojar - sa nu fie prea fin, are un aspect de promoroaca (idee preluata din Secretele Bucatariei).

Mai multe retete deosebite pe blogul casutalaurei.blogspot.com/

Tort cu crema de zahar ars
 Tort de ciocolata cu mascarpone si capsuni
 Tort de ciocolata cu frisca
 Tort Marzipanmom

Rezumat

4 retete deosebite de torturi

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri