cinci oua
| cinci linguri de faina
| cinci linguri de zahar
| cinci linguri de apa minerala
| un praf de sare
| unul de bicarbonat
| unul de scortisoara.
Ma gandesc totusi ca, data viitoare, sa incerc in loc compozitia de pandispan.
In prima faza, curatati merele de coaja si de cotoare, incercand sa le pastrati intregi. Le umpleti mijlocul cu gem sau dulceata ( eu am pus dulceata de visine cu cirese) si le puneti intr-o cratita tapetata cu unt si cu zahar. Le puneti la cuptor pentru 30-40 de minute, pana se inmoaie bine. Vor fi si mai bune daca le prafuiti cu ceva scortisoara
Intre timp, pregatiti blatul, amestecand intai galbenusurile cu zaharul, faina si apa minerala (in care ati dizolvat bicarbonatul), apoi cu albusurile batute spuma si praful de sare.
Presarati un pic de pesmet peste merele scoase din cuptor (care plutesc intr-un sirop minunat) si turnati compozitia pentru blat, inainte de a pune iar totul la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc ceva mai puternic la inceput. Un lucru pe care l-am tinut minte bine (si care se aplica nu doar acestei retete, ci si altor prajituri) este ca nu trebuie deschis cuptorul in primele 10 minute, cand incepe sa creasca, altfel se dezumfla totul ca o basica sparta.
La scoaterea din cuptor, aveam un tort de mere aratos, taaare bine mirositor si simpatic, pe care l-am rasturnat pe o farfurie, urmand sa ii pregatesc o crema de vanilie, pe post de hainuta.
Dar socoteala din bucatarie nu se potriveste cu cea din sufragerie, unde asteptarile erau legate de un tort mustind de sirop si imbracat in frisca. Drept pentru care, in lipsa smantanii pentru frisca, nu am avut decat sa pun tortul la frigider si sa continui operatiunea a doua zi. Am sacrificat totusi o felie de tort "dezbracat" de dragul juniorului pofticios, care facuse carare batuta in fata cuptorului, tot intreband, ca o placa stricata "Mai e mult? Mai are de copt?".
A doua zi, cand m-am intors acasa cu ideea de a continua operatiunea nu am mai avut de ce. Ramasese fix o felie. Ceva mai sanatoasa, dar tot numai una era...
Trag concluzia ca nu a fost chiar rau, chiar daca frisca nu a fost "homemade", ci la tub, iar siropul a fost doar cat a ramas din merele coapte in unt si zahar.
Alte retete delicioase puteti regasi pe blogul bucatareli.blogspot.com
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|