ghid pentru o viaţă împlinită

Cozonacii de Craciun

slide-ul 5 / 5
Cozonacii de Craciun: Cozonac italian - Panettone

Cozonac italian - Panettone

Panettone, binecunoscutul cozonac italian sub forma unei briose mari, umpluta cu stafide si fructe confiate, constituie desertul traditional in Italia in perioada sarbatorilor.

Ingrediente necesare pentru panettone:

  • 2 oua
  • 140 g unt topit
  • 80 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 85 g zahar
  • 350 g faina
  • 1 pliculet drojdie granule
  • 100 g fructe confiate/ stafide
  • esenta de migdale
  • 100 g gem de caise
  • fulgi de migdale pentru ornat

Mod de preparare panettone:

Pentru framantare eu am folosit masina de paine dar puteti framanta cu usurinta si cu mainile acest tip de aluat pentru ca este foarte elastic. Se amesteca in cuva ingredientele lichide: laptele, untul topit, ouale si esenta de migdale. Se adauga apoi zaharul, sarea, faina si drojdia, fara a amesteca.
Se introduce cuva in masina de paine si se selecteaza programul aferent aluatului dospit.
La sfarsitul primului ciclu de framantare se adauga fructele confiate/ stafidele.
In cazul in care nu folositi masina de paine, se incorporeaza ingredientele lichide in faina amestecata cu sarea, zaharul si drojdia si se framanta aluatul pana ce devine elastic.
Se adaugai fructele confiate/ stafidele si se lasa aluatul la dospit cca 1 ora intr-un castron acoperit cu un servet, intr-un loc cald.
Eu am pus cam 60 g de fructe confiate dar data viitoare voi pune cu siguranta 100 g.
La finalul procesului de dospire (in ambele situatii), aluatul se framanta putin (1-2 minute) si se pune in forma pentru copt (eu am folosit o forma cilindrica cu fundul detasabil, diametru de 15 cm si inaltime de 11 cm), tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
Se mai lasa la dospit inca 30 - 40 de minute, pana ce aluatul ajunge la marginea superioara a formei.
Se introduce forma pe raftul de jos al cuptorului incalzit in prealabil la 180 gr C si se coace 30-40 de minute.
Daca suprafata devine prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie pentru copt (la mine de exemplu nu a fost cazul dar depinde foarte mult de cuptor).
Se scoate panettone din cuptor si se lasa 5 minute la racit, in forma.
Se desface forma si se lasa apoi la racit pe un gratar de bucatarie.
Se freaca gemul de caise pana se face pasta si se intinde pe panettone cu ajutorul unei pensule.
Se presara fulgi de migdale pentru decor.

panttone

O reteta propusa de: daniela (garbo213849)

Voteaza reteta:

Scor: 4.62 din 13 voturi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cozonacii de Craciun.

Alte prezentari din sectiunea Retete culinare