Dulciuri pentru Craciun

Nastureii lui Mos Craciun

Nastureii lui Mos Craciun

1 / 5

Dificultate: scazuta

Ingrediente:

  • 1 cana si jumate de faina proaspat cernuta
  • o jumatate de cana de zahar brun
  • 1/2 pachet unt
  • un praf de sare
  • 2 galbeusuri
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita ghimbir pudra

Mod de preparare:

Amestecam intr-un bol curat faina cu zaharul cu praful de copt, scortisoara si ghimbirul pudra. Peste toate adaugam untul topit pe jumatate. Amestecam totul pana obtinem o masa sfaramicioasa. apoi punem si cele doua galbenusuri si amestecam continuu, cu mana, pana obtinem un aluat ca o plastilina (daca mai e nevoie de putintica faina, in functie de tipul de faina pe care il folositi e posibil sa mai fie putin nevoie, chiar de e faina "00" ). Lasati apoi aluatul sa isi traga sufletul vre'o juma' de ora, la rece, ca doar deh! vine Craciunul.
Dupa care scoateti aluatul de la rece si mai framantati-l putin pentru a-si recapata elasticitatea. Apoi pe masa infainata intindeti cu sucitorul aluatul.
Asa, deci dupa ce intindeti incetisor incepeti a taia nastureii. Pentru aceasta folositi doua forme rotunde, una mai maricica si una mai micuta decat prima pentru un contur interior. Asta pentru a da forma de nasture. Cu ajutorul unui pai formeaza patru gaurele, ca doar trebuie cusuti la haina lui Mos Craciun.
Puneti-i apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dati la foc mediu, in cuptorul preincalzit, pentru 15 minute, maxim 20 in functie de cuptor. Si toata casa plina de arome... exact ca de craciun, doar ca fara zapada. dar cu scortisoara aromata, ghimbir inmiresmat.

Cusmele Cazacului

Cusmele Cazacului

2 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente:
 

Blat:

  • 6 oua
  • 6 lg zahar
  • 4 lg faina
  • 2 lg cacao
  • esenta vanilie

Crema:

  • un plic budinca de vanilie
  • 300ml lapte
  • 125 gr margarina rama
  • 200 gr zahar
  • esenta vanilie

Glazura:

  • 200 gr ciocolata
  • 150 ml frisca lichida
  • 50 gr unt

Decor:

  • nuca de cocos
  • bombonele colorate

Mod de preparare:
Se prepara blatul astfel: se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat spuma cu 4 lg de zahar, iar galbenusurile cu restul si esenta de vanilie. Se amesteca cele doua compozitii si se cerne deasupra faina amestecata cu cacao. Se amesteca lejer si se coace intr-o tava la foc potrivit.
Separat se prepara crema: praful de budinca se amesteca cu zaharul si laptele si se pune la fiert pana ce se ingroasa amestecand continuu. Dupa ce s-a racit se spumeaza adaugand margarina putin cate putin. Se aromatizeaza cu esenta de vanilie.
Blatul racit se taie in doua foi se umple cu crema de vanilie si se da la rece. Se decupeaza cu forma rotunda mici prajiturele care se trec prin glazura de ciocolata apoi prin nuca de cocos si se decoreaza cu bombonele colorate.

Prajitura desteapta

Prajitura desteapta

3 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente :

  • 8 oua
  • 250g margarina
  • 225g faina
  • 2 linguri apa
  • 1 litru lapte caldut
  • 2 pliculete de zahar vanilinat
  • 300g zahar tos
  • zahar pudra pentru décor

Mod de preparare:
Se pune margarina la topit, dupa care se lasa la racit. Albusurile se bat spuma. Intr-un castron, mai incapator, punem galbenusurile, zaharul, 2 pliculete de zahar vanilat si cele 2 linguri de apa si se amesteca pana la omogenizare. In compozitia astfel obtinuta se adauga margarina topita si racita, apoi faina in ploaie si se amesteca pana se incorporeaza complet. Adaugam in compozitia rezultata laptele caldut. La final, se incorporeaza albusurile batute spuma si amestecam bine cu un tel ;compozitia rezultata este lichida, avand aspectul unei smantani subtire; in cuptor, in timpul coacerii se vor alege singure blatul si crema. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina, dupa care turnam compozitia obtinuta in tava si o introducem in cuptorul preincalzit pentru cca 45 de minute, la foc mijlociu (atentie supravegheati prajitura pentru a nu se arde si nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii). Dupa ce prajitura s-a copt o scoatem din cuptor, o lasam in tava la racit, o pudram cu zahar si apoi o putem servi.

Macaroane la cuptor cu branza si scortisoara

Macaroane la cuptor cu branza si scortisoara

4 / 5

Dificultate: medie

Ingrediente:

  • 1 pachet de macaroane
  • 500 g branza dulce de vaci
  • 200 g smantana
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 20g unt
  • zahar
  • zahar vanilinat
  • scortisoara

Mod de preparare:

Intr-un vas cu apa fierbinte sare si putin ulei se adauga macaroanele si se lasa pe foc cca 15 minute pana se fierb bine. Intre timp se prepara branza dulce peste care se adauga zahar dupa gust, zahar vanilinat pentru aroma si scortisoara ( dupa gust). Se incorporeaza bine apoi se mai adauga smantana si 2 oua.
Se pregateste si tava pentru cuptor: se unge cu unt.

Dupa ce se fierb macaroanele, se scurg bine apoi se adauga peste ele amestecul preparat mai sus. Se incorporeaza bine apoi se pun in tava. La final se adauga deasupra 3 oua batute spuma pentru a lega compozitia, si se bga la cuptor pentru aproximativ 30 minute.

Se scoate in tava se aseaza pe farfurie si se orneaza cu putina smantana si un praf de scortisoara.

Trufe cu ciocolata

Trufe cu ciocolata

5 / 5

Dificultate: redusa

Ingrediente(pentru 30 bucati):

  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 gr margarina sau unt
  • 2 lingurite ness
  • 50 gr cacao
  • esenta rom

Mod de preparare:

Se pun intr-o craticioara la bain-marie (pe baie de aburi) ciocolata rupta bucatele, frisca lichida si margarina. Se amesteca continuu pana se topeste ciocolata si margarina si incepe sa se omogenizeze compozitia.
Adaugam apoi nessul si esenta de rom si amestecam energic pana se dizolva nessul.
Dam compozitia la frigider pentru circa o ora. Cand s-a racit trebuie sa se intareasca dar nu foarte tare, suficient incat sa poata fi modelata.
Formam cu mainile bilute din compozitie de marimea unei nuci si le tavalim prin cacao.
Dupa ce am modelat toate trufele dam din nou la frigider caci ele se mai inmoaie de la caldura mainilor.
Sunt foarte bune ,se fac foarte usor, sunt foarte potrivite pentru masa de sarbatori.

Nastureii lui Mos Craciun
Cusmele Cazacului
Prajitura desteapta
Macaroane la cuptor cu branza si scortisoara
Trufe cu ciocolata

Rezumat

Iti recomandam 5 retete de desert pentru a indulci familia si invitatii la masa de Craciun: nastureii lui Mos Craciun, prajitura desteapta,Cusmele Cazacului,trufe de ciocolata si macaroane la cuptor cu branza si scortisoara

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri