Cozonacii de Craciun

Cozonac moldovenesc umplut cu crema de nuci

Cozonac moldovenesc umplut cu crema de nuci

1 / 5

O reteta delicioasa de cozonac moldovenesc umplut cu crema de nuci.

Ingrediente necesare pentru cozonac moldovenesc:
Aluat:

  • 1 kg faina
  • 5 galbenusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt sau margarina
  • 500 ml lapte
  • 40 g drojdie proaspata
  • esenta de rom
  • esenta de lamaie
  • un praf de sare

Umplutura:

  • 5 albusuri
  • 5-6 linguri zahar
  • 3-4 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 2 cani cu nuci macinate

Mod de preparare cozonac moldovenesc:

Aluat:

Se face maiaua din drojdie, 2 linguri zahar, 100 ml lapte si 1 lingura faina. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Se incalzeste laptele si se adauga zaharul, amestecand pana la dizolvarea completa. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare. Se cerne faina intr-un vas mai mare, se face o adancitura in mijloc si se pun: maiaua, galbenusurile, esenta si laptele, amestecand usor pana la incorporarea completa. Se adauga apoi untul topit, putin cate putin, impaturind aluatul si framantandu-l energic, timp de 30 minute. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Se bat spuma albusurile cu zaharul. Se adauga nuci, cacao si esenta de rom. Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 6 bile egale. Fiecare se intinde in foaie subtire, se umple cu crema de nuci si se ruleaza. Sulurile obtinute se impletesc intre ele, trei cate trei. Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt, se ung deasupra cu ou batut si se prasara cu zahar vanilat. Se lasa sa creasca si in tava inca 10-15 minute, apoi se coc in cuptorul bine incins inainte, timp de aprox 45 minute.

Secrete pt un cozonac pufos:
Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei.
Pentru aluat se folosesc doar galbenusurile de la ou.
Faina trebuie sa fie de calitate superioara.
Aluatul framantat se lasa sa dospeasca in loc cald, ferit de curenti de aer rece.

O reteta recomandata de truedelights.

Cozonac impletit cu rahat

Cozonac impletit cu rahat

2 / 5

Ati facut lista cu ce bunatati veti face de sarbatori? Sper ca nu ati uitat de cozonac care nu poate lipsi de pe masa noastra intr-o zi frumoasa de sarbatoare. Eu am facut azi o proba de cozonac cu rahat si a iesit super pufos si gustos. L-am si impletit frumos, ca tot imi place mie sa ma joc cu aluatul

Ingrediente necesare pentru cozonac impletit cu rahat:

Aluat cozonac:

  • 600 gr faina alba de grau
  • 2 oua mari
  • 100 gr zahar
  • 220 -240 ml lapte cald
  • 1/4 lingurita sare
  • coaja rasa de la o portocala mica
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • 6 linguri ulei

Umplutura: 350 gr rahat
Pentru uns: un galbenus de ou + 1 lingurita lapte

Mod de preparare cozonac impletit cu rahat:

Este important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte cald cu o lingurita de zahar si un pic de faina presarata deasupra.
Intr-un bol amestecam faina cu sarea si cojile de citrice. Drojdia dospita o turnam peste faina si amestecam cu mana. Adaugam apoi ouale batute si treptat restul de lapte cald in care am topit zaharul, iar spre final uleiul. Framantam cu mana pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
Acoperim cu un prosop si eventual o patura si lasam la dospit la loc cald, ferit de curenti de aer, timp de aprox. o ora.

In acest timp pregatim umplutura. Rahatul in culori diverse il taiem bucatele pe un carpator presarat cu zahar pudra. Dam si rahatul si cutitul prin zahar pudra pentru a putea taia mai usor.

Impartim aluatul in trei parti egale.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si cu mainile unse la fel cu ulei, intindem pe rand trei foi pe care presaram bucatile de rahat si apoi le rulam.

Impletim cele trei rulouri si punem cozonacul impletit intr-o tava de cozonac uns cu ulei.
Lasam din nou la dospit aprox. 20-30 de minute.
Ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu o lingurita de lapte si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade, timp de aprox 35-40 minute.

Dupa ce il scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca putin, apoi feliem si servim.

Aceasta reteta a fost propusa de blogul timeaioo.blogspot.ro

Cozonac cu de toate

Cozonac cu de toate

3 / 5

Ingrediente necesare pentru cozonac cu de toate:

  • 1 kg faina
  • 6 oua
  • 300 grame zahar
  • 300 gr ulei( se poate folosi si margarina sau unt)
  • 500 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • esente, rahat, stafide, cacao sau fineti, nuci.

Mod de preparare cozonac cu de toate:

Inmuiem drojdia cu 3 linguri de lapte caldut si o lingura de zahar. Adaugam 3 linguri de faina, inca 3 linguri de lapte caldut si se amesteca energic pana se fac basici. Presaram faina si apoi se da la crescut plamadeala. Pregatim intre timp galbenusurile care se freaca cu putina sare, apoi cu zaharul, putin cate putin pana se face o pasta spumoasa. Se ia plamadeala de la crescut si se pune peste faina tinuta la cald in prealabil. In mijloc se face un locusor unde punem plamandeala, nu o aruncam la intamplare. Se amesteca cu galbenusurile, putin lapte si albusurile batute spuma. Framantam bine, bine, cca 1 ora fara oprire, adaugand ulei caldut putin cate putin. Ne dam seama ca aluatul e framantat bine atunci cand apar basicutele in aluat si nu ramane lipit de maini. Atentie, cand framantam sa nu fie curent in incapere, sa fie cald si bine. Apoi se lasa la crescut cca 1-2 ore. Se ia aluatul de la crescut si se intind foi groase de un deget care se umplu cu cacao, stafide, rahat si nuca. Intr-o foaie punem cacao, nuca si stafide, iar in cealalta foaie punem rahat . Aceste 2 rulouri le impletim si apoi punem tot in tava unsa bine cu ulei si presarata cu faina. Se mai lasa putin la dospit. Cuptorul trebuie sa fie pregatit cu cca 30 min inainte! Se urmareste cuptorul, nu il deschidem 30 min. La sfarsit, se scot cozonacii pe un prosop si se lasa sa se raceasca treptat, treptat.

P.S. Inainte sa ii scoti din cuptor de tot, ii ungi cu ou ca sa luceasca si ii mai lasi putin sa se rumeneasca!

Cantitatile sunt pentru 2 tavi mai mari sau 2 tavi ca pt chec si 2 bucati de pasca de dimensiunile unei pizza medii.

Cozonac nemtesc

Cozonac nemtesc

4 / 5

Un cozonac specific nemtesc, numit Stollen, cu un gust si o aroma deosebite, plin cu nuci, coaja de citrice confiata si stafide, foarte usor de preparat in comparatie cu cozonacul moldovenesc, pentru ca nu necesita framantare.

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • 250 g faina
  • 50 g stafide
  • 3-4 linguri nuci maruntite
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • -coaja de portocala
  • -lamaie confiate.
  •  

Preparare:

Se mixeaza galbenusurile cu 100 g zahar, se adauga untul topit, stafidele, nucile, coaja de citrice, praful de copt stins in zeama de lamaie, scortisoara si albusurile batute spuma cu restul de zahar. La final se incorporeaza faina. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul deja incins, pentru 40-45 minute. Se scoate din forma si cand este rece se pudreaza cu zahar farin.

Sursa: truedelights.ro
 

Cozonac italian - Panettone

Cozonac italian - Panettone

5 / 5

Panettone, binecunoscutul cozonac italian sub forma unei briose mari, umpluta cu stafide si fructe confiate, constituie desertul traditional in Italia in perioada sarbatorilor.

Ingrediente necesare pentru panettone:

  • 2 oua
  • 140 g unt topit
  • 80 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 85 g zahar
  • 350 g faina
  • 1 pliculet drojdie granule
  • 100 g fructe confiate/ stafide
  • esenta de migdale
  • 100 g gem de caise
  • fulgi de migdale pentru ornat

Mod de preparare panettone:

Pentru framantare eu am folosit masina de paine dar puteti framanta cu usurinta si cu mainile acest tip de aluat pentru ca este foarte elastic. Se amesteca in cuva ingredientele lichide: laptele, untul topit, ouale si esenta de migdale. Se adauga apoi zaharul, sarea, faina si drojdia, fara a amesteca.
Se introduce cuva in masina de paine si se selecteaza programul aferent aluatului dospit.
La sfarsitul primului ciclu de framantare se adauga fructele confiate/ stafidele.
In cazul in care nu folositi masina de paine, se incorporeaza ingredientele lichide in faina amestecata cu sarea, zaharul si drojdia si se framanta aluatul pana ce devine elastic.
Se adaugai fructele confiate/ stafidele si se lasa aluatul la dospit cca 1 ora intr-un castron acoperit cu un servet, intr-un loc cald.
Eu am pus cam 60 g de fructe confiate dar data viitoare voi pune cu siguranta 100 g.
La finalul procesului de dospire (in ambele situatii), aluatul se framanta putin (1-2 minute) si se pune in forma pentru copt (eu am folosit o forma cilindrica cu fundul detasabil, diametru de 15 cm si inaltime de 11 cm), tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
Se mai lasa la dospit inca 30 - 40 de minute, pana ce aluatul ajunge la marginea superioara a formei.
Se introduce forma pe raftul de jos al cuptorului incalzit in prealabil la 180 gr C si se coace 30-40 de minute.
Daca suprafata devine prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie pentru copt (la mine de exemplu nu a fost cazul dar depinde foarte mult de cuptor).
Se scoate panettone din cuptor si se lasa 5 minute la racit, in forma.
Se desface forma si se lasa apoi la racit pe un gratar de bucatarie.
Se freaca gemul de caise pana se face pasta si se intinde pe panettone cu ajutorul unei pensule.
Se presara fulgi de migdale pentru decor.

panttone

O reteta propusa de: daniela (garbo213849)

Cozonac moldovenesc umplut cu crema de nuci
Cozonac impletit cu rahat
Cozonac cu de toate
Cozonac nemtesc
Cozonac italian - Panettone

Rezumat

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Cu totii ne amintim de cozonacii pufosi facuti de bunica sau de mama. Daca esti nostalgica dupa mirosul cozonacilor, nu e timpul pierdut sa incerci sa prepari unul. Noi ti-am pregatit 5 retete grozave de cozonaci cu care vei uimi intreaga familie.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri