Cum va spuneam, nu am sa va plictisesc cu banalele retete de Paste cu care mi-am pierdut o parte din timp, saptamana trecuta. Dar voi face o exceptie de specificul blogului si am sa va spun minunata reteta de care fac uz la Pasti, Craciun ori cu alte ocazii deosebite, pentru ca imi place mult rezultatul. Si nu numai mie...
o caserola de piept de pui dezosat
| un pachet de aluat de foietaj
| sase-sapte felii de cascaval
| 10-12 ciuperci proaspete mai maricele
| o legatura de ceapa verde
| una de verdeata
| cativa catei de usturoi
| o lingura de unt
| cateva linguri de pesmet
| condimente
| un ou
| doua linguri de susan.
Ceapa verde (eu am pus si cateva fire de usturoi verde) se caleste intr-o lingura de unt. Ciupercile, curatate si spalate, se taie bucatele si se pun si ele deasupra. Apoi se pune si verdeata si se mai innabusa putin si se potriveste de sare si piper si de alte condimente. Se da amestecul la o parte de pe foc si se lasa la racit, timp in care se pregateste puiul. De obicei, las pieptul intreg, fara sa il tai in jumatate. Il crestez ca sa se patrunda bine si il omor putin cu ciocanul de snitele. Apoi asez feliile de cascaval pe jumatate din piept si le invelesc cu cealalta. De aici intra in scena si foile de aluat. De obicei, sunt doua la pachet, ca si pieptul de pui, iar cantitatea se potriveste numai bine cu cea de carne. Pe foaia de aluat se intinde un strat fin de pesmet (ca sa adere mai bine ciupercile), apoi amestecul de ciuperci, ceapa si verdeata si iar un praf de pesmet. Deasupra vine puiul, care se acopera cu foaia imbracata cu ciuperci.
Practic, iese un fel de rulada cu pui, ciuperci si aluat, peste care torn un ou batut si cateva linguri se susan. Iar ca sa nu se desfaca la copt, prind aluatul pe lateral cu cateva scobitori ude infipte din loc in loc. Totul sare intr-o tava unsa cu unt si intra la cuptor. La cuptor nu stiu sa va spun cat trebuie sa stea... La inceput, focul este ceva mai puternic, apoi mai moale. Cert este ca folosesc trucul cu scobitoarea (ma rog, o tepusa pentru frigarui, pentru mai mult siguranta), ca sa vad cand este totul bine copt. Daca lemnul strapunge usor si carnea, atunci e gata.
E o minunatie de care nu ma mai satur, ori de cate ori o prepar. O crusta usor crocanta si plina de seminte coapte, care ascunde niste ciuperci condimentate, care ascund un pui bine facut, care ascunde un cascaval topit. Nu mai spun nimic despre miros...
Asa se face ca, dintr-o bucata destul de maricica, ramane, dupa prima masa...doar un colt.
Sa nu-mi spuneti mie pe nume daca n-o sa va placa!...
Mai multe retete delicioase puteti descoperi pe blogul bucatareli.blogspot.com
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|