5 / 6

Sarmale cu carne de vitel

Dificultate: ridicata

Mod de preparare:

Carnea tocata se amesteca cu ceapa rasa pe razatoarea mare si orez cu bobul rotund. Cine doreste, poate pune si verdeata (marar si patrunjel, tocate fin) sau morcov ras. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cateva firisoare de cimbru uscat. Se amesteca bine.Frunzele de varza se pregatesc cu un cutit bine ascutit, decupand partea cu nervuri, mai tare.

In frunzele de varza se pune amestecul de carne si orez. Se ruleaza foile de varza si se impacheteaza la capete, sa nu fuga continutul, prin cratita. Se fac niste sarmale “barosane”, care sa-ti ajunga, una, la masa si doar daca esti un gurmand consacrat in domeniul sarmalelor, sa ceri inca una, de la gospodina.

Si acuma, marile secrete ale bucatarului, specializat pe sarmale ! Fara a avea pretentia ca sunt detinator al tuturor aceste secrete, cateva totusi, cunosc.

Se aseaza pe fundul oalei de inox, cu fundul gros, varza murata, tocata fideluta si stoarsa, daca este varza prea acra.

Se aseaza cateva felii de sunca de porc, afumata si apoi in mijlocul oalei, stand teapan/ drept ca un bat, un os afumat de porc (o coada cu sira si carne sau niste scarita/ costita).

In jurul osului se aseaza sarmalele, in straturi. Intre straturi se aseaza felii de sunca afumata si bucati de carnati afumati. Minunata este carnea si carnatii, afumati, puse la borcan (ultimul), in untura de porc, la Craciun.

Deasupra ultimului strat de sarmale, se pun felii de sunca afumata si felii de carnat afumat, boabe de piper, frunze de dafin si o ramurica de cimbru uscat.

Se taie felii, niste rosii (din ultimul pachet, pus la congelator, in toamna), trecute prin jet de apa calduta si curatate de pielite, care se aseaza deasupra.

Peste toate cele, din oala, se pun cateva foi de varza, care sa etanseze bine, continutul oalei, pentru a fierbe, infundat, iar aburul sa fragezeasca continutul.

Pentru a da putina grasime, de inceput, la fierbere, peste foile de varza se toarna vreo 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui sau o lingura de untura de pasare.

Se toarna peste toata “inghesuiala” din oala, un pahar de vin alb, sec si un pahar de tuica de pruna. Se completeaza cu apa calduta, care sa acopere totul, in oala.

Se pune capacul pe oala si se fierbe, vreo 2 – 2,5 ore, la foc potrivit. Din cand in cand, daca este nevoie, se completeaza cu apa calda, fara a exagera, astfel incat la sfarsitul fierberii sa ramana destul de putin lichid, in oala.

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri