E ceva ce-mi merge direct la inima! Spanac aromat cu nucsoara + branza + seminte de pin, toate intr-un invelis crocant si perfect? That's what I call comfort food :D
Zisa si "placinta greceasca cu spanac" sau, poate "copita de spanac"? Nu, asta nu, desi I find the greek name extremely funny :p Pana acum n-am fost in Grecia (sper sa remediem curand situatia) si, dintotdeauna, cand ma gandesc la bucataria greceasca, la placinta asta poftesc cel mai mult.
Am citit multe retete, dar pana la urma am mers pe mana genialului domn Lebovitz si trebuie sa recunosc - copita mea de spanac a iesit lovely:
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta
| 50g unt topit + ulei de masline (pentru uns foile)
Umplutura:
1 ceapa, tocata marunt si calita in 2 linguri de ulei de masline pana devine sticloasa
| 350g spanac spalat bine de tot, oparit in apa sarata cateva minute, scurs si tocat marunt
| 350g feta sau o telemea mai grasa, sfaramata
| un praf de nucsoara
| sare si piper proaspat macinat
| 1 legatura mica de patrunjel si una de marar, tocate marunt
| 1 mana de seminte de pin, pentru un pic de crunch
| 2 oua
| 2 linguri de zeama de lamaie
+ seminte de susan alb si negru, de aruncat artistic deasupra ;)
Am amestecat ingredientele pentru umplutura si am asamblat placintele dupa cum urmeaza:
Am intins o foaie de placinta, am uns-o cu amestecul de unt & ulei de masline, am asezat inca o foie deasupra, am uns-o bine si pe ea. Am asezat 3-4 linguri de umplutura la un capat al foii, pe latura mica, lasand cam 5-6 cm liberi spre marigine. Am impaturit cele 2 laturi lungi ale foilor peste umplutura, astfel incat sa rezulte un dreptughi lung, care are umplutura la un capat.
Am uns din nou cu unt toata treaba, si apoi, incepand de la capatul dinspre mine, am inceput sa impaturesc placinta pe diagonala, astfel incat sa rezulte un triunghi (sper ca pozele sa fie mai elocvente decat mine - geometria nu a fost niciodata punctul meu forte :p) La fiecare noua impaturire, am uns din nou foile cu unt & UM (I had to, ca sa fiu sigura ca copita mea o sa fie crocanta, asa cum imi doream). La final am tranfserat pacintele in tava, le-am presarat cu susan alb si negru, si le-am copt la 180grade timp de 15-20 de minute, pana s-au facut aurii si perfecte.
Pam-pam!
Mai multe retete delicioase puteti gasi pe blogul leblogpiquant.blogspot.com
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
| |