Ingrediente:

Compozitia de clatite:

    oua- 5 buc lapte- 500 ml zahar – 3 linguri esenta de vanilie – 1/4 lingurita esenta de lamaie – o lingurita un praf de sare faina – 300 – 400 g,

Compozitia pentru umplutura:

    branza de vaci – 500 gr zahar- 5 linguri esenta de rom – o fiola, smantana oua- 3 buc, unt- 100 g, optional: stafide,

Compozitia pentru sos:

    2 linguri coniac 1 lingura apa 3 linguri zahar 2 linguri scortisoara o lingurita de sirop de visine(in caz de aveti prin casa).

Pana a descoperi aceasta reteta, imi placeau foarte mult clatitele cu mere gratinate. Dar de acum incolo acestea sunt preferatele mele si nu le voi schimba pentru nimic in lume. Multitudinea de retete a clatitelor permit gospodinelor sa jongleze intre ele, creand retete noi si absolut gustoase. Astfel, acestea nu au mai fost mancate drept desert, dar si ca fel principal, avand in compozitia sa carne, legume si alte minunatii. In scurt timp, sigur voi incerca una dintre aceste retete, dar pana atunci va ofer pe aceasta, care se ridica deasupra tuturor.

 

Mod de preparare:

 

1. Pentru inceput, bineinteles, pregatim clatitele. Din ingredientele enumerate pregatim compozitia si incep sa coacem clatitele. De preferat, laptele sa fie incalzit un pic, dar este bun si rece. Intr-adevar, pentru inceput, se pare absolut greu sa faci clatitele si sa reusesti sa le intorci pe partea cealalta pentru a nu se rupe. Si eu personal, am incercat sa le intorc asemenea marilor maiestri bucatari, dar probabil nu am tigaia potrivita, si nici indemanarea necesara. Oricum am reusit sa le pregatesc in modul meu, si ies destul de bine.

Deci, compozitia trebuie sa iasa la consistenta asemena unui iaurt de baut, poate putin mai lichid. Chiar daca in nordul Moldovei gospodina este cu atat mai buna cu cat clatitele sunt mai subtiri, pentru aceasta reteta vom avea nevoie de ele putin mai groase, pentru a reusi sa mentina toata compozitia inauntru.