Munca pe care o fac de mai bine de 3 luni in restaurantul asiatic din Dublin isi pune ceva amprente pe mine, mai intense decat as fi crezut. In primul rand m-am obisnuit destul de mult cu iuteala, pe care o cam evitam in trecut. Apoi am ajuns sa vad si sa invat modalitati noi de preparare, in special atunci cand se face mancare pentru staff, si nu pentru clienti – cand totul este mai “europenizat”, macar un pic.
In restaurantul nostru servim foarte mult peste crud, fiindca servim sushi :) . Si daca servim sushi servim si sashimi. Si daca servim sashimi inseamna ca mancam si peste crud :) .
Mancati peste crud, obisnuiti? Sau nu suportati deloc ideea? Prin peste crud ma refer in special la ton si la somon, poate pestii cei mai predispusi la acest lucru. Mie imi plac foarte mult tonul crud, dar si somonul crud, si de fiecare daca cand am ocazia nu ii ratez.
Asa ca, dupa toate aceste influente care se sedimenteaza in mine saptamana de saptamana, acum cateva zile m-am gandit sa realizez acasa o salata rece, pe baza de somon crud si castravete, ca alimente principale. Ca marinare pentru somonul crud am folosit doua ingrediente de baza pentru astfel de operatiuni: zeama de lamaie (verde am pus, este mai aromata si mai fina) si uleiul de masline. Ca element exotic am preferat de aceasta data fulgii de chilli uscati, insa va sugerez, daca doriti alta varianta, sa folositi o lingurita de ghimbir proaspat, maruntit. Eu data viitoare asa voi face.
Ingrediente (o portie):
100 grame fileu somon proaspat;
| jumatate de castravete;
| doua linguri ulei de masline;
| zeama de la o lamaie verde;
| doua fire ceapa verde;
| un sfert lingurita fulgi chilli;
| piper
Preparare:
Am taiat fasii subtiri din fileul de somon, am maruntit cele doua fire de ceapa verde, am stors zeama de la lamaia verde. O atentie speciala am dedicat-o castravetelui, pentru o metoda de curatare si taiere pe care am invatat-o de la munca, de la cheful de sushi.
Practic, ideea este ca trebuie eliminat miezul plin de seminte si de apa, care dauneaza unei salate, diluand puternic aromele. Si atunci se curata coaja cu ajutorul unui cutit mai mare, dimprejurul bucatii de castravete. Trebuie putina dexteritate daca faceti acest lucru, recunosc :) . Am curatat astfel primul strat, coaja mai exact, apoi am mai scos inca un strat de castravete, pana am ajuns la miez, pe care nu l-am folosit, deci. Apoi am taiat subtire, julien, cele doua coji de castravete.
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|