Ingrediente necesare pentru dovlecei umpluti:
Partea frumoasa insa, e ca puteti adapta umplutura dupa pofta inimii - puteti sa inlocuiti cus-cus-ul cu orez, puteti adauga ciuperci tocate sau chiar carne, daca va ghidati dupa principiul "cea mai buna leguma e porcul.
Inapoi la dovlecei: i-am spalat, ... i-am pieptanat, funda rosie le-am pus... Well, nu, dar mai tineti minte poezia aia de cand eram mici? Dupa ce i-am spalat, le-am scobit cu o lingurita miezul:
Si apoi am pregatit umplutura: am calit 2 cepe verzi, 3 catei de usturoi, un varf de ardei iute si frunzulite de la o legatura mica de cimbru in 2 linguri de ulei de masline extravirgin timp de 4-5 minute, pana ceapa a devenit sticloasa.
Apoi am adaugat miezul dovleceilor maruntit bine, si am lasat pe foc pana ce a scazut lichidul lasat de dovlecei.
Separat, am pregatit cus-cus-ul: am turnat peste 5 linguri de cus-cus, apa clocotita, cat sa ii acopere cu 1 deget, am acoperit bolul cu o farfuriuta si l-am lasat sa se umfle-n pene timp de 5 minute.
Am amestecat cus-cus-ul cu dovleceii din tigaie + o mana de nuci tocate marunt, am potrivit de sare si piper, si am umplut dovleceii cu amestecul asta:
I-am pus intr-o tava, impreuna cu 1 ceasca de apa rece, i-am botezat pe fiecare in parte cu cate o lingura de ulei de masline extravirgin si i-am bagat la cuptor, la 180 grade timp de 45-50 de minute, pana cand s-au rumenit frumos.
Ar fi mers de minune cu o salata simpla, dar noi i-am mancat simpli si au fost minunati! Aromati, dar light si perfecti!
O reteta recomandata de leblogpiquant.com