Se poate folosi orice fel de peste chiar si macrou daca respectati modul de preparare iese mai buna decat toate! Pentru cantitatea de ingrediente mentionata mai jos eu am folosit o cratita de 15 litri.

Timp de preparare: 4 ore

Dificultate: ridicata

Ingrediente:

    3 KG Peste curatat 2 KG Ardei capia 2 KG Gogosari 2 KG Ceapa 1,5 KG Morcovi 1,5 Litri Ulei de Floarea Soarelui 1 Litru Otet din vin (obisnuit 9 grade) 1 Borcan de Bulion (concentratie 20 % ) de 800 gr. Cateva foi de dafin   piper boabe dar si macinat   2linguri de boabe de mustar cateva boabe coriandru   1 ardei iute 1 lingura sare neiodata (sare de muraturi) 2linguri de zahar.



Mod de preparare:


-Pestele curatat si spalat (fara cap)se pune la fiert la foc mic intrun vas cu 1 litru de otet plus 3,5 litri de apa la care adaugam cateva frunze de dafin,1 lingura de piper boabe, cateva boabe de coriandru , 1 lingura de sare neiodata, 2 linguri de zahar, 2 linguri boabe de mustar. In timpul fierberii se mentine aceeasi cantitate de zeama adaugandu-se apa pentru a mentine volumul. Dupa ce fierbe inabusit 2 ore la foc mic, pestele se scoate din zeama in care a fiert (zeama pastrandu-se pentru mai tarziu), se dezoseaza doar de sira spinarii ca de altceva n-o sa mai aveti ce si se da prin masina de tocat.

-Ardeii capia si gogosarii plus ardeiul iute se coc pe tava la flacara, se curata de pielite cotoare si seminte dupa care se dau prin masina de tocat.

-Intr-o cratita mai mare (15 Litri in acest caz) se pune uleiul la incins dupa care se adauga ceapa curatata si data prin masina de tocat dupa care la 5 minute se adauga morcovii care au fost si ei dati prin masina de tocat .

-Dupa 15 minute se adauga ardeii tocati amestecandu-se compozitia cat se poate de des.

-Dupa alte 15 minute, se adauga pestele si bulionul diluat cu o cana de zeama din zeama in care a fiert pestele impreuna cu un varf de cutit de piper si se lasa la fiert la foc mic cam 30 minute amestecandu-se cat se poate de des.

-Dupa 30 de minute, cratita fara capac se pune la cuptor la foc cat se poate de mic cam 3 ore completandu-se din cand in cand cu zeama in care a fiert pestele si daca mai doriti putina sare si nu uitati sa mai si amestecati compozitia.