ghid pentru o viaţă împlinită

Cozonacii de Craciun

slide-ul 3 / 5
Cozonacii de Craciun: Cozonac cu de toate

Cozonac cu de toate

Ingrediente necesare pentru cozonac cu de toate:

  • 1 kg faina
  • 6 oua
  • 300 grame zahar
  • 300 gr ulei( se poate folosi si margarina sau unt)
  • 500 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • esente, rahat, stafide, cacao sau fineti, nuci.

Mod de preparare cozonac cu de toate:

Inmuiem drojdia cu 3 linguri de lapte caldut si o lingura de zahar. Adaugam 3 linguri de faina, inca 3 linguri de lapte caldut si se amesteca energic pana se fac basici. Presaram faina si apoi se da la crescut plamadeala. Pregatim intre timp galbenusurile care se freaca cu putina sare, apoi cu zaharul, putin cate putin pana se face o pasta spumoasa. Se ia plamadeala de la crescut si se pune peste faina tinuta la cald in prealabil. In mijloc se face un locusor unde punem plamandeala, nu o aruncam la intamplare. Se amesteca cu galbenusurile, putin lapte si albusurile batute spuma. Framantam bine, bine, cca 1 ora fara oprire, adaugand ulei caldut putin cate putin. Ne dam seama ca aluatul e framantat bine atunci cand apar basicutele in aluat si nu ramane lipit de maini. Atentie, cand framantam sa nu fie curent in incapere, sa fie cald si bine. Apoi se lasa la crescut cca 1-2 ore. Se ia aluatul de la crescut si se intind foi groase de un deget care se umplu cu cacao, stafide, rahat si nuca. Intr-o foaie punem cacao, nuca si stafide, iar in cealalta foaie punem rahat . Aceste 2 rulouri le impletim si apoi punem tot in tava unsa bine cu ulei si presarata cu faina. Se mai lasa putin la dospit. Cuptorul trebuie sa fie pregatit cu cca 30 min inainte! Se urmareste cuptorul, nu il deschidem 30 min. La sfarsit, se scot cozonacii pe un prosop si se lasa sa se raceasca treptat, treptat.

P.S. Inainte sa ii scoti din cuptor de tot, ii ungi cu ou ca sa luceasca si ii mai lasi putin sa se rumeneasca!

Cantitatile sunt pentru 2 tavi mai mari sau 2 tavi ca pt chec si 2 bucati de pasca de dimensiunile unei pizza medii.

Voteaza reteta:

Scor: 4.62 din 13 voturi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cozonacii de Craciun.