O noua reteta inedita prezentata pas cu pas de Gheorghe Popa

 

Am primit cadou de la sotie, de ziua mea, o tigaie mare, italieneasca, cu fund gros, dublu, cu maner solid si toarta de apucat, pentru manevrat ustensila cu amandoua mainile. Ce mai, o scula cu adevarat profesionista, pentru bucataria unor gurmanzi inveterati. Pacat ca nu aveau in market si capac pe masura.

De mult imi doream asa ceva, pentru ca atunci cand ne strangem tot familionul, sa facem o singura “prajeala”, nu pentru fiecare mesean, in parte. Avantaj si dezavantaj. Avantaj pentru bucatar, dezavantaj pentru cei care vor sa serveasca ceva preparat mai altfel decat ceilalti.

Cum sa inaugurez tigaia ? Nu mi-am propus sa o folosesc numai la prajeli. Orice reteta mai pretentioasa se poate face in astfel de tigai. Fundul dublu si foarte gros al tigaii permite o fierbere constanta, omogena, a preparatului, fara a fi nevoie sa amesteci prea des, chiar deloc.

Pentru 2 persoane am cumparat 4 pulpe mari de pui, refrigerate (ca doar de aia e tigaia mare), pe care le-am spalat bine in jet de apa rece, le-am sters cu o carpa curata si le-am crestat, usor, cu un cutit bine ascutit. Nu este obligatoriu sa fie consumate la o singura masa.

Pulpele de pui se ung cu ulei de floarea soarelui, se presara sare grunjoasa si piper proaspat macinate si putin cimbru uscat, avand grija sa intre condimentele, in crestaturi.

Se incinge ulei de floarea soarelui, in tigaie. Se curata 2 cepe albe, lunguiete si se taie in “strap”, 2 fire de praz, nu prea groase, mai tinere, in special partea alba. Se pun in tigaie si cateva felii mai groase de cartofi prefierti.

Se calesc putin legumele si se adauga pulpele de pui.

Secret ! Pentru a nu fi nevoie sa se adauge apa (ca sa nu se prinda carnea de tigaie), prazul se opareste in apa fiarta, 2 minute si se pune umed in tigaie. Daca trebuie adaugat lichid, se pune putina supa de carne sau putina supa de legume.