Mama era o foarte buna bucatareasa.Facea un cozonac care se rupea suvite, suvite...Reteta de mai jos o stiu de la ea. Fursecurile sunt foarte bune si eu umplu o "cutie de pantofi" de cate ori pleaca copiii mei in vacanta...
Timp de preparare:
1,5-2 - ore
Dificultate:
redusa
Ingrediente:
4 oua,
| 4 cesti de zahar,
| 4 cesti de ulei,1/2 ceasca lapte
| 8-8.5 cesti de faina,
| 1 praf de copt,
| esenta de rom,
| coaja rasa de lamaie,1 lamaie
| 2-3 bucatele de ciocolata menaj, 20 stafide, 4-5 nuci
| 150 g unt, 400 g rahat
Mod de preparare:
Se amesteca galbenusurile cu 3+1/2 cesti de zahar, coaja de lamaie si ulei , ca la maioneza. Albusul se bate cu un "gat" de esenta de rom si 1/2 ceasca zahar pana cand devine tare ca pentru bezea.Se amesteca apoi galbenusurile cu albusul si se pune faina putin cate putin, praful de copt "stins" cu lamaie ori otet, 1/2 ceasca lapte.
Se va obtine un aluat consistent, care nu curge.
Se unge o tava cu ulei sau margarina, unt si se tapeteaza cu faina.Se pun cu ajutorul unei lingurite si al unui deget, desigur, gramajoare distantate intre ele. In varful gramajoarei se presara ciocolata bucatele, sau o stafida, sau alune nesarate ori nuci maruntite si se da la cuptor pentru 20 minute. Se procedeaza astfel pana se coc toate fursecurile.
Se da rahatul impreuna cu untul si 1 lamaie prin masina de tocat, se obtine o pasta care se omogenizeaza bine-bine. Se lipesc 2 cate 2 fursecurile racite. Se mai pot decora daca ati uitat cu ciocolata topita , dungi, puncte...Veti constata ca dupa o zi doua se topesc in gura. Din pacate nu am poze. Poate reusesc sa fac pana marti o reteta! Nu stiu. Acum e perioada fructelor si a tartelor cu fructe.
O reteta propusa de: Sultanica Popescu (Sultanica)
Te-ar putea interesa și:
Socată rețeta - cum se face socata tradițională și parfumată, cu miere și drojdie (sau fără)
Mâncare de ciuperci - Tocăniță delicioasă cu ceapă și usturoi
Sos tartar - rețeta clasică și variante moderne ale unui sos fin, desăvârșit
Clătite americane - Rețetă originală și variante delicioase
Rețetă panna cotta - Desertul italian cremos și delicios
Cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște recomandată de influencerul Andreea Olăraș
5 rețete de deserturi care îți vor aduce aminte de copilărie
Mâncare de spanac - rețete delicioase, simple, și cele mai bune sfaturi pentru preparare
Cornulețe de post - rețeta pentru cele mai fragede și delicioase cornuri
Ouă umplute cu pate - aperitivul festiv, de nelipsit de pe masa de Paște. Rețeta clasică și variante delicioase de ouă umplute
Pască cu brânză - desertul care simbolizează Învierea lui Hristos. Rețeta tradițională și rețete fără aluat
Spaghete carbonara - Rețeta autentică italiană, simplă și rafinată, dar și variante populare de spaghete carbonara cremoase
Rețetă mămăligă - Cum se face mămăliga perfectă
Tort de post - Rețeta delicioasă și simplă pentru un desert vegan fabulos
Știuca la cuptor: Rețete delicioase și sfaturi pentru o preparare perfectă
Terci de ovaz - Rețetă, beneficii și variante delicioase
Smântână pentru frișcă - Cum să prepari frișca perfectă
Dovlecei pane - rețetă simplă și delicioasă
Macarons - rețetă originală și sfaturi pentru preparare
Macaroane cu brânză - Rețete delicioase și ușor de preparat cu paste cu brânză la cuptor
Rețete brownie - prăjitura cu ciocolată delicioasă și ușor de preparat
Mâncare de dovlecei - Rețete delicioase cu dovlecei și tocănițe de dovlecei
Prăjitură cu prune - Rețete delicioase și rapide pentru desert
Rețete papanași - cum să faci cei mai delicioși papanași prăjiți și papanași cu brânză
Piure de cartofi - rețeta simplă, cremoasă, delicioasă
Dulceata de capsuni - Reteta bunicii si sfaturi pentru preparare
Chec pufos traditional - Reteta bunicii. Chec pufos 2 tavi
Maioneza de casă - rețeta perfectă și sfaturi pentru prepararea unei maioneze cremoase
Friptură de Miel la Cuptor, fragedă, arămie și bună de te lingi pe degete - Rețeta Tradițională Românească
Piept de pui la cuptor - rețete delicioase și sfaturi pentru obținerea unui preparat aromat și suculent, deloc fad
|