Timp de preparare: 40 - min

Dificultate: redusa

    250 g branza telemea de capra, 100 g menta proaspata, 250 g tomate rosii si galben-portocalii taiate in patru (din gradina bunicii), 1/2 kg faina de secara, 30 g drojdie, 3 cepe mici, un buchetel de leustean proaspat, sare grunjoasa, piper proaspat macinat, miere de albine, suc de rosii cu ardei iute (preparat proaspat, din rosii mari, moi, din cele pentru bulion, plus ardei iute verde), ulei de masline.



Mod de preparare:


Tocam ceapa marunt-marunt si o (pa)calim in ulei de masline bine incins, apoi punem peste ea tomatele rosii si galben-protocalii, menta curatata de tulpina si le lasam sa se bronzeze timp de 5-7 minute. Cand s-au imbujorat bine, le scoatem pe o farfurie, la racoare. Framantam cu nadejde un aluat usor, de vara, din faina de secara, peste care turnam cu grija, sa nu cocolosim vartejul, vreo doua-trei linguri de ulei de masline, o lingura mare de miere, un praf de sare, o macinatura de piper si drojdia maruntita bine in apa. Il lasam sa se odihneasca si sa creasca maricel, vreo 40 de minute.
Luam facaletul si facem foaie ca de placinta de casa, nici prea slaba, nici prea groasa, turnam amestecul de pe farfurie, punem si leusteanul tocat fideluta, iar peste ele presaram telemeaua data prin razatoarea mare. Rotim vartejul, il infasam bine, il punem cu grija pe o foaie de pergament, intr-o tava lata de cozonac, unsa cu un strop de ulei. Cu un cutit ascutit ii facem din loc in loc cate un mic buzunar in care picuram un strop-doi de miere si punem cate o crenguta de menta.


Lasam la copt jumatate de ceas, apoi scoatem vartejul din dogoare si-l lasam sa se racoreasca, asa ca e tocmai bun sa il savuram impreuna c-un vin alb, o muzica buna si-un prieten vechi.



O reteta propusa de: Diana Sirghi (oldwitch)